Vom avea o mică legiune romană la Alba Iulia, finanţată de AFCN

20 martie 2012 15:410 comments

Anul 2012 se anunţă bun la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia: instituţia a câştigat al doilea proiect finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
După ce în 13 martie AFCN-ul a anunţat faptul că muzeul albaiulian s-a clasat cu un proiect printre instituţiile eligibile la secţiunea Patrimoniu Cultural Naţional, luni, 19 martie, muzeul a mai primit o veste bună: la secţiunea Activităţi Muzeale a fost acceptat proiectul „Ţinutele Istorie II. Garda romană de la Apulum”.
Muzeul albaiulian a fost acceptat pentru finanţarea AFCN-ului pentru faptul că un alt proiect considerat iniţial eligibil a fost acum scos din finanţare: este vorba de un proiect al Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, al cărui proiect s-a clasat pe locul al doilea după prima evaluare a dosarelor.
Proiectul „Între util şi estetic: Scrisul la Apulum. Redescoperind patrimoniul local şi universal” a primit o finanţare de 51.326 lei, iar proiectul privind realizarea gărzii romane va beneficia de 57.617 lei.
Istoricul Tudor Roşu, coordonatorul proiectului „Ţinutele Istoriei II. Garda romană de la Apulum”, a declarat marţi, 20 martie, în cadrul unei conferinţe de presă: „Garda romană este un punct de plecare. Aceasta este prima etapă a unui proiect pe care dorim să-l dezvoltăm. La început vor fi probabil 14 legionari romani costumaţi corespunzător, dar mai apoi se vor putea organiza diferite evenimente gen Zilele Oraşului Roman Apulum. Nu ne place mediocritatea deloc, aşa că ne propunem ca această gardă să arate foarte bine. Se va organiza un concurs pentru selectarea legionarilor romani, vor fi probe sportive, de cultură, îi vom învăţa anumite expresii în limba latină”.
Cel mai probabil, mica legiune romană de la Alba Iulia se va numi Legiunea XIII Gemina.
Să reamintim faptul că în 2010, proiectul „Ţinutele Istoriei” (al cărui coordonator a fost tot Tudor Roşu) a primit de la AFCN o finanţare de 25.800 lei. Octavian Popescu

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com