Vom avea referendum privind mineritul la Roşia Montană şi în Munţii Apuseni

18 noiembrie 2012 16:044 comments

La Consiliul Judeţean Alba a avut loc o şedinţă extraordinară la Consiliul Judeţean, principalul punct de pe ordinea de zi fiind aprobarea unui referendum privind mineritul la Roşia Montană.
După lungi discuţii, în comisia juridică şi în şedinţa extraordinară, consilierii judeţeni au admis un amendament privind modificarea întrebării de la referendum: „Sunteţi de acord cu repornirea mineritului în Munţii Apuseni şi a exploatării de la Roşia Montană?”
Iată cum au votat cei 32 de consilieri (a lipsit doar Cristian Paşca, PNL): 21 voturi pentru amendamentul respectiv; 6 voturi împotrivă: Cornel Sandea, Ioan Florea, Ioan Olteanu, Marcel Simion, Virgil Tătar, Cornel Filipescu; 5 voturi abţineri: Nicolae Puşcă, Igor Cojocaru, Virgil Nariţa, Ion Marincaş, Horaţiu Bibolar
După îndelungi discuţii, consilierii judeţeni au adoptat o hotărâre privind organizarea referendumului a trecut fără probleme, după o oră şi jumătate de discuţii.
Hotărârea conţine 5 articole, care au fost votate separat:
Art.1 „Se stabileşte organizarea referendumului la nivel judeţean pe raza unităţilor teritoriale Abrud, Albac, Almaşu Mare, Arieşeni, Avram Iancu, Baia de Arieş, Bistra, Bucium, Ceru Băcăinţi, Ciuruleasa, Cricău, Galda de Jos, Gârda de Sus, Horea, Ighiu, Întregalde, Livezile, Lupşa, Meteş, Mogoş, Ocoliş, Poiana Vadului, Ponor, Poşaga, Rimetea, Râmeţ, Roşia Montană, Sălciua, Scărişoara, Sohodol, Stremţ, Vadu Moţilor, Vidra şi Zlatna, direct interesate în ziua de duminică, 9 decembrie 2012. Obiectul referendumului îl reprezintă consultarea cetăţenilor cu drept de vot şi cu domiciliul în unităţile administrativ-teritoriale menţionate la art. 1 cu privire la repornirea mineritului în Munţii Apuseni”. (Articolul 1 a fost votat de toţi consilierii judeţeni prezenţi)
Art.2 La referendum cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe prin DA sau NU la întrebarea: „Sunteţi de acord cu repornirea mineritului în Munţii Apuseni şi a exploatării de la Roşia Montană?”. (Articolul 2 a fost votat astfel: 21 voturi pentru; 6 voturi împotrivă: Cornel Sandea, Ioan Florea, Ioan Olteanu, Marcel Simion, Virgil Tătar, Cornel Filipescu; 5 voturi abţineri: Nicolae Puşcă, Igor Cojocaru, Virgil Nariţa, Ion Marincaş, Horaţiu Bibolar).
Art.3 Se aprobă programul calendaristic pentru realizarea acţiunilor referitoare la organizarea şi desfăşurarea referendumului judeţean din 9 decembrie 2012 potrivit anexei, parte integrantă a acestei hotărâri. Este un calendar care a fost făcut şi se pliază pe calendarul pregătirii şi desfăşurării alegerilor parlamentare. (Articolul 3 a fost votat de toţi cei 32 de consilieri prezenţi).
Art.4. Sumele necesare pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului judeţean se suprotă din bugetul judeţului Alba conform legii. (Articolul 4 a fost votat de toţi cei 32 de consilieri).
Art.5 Se împuterniceşte Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, pentru a întreprinde toate măsurile necesare şi oportune în vederea organizării şi desfăşurării referendumului judeţean în condiţiile prevăzute de lege. (Articolul 5 a fost votat de cei 32 de consilieri prezenţi).
În urma votului, în 35 localităţi din judeţul Alba va avea loc referendum în data de 9 decembrie 2012 (ziua alegerilor parlamentare). Consilierii au considerat că în acest fel se va realiza o economie importantă şi se va asigura cvorum pentru validarea referendumului.

Iulian Brok

4 Comments

  • Super asa e si normal si ma bucur ca cei de acolo au si ei in sfarsit un cuvant de spus!

  • Foarte bine! Era si timpul ca oamenii din Apuseni sa decida singuri ce se va intampla acolo, sa isi hotarasca soarta, deja de prea mult timp ONG-urile pun cuvinte in gura oamenilor.

  • sunt de acord cu Elena si Calin. Referendumul este binevenit si trebuia demult organizat, pentru ca localnicii trebuie in primul rand consultati. sper ca rezultatul referendumului sa determine autoritatile sa ia o decizie in privinta viitorului acelei zone

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com