Ziua Armatei Române va fi marcată la Alba Iulia

24 octombrie 2012 15:033 comments

În fiecare an pe 25 octombrie se sărbătoreşte Ziua Armatei Române. Ziua Armatei României, sărbătorită la 25 octombrie, reprezintă un simbol cu valoare de referinţă în istoria şi conştiinţa poporului român, o zi care, dincolo de semnificaţia ei strict istorică, aceea a eliberării, în 1944, a ultimei brazde de pământ românesc, glorifică faptele de vitejie ale tuturor eroilor neamului românesc, de la cei care au contribuit, din vechime, decisiv la formarea naţiunii şi a statului român, şi-au dat viaţa pentru cucerirea indepedenţei de stat a României şi realizarea statului naţional unitar român sau au luptat în cele două războaie mondiale până la eroii zilelor noastre, căzuţi la datorie în teatrele de operaţii.
Ziua Armatei României, 25 octombrie, va fi sărbătorită prin arborarea Drapelului Naţional la sediile instituţiilor militare, ridicarea Marelui Pavoaz la bordul navelor militare maritime şi fluviale şi prin organizarea unor ceremonii militare şi activităţi comemorative în toate garnizoanele din ţară, în teatrele de operaţii şi în ţările în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării.
Manifestările vor fi organizate în toate garnizoanele militare din ţară şi vor cuprinde, printre altele, conferinţe, simpozioane, expoziţii de tehnică militară, de carte, pictură şi fotografie cu tematică militară, saloane literare şi de carte, ceremonii militare de depunere de coroane şi jerbe de flori la monumentele şi operele comemorative de război şi cimitirele ostaşilor români atât în ţară, cât şi în străinătate, spectacole de muzică şi poezie, concerte susţinute de fanfare ale Muzicilor Militare, întâlniri cu veteranii de război, dar şi cu elevii din colegiile naţionale.
Pentru prima dată, Ministerul Apărării Naţionale organizează evenimentul “Ziua Armatei României în şcoli”, în perioada 17-25 octombrie.
La Alba Iulia, Ziua Armatei va fi marcată printr-o serie de evenimente. Astfel la Alba Iulia va avea loc Cupa 25 Octombrie la fotbal şi tir.
Tot cu ocazia Zilei Armatei României, la nivelul MApN au fost iniţiate o serie de proiecte. În cadrul acestora Colegiul Militar Liceal „Mihai Viteazul” din Alba Iulia participă activ, astfel: „Ziua Armatei României în şcoli” pentru perioada 17-25 octombrie, elevii colegiului militar din Alba Iulia (câte 2/judeţ) au participat sau participă la prezentarea ofertei educaţionale a colegiului în diferite judeţe alături de Birourile Informare Recrutare: Alba, Arad, Bistriţa-Năsăud, Baia-Mare, Cluj, Oradea, Satu-Mare, Târgu-Mureş, Vâlcea.
Cu această ocazie, elevii Colegiului Militar Liceal Mihai Viteazul vor participa la activităţi de comemorare la Monumentele Eroilor de la Păuliş (2 elevi), Turda (7 elevi), Carei (24 elevi) şi Alba Iulia. De asemenea, elevii militari din clasele a XII-a vor participa la depunerea jurământului militar de către studenţii anului I ai Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu şi ai Academiei Forţelor Aeriene „Henri Coandă” Braşov.

l Iulian Brok

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com