Ziua Europeană Împotriva Obezităţii, marcată în Alba

20 mai 2012 15:290 comments

Direcţia de Sănătate Publică Alba, în parteneriat cu: autorităţi publice locale (SPAS-uri) din 26 comunităţi – 8 urbane şi 18 rurale, Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba, Asociaţia Medicilor de Familie şi ONG –uri: Crucea Roşie filiala Alba şi Asociaţia “Alături de Tine”, a celebrat în data de 19 mai, Ziua Europeană Împotriva Obezităţii (ZEIO) şi organizează pe parcursul lunii mai campania de informare şi educare dedicată acestei zile, ne-a informat dr. Cristina Galoş, purtător de cuvânt al DSP Alba.
Ziua Europeană Împotriva Obezităţii (ZEIO) este o zi şi o campanie dedicată conştientizării acestei afecţiuni, care are loc în întreaga Europă în fiecare an, în a treia sâmbătă a lunii mai. Această zi reuneşte comunităţile medicale şi politice cu publicul în evenimente ce au loc în întreaga Europă.
Conform OMS, prevalenţa obezităţii s-a dublat începând cu anul 1980 până în prezent. În 2008, 1,5 miliarde de adulţi cu vârsta peste 20 de ani erau supraponderali. Dintre aceştia, peste 200 de milioane de bărbaţi şi aproape 300 de milioane de femei erau obezi. În 2010, aproape 43 milioane copii sub vârsta de 5 ani erau supraponderali.
Tema aleasă pentru celebrarea Zilei Europene Împotriva Obezităţii ZEIO pentru anul 2012 se referă la influenţa vieţii de zi cu zi asupra stării de sănătate a oamenilor, iar scopul campaniei este menţinerea greutăţii corporale în limite normale şi creşterea responsabilităţii indivizilor privind propria sănătate.
Sloganul campaniei a fost “Trăieşte mai uşor”. Obezitatea este o problemă de sănătate, iar costurile suportate de societate sunt foarte mari. Calea spre o greutate normală nu este anevoioasă. Oamenii trebuie să viziteze medicul pentru a afla care este greutatea sănătoasă şi care este modalitatea corectă de a o atinge şi de a o menţine.
Obiectivele acestei campanii sunt: motivarea şi sprijinirea cetăţenilor supraponderali să facă schimbările necesare în stilul de viaţă pentru a ajunge la o greutate sănătoasă şi astfel să îşi îmbunătăţească starea de sănătate; informarea şi educarea cetăţenilor despre riscurile excesului ponderal pentru starea de sănătate şi despre importanţa adoptării unui stil de viaţă sănătos, care presupune atât o alimentaţie echilibrată, cât şi mişcare fizică eficientă.
Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică asigură coordonarea la nivel naţional a acestei campanii. Crinela Toader

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com