Ziua Imnului Naţional al României a fost sărbătorită la Alba Iulia

29 iulie 2012 19:480 comments

Duminică, 29 iulie, la Alba Iulia în Piaţa Cetăţii, a fost marcată Ziua Imnului naţional. Manifestarea a fost organizată de către Instituţia Prefectului – Judeţul Alba şi Colegiul Liceal Militar „Mihai Viteazul”. Ziua Imnului Naţional al României – „Deşteaptă-te, române!”, simbol al unităţii Revoluţiei Române din anul 1948, a fost proclamată prin Legea nr. 99/1998 şi se sărbătoreşte în fiecare an, în data de 29 iulie.
În 29 iulie 2012, se împlinesc 164 de ani de la prima cântare a lui „Deşteaptă-te, române!”, care, de 22 de ani, este Imnul Naţional al României.
Ideea unui imn naţional s-a născut încă din 1840 în Principatele Române, când era cântat mai ales la festivităţile oficiale unde apărea domnitorul ţării. În anul 1881, cu prilejul încoronării regelui Carol I, poetul Vasile Alecsandri a scris textul „Imnului regal român”. Imnul s-a cântat în mod oficial pentru prima dată în România, în anul 1884, la încoronarea regelui Carol I.
Imnul regal a fost înlocuit în 1948 de „Zdrobite cătuşe”, apoi de ,,Te slăvim, Românie!” şi de imnul comunist “Trei culori”. Acestuia i-a luat locul, după Revoluţie, “Deşteaptă-te, române!”. Versurile şi aranjamentul îi aparţin lui Andrei Mureşanu, iar Anton Pann este creditat ca autor al muzicii imnului. Cu toate acestea, Gheorghe Ucenescu, un dascăl la primul gimnaziu românesc braşovean, susţinea că el este autorul muzicii.
Pe 22 decembrie 1989, în timpul revoluţiei anticomuniste, “Deşteaptă-te române!” s-a auzit în toată ţara, unindu-i pe români împotriva dictaturii comuniste. A ajuns astfel, ca în 1990, să fie instituit aproape de la sine ca imn naţional.
La evenimentul de la Alba Iulia, dedicat Zilei Imnului Naţional, au participat prefectul judeţului Alba, Dan Simedru, viceprimarii municipiului Alba Iulia, Paul Voicu şi Dorin Şerdean, cadre militare, veterani de război, reprezentanţi ai instituţiilor deconcentrate din Alba, ai Arhiepiscopiei Ortodoxe, ai asociaţilor cultural-istorice precum şi câţiva zeci de albaiulieni. Manifestarea a debutat la ora 10 cu prezentarea Onorului şi Salutului Drapelului de Luptă. După acest moment, a urmat săvârşirea unui ceremonial religios, ruga şi închinarea pentru poporul român, iar apoi au urmat alocuţiunile privind semnificaţia evenimentului, dar şi simbolistica Imnului Naţional al României şi fiind de asemenea intonat, imnul naţional „Deşteaptă-te, române!”.
„Este o zi deosebită, o zi în care românii pot să mai asculte cu mândrie acest frumos şi deosebit imn, este ziua în care imnul nostru naţional, imnul care a strâns toate lacrimele, suferinţele şi gloria poporului român strânse într-un mănunchi de versuri deosebite de către Andrei Mureşeanu şi bineînţeles acompaniat de o melodie sugestivă scrisă de Anton Pann, a făcut ca acest imn să fie cântat cu glorie la Revoluţia de la 1848 şi la Revoluţia de la 1989. Este cu adevărat imnul românilor, un imn care de câte ori este necesar, cheamă la luptă poporul român. Astăzi este ziua în care sărbătorim acest imn cu mândrie”, ne-a declarat prefectul judeţului Alba, Dan Simedru.

Sorin Poparadu

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com