Ziua Jandarmeriei Române va fi marcată la Alba Iulia

19 martie 2013 12:280 comments

IMG_6366În fiecare an, în 3 aprilie, se sărbătoreşte Ziua Jandarmeriei Române, una dintre instituţiile profesioniste şi credibile de apărare a statului de drept, care are ca misiune prioritară asigurarea şi restabilirea ordinii şi liniştii publice. Înfiinţată prin ofis domnesc în 3 aprilie 1850 de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica, Jandarmeria Română şi-a câştigat, în timp, un firesc şi binemeritat prestigiu, devenind o instituţie care şi-a asumat, cu profesionalism, rolul de garant al siguranţei cetăţeanului, al drepturilor şi libertăţilor sale fundamentale. Misiunile multiple şi rezultatele obţinute în acest sens au determinat creşterea încrederii populaţiei în Jandarmerie, în capacitatea sa de a gestiona eficient şi echidistant provocările la adresa mediului de securitate. La rândul său, pentru a împlini aşteptările cetăţenilor, Jandarmeria şi-a adaptat permanent modalităţile de acţiune în funcţie de realitatea societăţii româneşti şi a înţeles că este necesar să se facă transferul centrului de greutate al activităţii sale în stradă, adică acolo unde se asigură efectiv ordinea şi siguranţa publică. Totodată, modul de executare a misiunilor de menţinere a păcii asumate prin angajamente internaţionale au dus la consolidarea renumelui Jandarmeriei Române în plan internaţional – performanţele fiind direct legate de rezultatele obţinute în Kosovo şi Afganistan, precum şi de onorarea obligaţiilor ce îi revin în calitate de membru al Asociaţiei Poliţiilor şi Jandarmeriilor Europene şi Mediteraneene cu Statut Militar ( F.I.E.P.).
Pentru marcarea celor 163 de ani de existenţă a Jandarmeriei Române, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Alba a planificat o serie de activităţi sportive şi educative, multe dintre acestea fiind prevăzute a se desfăşura în contact direct cu cetăţenii. Potrivit calendarului manifestărilor, în perioada 19 – 21 martie vor avea loc competiţii sportive pe timpul cărora jandarmii îşi vor testa abilităţile fizice în diferite ramuri de sport – tenis de masă, tenis de câmp şi fotbal.
Ziua de 28 martie va fi rezervată concursului de tir “ CUPA JANDARMERIEI ALBA – 2013 ” la care vor participa atât jandarmi cât şi invitaţi din partea altor instituţii. Ca noutate, anul acesta reprezentanţii mass media vor avea din nou ocazia să tragă cu armele jandarmilor, într-o secţiune a concursului special organizată pentru aceştia. Potrivit unui protocol de colaborare încheiat de Jandarmeria Alba cu Instituţia Prefectului – judeţul Alba şi cu Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia – în beneficiul Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba – în zilele de 1,2 şi 5 aprilie, sub egida “ JANDARMERIA ŞI ŞCOALA ”, vor fi organizate activităţi informativ – educative care vor viza sprijinirea elevilor şi a profesorilor în prevenirea şi combaterea faptelor antisociale şi în menţinerea unui climat de ordine şi linişte socială necesar desfăşurării în bune condiţii a procesului de învăţământ. Potrivit estimării iniţiale, la aceste activităţi vor participa aproximativ 600 de elevi de gimnaziu şi liceu care vor avea şi ocazia să cunoască şi să atingă echipamentul şi armamentul din dotarea jandarmilor. Totodată, în 4 aprilie reprezentanţi ai instituţiei vor fi prezenţi la Şcoala Gimnazială “Iuliu Maniu” din localitatea Vinţu de Jos pentru a instrui elevii şi personalul didactic în vederea recunoaşterii faptelor antisociale şi asupra modului de sesizare a acestora celor în drept, a-i informa cu privire la cele mai frecvente fapte de natură contravenţională şi penală întâlnite în şcoală şi referitor la modul în care pot fi traşi la răspundere din punct de vedere contravenţional şi penal, chiar dacă sunt minori. Miercuri, 3 aprilie, între orele 10.00 şi 14.00, porţile Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Alba vor fi larg deschise pentru toţi cei care vor dori să cunoască mai multe detalii despre această instituţie. Vor fi expuse echipamentele specifice de protecţie şi intervenţie, armamentul şi tehnica din dotare şi vor fi prezentate diferite exerciţii demonstrative (dispozitive pentru executarea controlului persoanelor, tehnici corporale, tehnici de control corporal preventiv a persoanelor şi bagajelor, tehnica folosirii mijloacelor din dotare, tehnici de înaintare şi pătrundere, etc. ). Inspectoratul de Jandarmi Județean Alba, adresează invitaţia tuturor cetăţenilor să participe într-un număr cât mai mare la toate aceste activităţi şi apreciem că este un bun prilej pentru a cunoaşte domeniul de activitate al jandarmilor, de a se convinge de deschiderea Jandarmeriei Alba faţă de societatea civilă şi de a-şi consolida încrederea în această instituţie.

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com