Ziua Numărului Paneuropean de Urgenta 112

13 februarie 2014 07:460 comments

112

Marți, 11 februarie, a avut  loc la  Bruxelles conferința de presa prilejuita de ziua numărului paneuropean de urgenta 112. Prezenta la aceasta conferința de presa in calitate de raportor si campion al campaniilor 112 la nivel european, Adina Vălean a declarat: “Comisia Europeana si Statele Membre trebuie sa facă mai mult pentru a imbunatati serviciile 112 puse la dispoziția cetățenilor.

Adina Vălean a deplâns lipsa obligației la nivel european de a localiza prin coordonate GPS apelurile de urgenta inițiate de pe telefoane mobile in actuala versiune a directivelor europene. “Supravietuitorii ar fi avut mai multe sanse daca apelul catre 112 ar fi putut fi localizat prin coordonate GPS”, a adăugat Adina Vălean, făcând referire la accidentul aviatic din Munții Apuseni care a dus la moartea pilotului Adrian Iovan si a studentei Aura Ion.

Parlamentul European a susținut si cerut in mod repetat imbunatatirea serviciilor 112 inca din 2007. “Lipsa de acțiune a Comisiei Europene pe acest subiect trebuie criticata, pentru ca am putea reduce cheltuielile pentru intervențiile in situații de urgenta cu cel puțin 4 miliarde de euro pe an, daca ar fi instituite standarde pentru localizarea exacta a apelurilor. Tehnologia exista! Deci ce anume asteapta Comisia Europeana pentru a interveni?” , a întrebat Adina Vălean.

Gradul de cunoaștere a numărului 112 ca număr paneuropean de urgenta a crescut cu numai 1% pe  an din 2007. Mai mult, in unele tari notorietatea numărului a scăzut. Acest lucru demonstrează ca politicile actuale adoptate de Comisia Europeana si de către Statele Membre au eșuat. Media de cunoaștere este de aproximativ 27% si chiar daca exista imbunatatiri in unele state membre, trendul actual nu poate continua pe același făgaș. De aceea este necesara o regândire completa a acestor politici.

Numărul paneuropean de urgenta 112 se confrunta si cu o variație semnificativa  a nivelului calitatii serviciului in Statele Membre. Implementarea serviciului in toate statele UE este inca inconsistenta si sub așteptările corecte ale cetățenilor. “Sper ca  serviciul 112 si siguranța cetățenilor europeni sa fie luate in serios de următoarea Comisie Europeana.” a conchis Adina Vălean.

Ziua Numărului Paneuropean de Urgenta 112

11 februarie marchează in fiecare an Ziua numărului paneuropean de urgenta 112, o zi speciala dedicata promovării 112 la nivelul Uniunii Europene. Din 2009, Statele Membre organizează campanii de comunicare destinate informării cetățenilor cu privire la 112 si a modului de funcționare a acestui serviciu.

Numărul Paneuropean de Urgenta 112

Numărul paneuropean de urgenta 112 a fost creat in 1991. Din 2008, 112 este singurul număr de urgenta care poate fi apelat de pe orice linie de telefonie fixa sau mobila, pentru a contacta serviciile de urgenta (ambulanta, pompieri, si politie) in toate tarile din Uniunea Europeana, in mod gratuit.

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com