90 de ani de la Încoronarea la Alba Iulia a regilor întregitori, Ferdinand şi Maria
Luni, 15 octombrie 2012, se împlinesc 90 de ani de la Încoronarea regilor sub care s-a înfăptuit Unirea cea Mare: regele Ferdinand I şi regina Maria. După cum bine se ştie, Încoronarea a avut loc la 4 ani de la Marea Unire în Catedrala Încoronării, construită special pentru acest moment capital pentru poporul român şi pentru tânăra monarhie românească.
Pentru a marca împlinirea celor 90 de ani, autorităţile locale din judeţul Alba vor organiza acţiuni speciale cu sprijinul Ministerului Culturii. În cadrul unui eveniment de lansare care a avut loc la Sala Unirii, reprezentanţii autorităţilor locale au vorbit despre ceea ce se va întâmpla la Alba Iulia, cu prilejul împlinirii celor 90 de ani de la Încoronarea regelui Ferdinand şi a reginei Maria.
Evenimentul este organizat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Muzeul Naţional de Istorie a României, Primăria Municipiului Alba Iulia, Consiliul Judeţean Alba, Prefectura Judeţului Alba, Muzeul Naţional Peleş, Casa Memorială Costin Petrescu, Muzeul Naţional al Unirii.
Evenimentul a costat circa 200.000 lei (adică 37.000 euro). Timp de 3 zile la Alba Iulia vor putea fi văzute coroanele regilor, sceptru, mantiile reginei Maria, documente fociciale – în total sunt 70 de piese aduse de la muzeele din Peleş şi Bucureşti.
Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Naţional al Unirii, a prezentat astfel manifestările-aniversare care vor avea loc în 15 octombrie la Alba Iulia: „Este cel mai important eveniment pe care muzeul albaiulian îl găzduieşte în cei 124 de ani care s-au scurs de la înfiinţare.”
Primarul Mircea Hava: „În faţa Catedralei Încoronării (Reîntregirii) ne gândim să realizăm un Memorial al Unirii. Nu e neapărat vorba de un obiect, dar putem face acest lucru pentru că avem acolo o densitate de simboluri ale unirii: Catedrala Unirii, Parcul Unirii etc.”
Prefectul Dan Coriolan Simedru: „Suntem onoraţi de prezenţa la Alba Iulia a reprezentanţilor Casei Regale, Principesa Margareta şi Principele Radu. Trebuie să-i mulţumesc şi ministrului Puiu Haşotti pentru că ne-a ajutat să aducem la Alba Iulia tot ceea ce este legat de Marea Unire. În 2008 am adus coroanele regale pentru prima dată la Alba Iulia, acum le readucem, dar aducem mai multe lucruri. Cred că este cea mai complexă expoziţie legată de Marea Unire.”
Ion Dumitrel, preşedintele CJ Alba: „Ceea ce se va întâmpla pe 15 octombrie la Alba Iulia este un gest obligatoriu pentru Istoria României şi pentru Alba Iulia. Sper ca la Sala Unirii, în gară, în Piaţa Custozza (fostul Parc Custozza), la Catedrală, să vină cât mai multă lume, tineri şi adulţi, indiferent dacă sunt monarhişti sau nu.”
Istoricul Liviu Zgârciu, purtător de cuvânt al muzeului: „Indiferent de simpatiile politice, dacă suntem sau nu monarhişti, Încoronarea a fost un eveniment major: gândiţi-vă că Alba Iulia, un orăşel cu 9.000 de suflete, a găzduit un eveniment la care au participat 50.000 de soldaţi, numeroşi diplomaţi, prinţi care vor deveni regi în ţările lor, regine.”
Dan Popescu, director Direcţia Tehnică din Consiliul Judeţean Alba: „Plecând de la acest eveniment pe care oraşul îl va găzdui, vrem să creăm un produs turistic. Ne gândim la toate beneficiile, la turiştii, la evenimentele pe care le au Castelul Bran sau Castelul Peleş.”
Alexandru Ştirban, muzeul albaiulian: „Vom organiza 15 vitrine pentru toate piesele aduse de la Muzeul Naţional de Istorie a României şi de la Muzeul Naţional Peleş. Coroanele au fost estimate având un preţ de aproximativ 15.000.000 euro, aşa că am fost nevoiţi (cu ajutorul lui Florin Roman) să plătim o poliţă de asigurare de 10.000 euro (la Carpatica Asigurări) pentru a putea să aducem la Alba Iulia aceste piese. Expoziţia stă la Alba Iulia 3 zile; ea poate fi vizitată liber în perioada 15-17 octombrie.”
Programul zilei de 15 octombrie:
11.30: Sosirea trenului Regal în Gara Alba Iulia – primirea cu regimentul de gardă şi fanfara militară
12.00: Te Deum la Catedrala Încoronării
12.30: Vizită privată a principesei Margareta şi a principelui Radu cu arhiepiscopul de Alba Iulia
12.45: Vernisajul expoziţiei cu coroanele regale şi celelalte obiecte ale regilor Ferdinand şi Maria
13.45: Parada portului popular
14.20: Întâlnirea dintre principesa Margareta şi principele Radu cu albaiulienii
17.00: Lectură publică din „Jurnalul” Reginei Maria
18.00: Parada personajelor istorice de la muzeul albaiulian şi povestea Încoronării
21.00: Foc de artificii.
Iulian Brok
23:18
Alexandru Ştirban, muzeul albaiulian: „Vom organiza 15 vitrine pentru toate piesele aduse de la Muzeul Naţional de Istorie a României şi de la Muzeul Naţional Peleş. Coroanele au fost estimate având un preţ de aproximativ 15.000.000 euro, aşa că am fost nevoiţi (cu ajutorul lui Florin Roman) să plătim o poliţă de asigurare de 10.000 euro (la Carpatica Asigurări) pentru a putea să aducem la Alba Iulia aceste piese.
informatia este incorecta. polita de asigurare va fi oferita, ca si sponsorizare, de catre firma de asigurari “Carpatica Asigurari”