Alba Iulia: Astăzi începe Festivalul Concurs de Muzică Folk “Ziua de Mâine”

15 noiembrie 2013 08:145 comments

folk 1 siteLa Alba Iulia, toamna înseamnă folk și, mai ales, înseamnă aplauze și săli pline. Ajuns în 2013 la ediția a IX-a, Festivalul-Concurs de Muzică Folk „Ziua de Mâine” a devenit o marcă a județului Alba, fiind, de fapt, o marcă înregistrată a Consiliului Județean Alba, în organizarea căruia se află. Pentru a ne convinge de succesul național al festivalului este, poate, suficient să spunem că, de-a lungul ultimelor ediții, cea mai frecventă apreciere a venit din partea numelor mari din folk, precum Ducu Bertzi, Nicu Alifantis, Vasile Șeicaru și mulți alții. Au fost cei care au descris festivalul ca având cel mai convingător concept și cea mai frumoasă desfășurare dintre toate festivalurile de profil din țară. Festivalul a împlinit, deci, nouă ani. Apropiindu-ne de aniversarea a zece ani, festivalul a ajuns, astfel, la o maturizare care a impus o și mai bună cizelare a programului. Iată, mai jos, câteva detalii din program.
În fiecare zi de festival, la ora 12.00, în cafeneaua Art Café Downtown ne vom începe programul cu tradiționala „Cafea cu folk”, în compania artiștilor, a concurenților și a juriului de specialitate. Vor avea loc lansări de albume folk și lansări de carte, precum și întâlniri informale între artiști și public. De asemenea, în fiecare zi de festival va fi realizat ziarul „Ziua de Mâine”, binecunoscut deja publicului larg de-a lungul ultimilor ani. Nici bloggerii nu vor lipsi de la „Ziua de Mâine”, participând în acest an la festival în cadrul unui workshop de scriere creativă, coordonat de Marius Matache.
Odată cu această ediție, concursul a revenit în Sala de Cultură a Sindicatelor, în fața publicului larg. Astfel, în primele două zile de festival, de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor va avea loc concursul de folk între tinerii cantautori, care au fost selectați de către juriul de specialitate. Au fost selectate 10 nume concurente, dintr-un număr de 18 înscrise. Având în vedere că tânărul Cosmin Vaman a câștigat în 2012 concursul festivalului, el va deschide ediția din acest an, vineri, la ora 19.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Cât despre premii, Radio „Reîntregirea” va oferi un premiu special unuia dintre concurenți, postul de radio fiind de altfel primul spațiu public în care numele festivalului („Ziua de Mâine”) a fost vehiculat, în cadrul emisiunii săptămânale „Ziua de Mâine” a lui Vali Șerban (directorul festivalului).
În fiecare seară, după încheierea concursului, vor avea loc pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor recitalurile de folk ale lui Silvan Stâncel și Ovidiu Scridon; Țapinarii; Ioan Gyuri Pascu, Teo Boar și Vladi Cnejevici; Vali Șerban, Sorin Minghiat și Marius Popa; Florin Săsărman și Alexandru Filip; Vasile Șeicaru și Victor Hoajă; Ducu Bertzi, Mihai Neniță și Neculaie Constantin; Adrian Bezna; Sebastian Kincses, Adrian Puiuleț & Victor Surugiu; Daniel Avram și Școala de folk; Marius Matache & Folk Band Imperfect; Emeric Set; Nicu Alifantis & Mozaic Band.

Programul Festivalului

PROGRAM

VINERI, 15 NOIEMBRIE 2013
12.00 Cafeaua cu folk
Conferință de presă
Lansare album „Blondă sau brunetă“ – Silvan Stâncel
Workshop de scriere creativă – Folk´n Blog
Art Cafe Downtown

18.45 Vernisajul expoziției de caricatură „Am cam întins coarda 2″ – Costel Pătrășcan
Casa de Cultură a Sindicatelor

19.00 Concurs
Recitaluri
Cosmin Vaman
Silvan Stâncel & Ovidiu Scridon
Țapinarii
Ioan Gyuri Pascu, Teo Boar & Vladi Cnejevici
Casa de Cultură a Sindicatelor

SÂMBĂTĂ, 17 NOIEMBRIE 2012
12.00 Cafeaua cu folk
Conferință de presă
Lansare album „Visul românesc“ – Țapinarii
Lansare album „Să-mi lași pe ușa veche semn“ – Adrian Bezna
Workshop de scriere creativă – Folk´n Blog
Art Cafe Downtown

19.00 Concurs
Recitaluri
Vali Șerban, Sorin Minghiat & Marius Popa
Florin Săsărman & Alexandru Filip
Vasile Șeicaru & Victor Hoajă
Ducu Bertzi, Mihai Neniță & Neculaie Constantin
Casa de Cultură a Sindicatelor

22.30Party
Adrian Bezna
Sebastian Kincses, Adrian Puiuleț & Victor Surugiu
Spațiile RYMA

DUMINICĂ, 18 NOIEMBRIE 2012
12.00 Cafeaua cu folk
Conferință de presă
Lansare album „Hoinar în Piața Matache“ – Marius Matache
Lansare album „Mozaic” – Nicu Alifantis & Mozaic Band
Workshop de scriere creativă – Folk´n Blog
Art Cafe Downtown

19.00 Gala laureaților
Recitaluri
Daniel Avram și Școala de folk
Marius Matache & Folk Band Imperfect
Emeric Set
Nicu Alifantis & Mozaic Band
Casa de Cultură a Sindicatelor

CONCURENȚII „ZILEI DE MÂINE”

Iulia Caraiman
În 1997, Iulia cânta pentru prima oară în luminile unei scene adevărate la cenaclul lui Adrian Păunescu. Era începutul. Acum, în 2013, Iulia se poate mândri cu participări la o mulțime de evenimente folk din țară, printre care festivaluri la Brașov, Sighișoara, Galați, Brăila, Mediaș, Ploiești, Vatra Dornei și Călărași. S-a făcut remarcată în special la Brașov, unde organizează seri de folk, în cadrul Asociației „Dacia Folk” pe care a fondat-o. Iulia are 31 de ani și a absolvit Facultatea de Litere, precum și cursuri de canto la Școala de Arte din Brașov.

Icarus
Pe Andrei Cicioc (22 de ani) și Bogdan Pinghireac (20 de ani) îi cunoașteți foarte bine. Au participat deja la câteva ediții ale „Zilei de Mâine” și formează, împreună, celebra trupă Icarus din Săveni, județul Botoșani. Da, sunt „băieții cu chitara”, pe care i-ați aplaudat cu vârf și îndesat de fiecare dată când au cântat la festivalul de folk din Alba Iulia. Au devenit cunoscuți în România grație concursurilor și festivalurilor, așadar îi așteptăm din nou pe scena „Zilei de Mâine”, pentru încă o participare care, speră ei, îi vor duce spre Trofeul festivalului nostru.

Bogdan Cruceanu
Uneori, e suficient să ai o chitară lângă tine ca să rezulte folk. Sau versuri de folk. Sau poate doar o stare de folk. Bogdan Cruceanu (34 de ani) exemplifică această teorie prin aceea că, deși n-are studii muzicale (ba chiar lucrează în domeniul non-melodic al ingineriei), iubește folkul și cântă folk pentru că a crescut cu chitara în casă. E o „evadare” care îi priește, care îl rupe de monotonia cotidianului și care l-a determinat, iată, să participe la concursul de folk „Ziua de Mâine” 2013.

Karla-Cristiana Dăian
Are doar 14 ani dar, precum bine știm, vârsta nu e relevantă în muzică. Sau este, dar în sens pozitiv, de creativitate și prospețime. Karla cântă încă din 2006 la „Școala de Folk” din Alba Iulia și, începând cu anul 2008, compune primele piese, participând ulterior la „Folk fără vârstă”, eveniment al postului Radio România Actualități. Fiind albaiuliancă, Karla se simte acasă la „Ziua de Mâine”, așadar va avea de trecut proba grea a publicului din propriul oraș.

Descântec
Unul din momentele întotdeauna speciale, la concursuri de folk, este când concurează formații. La „Ziua de Mâine” avem două trupe, dintre care una este „Descântec”, formată din Cristina Dima, Andrei Albu, Radu Andrei și Andrei Psait. Vin din Iași, au vârste între 20 și 23 de ani și, pe cât sunt de tineri, pe atât de plină le este sacul cu trofee câștigate la Brăila, Râmnicu Sărat, Fălticeni, Călărași, Galați și Tulcea.

Mihaela Sima și Dan Lung
Mihaela și Dan fac parte din trupa „Melaz”, care s-a născut la Oradea din dorința de a participa la festivaluri de folk. Asta înseamnă că, la concursul „Ziua de Mâine”, cei doi se află la locul potrivit, în momentul potrivit. Dan (47 de ani) și Mihaela (32 de ani) au început colaborarea în iulie 2012, formând împreună cu Ioana Mihele trupa „Melaz”. Important este că fiecare dintre ei are un CV muzical impresionant. Dan cântă încă din 1985 și a făcut parte din diverse formații pop, folk și jazz, iar Mihaela are în palmares o mulțime de participări semnificative la festivaluri și evenimente folk.

Boicu Mihai
Mihai are 21 de ani, cântă de la 14, este student și va cânta în concursul „Ziua de Mâine”. Este tot ceea ce vrea Mihai să știm despre el, dar ceea ce trebuie adăugat e că acest tânăr tenace și modest are un palmares important de participări și premii la festivaluri de folk din țară. La Călărași, Brăila, Târgu-Jiu, Tulcea, București și Siret. Practic, singurul festival unde nu a cântat este „Ziua de Mâine” din Alba Iulia, așadar îi urăm bun venit!

Sarah Theodora Nicorescu
Sarah vine de departe, din Craiova, are doar 14 ani și cântă folk încă din 2011. E anul care a marcat începutul participărilor sale la festivaluri de folk din Bănie, obținând cele mai mari premii. Deși foarte tânără, o recomandă palmaresul bogat și curajul de a participa la cel mai important festival de folk din România: „Ziua de Mâine”. Îi urăm mult succes și o carieră pe măsura determinării sale!

Laura Todică
Pe Laura, spectatorii „Zilei de Mâine” o cunosc din 2009, când a participat pentru prima oară la concursul festivalului, obținând încă de atunci premii speciale și diplome de merit. În 2013, Laura a împlinit 18 ani și speră ca acest majorat să-i aducă un loc major în clasamentul concursului „Ziua de Mâine”. Laura este albaiuliancă, a fost remarcată la evenimentul „Folk fără vârstă” al postului Radio România Actualități și este elevă a Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia.

Adela Mihaela Țițescu
Cei care veneați anul trecut să vedeți Gala Laureaților de la „Ziua de Mâine”, v-o aduceți pe Adela, pentru că primea, pe atunci, Premiul III al festivalului de la Alba Iulia. Cei care, însă, sunteți obișnuiți să mergeți prin țară pe la festivaluri de folk, o cunoașteți și mai bine pe Adela, pentru că este o premiantă de top a festivalurilor de la Râmnicu-Sărat, Târgu-Jiu, Ploiești, Galați, București sau Siret. Tânăra folkistă (22 de ani) vine din Ploiești și este studentă în anul IV la Universitatea Politehnică din București, având totodată studii de chitară clasică cu profesorul Iulian Anghel.

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com