„Alba Iulia Music & Film Festival” un festival pe placul albaiulienilor
Timp de patru zile, Alba Iulia a fost gazda festivalului „Alba Iulia Music & Film Festival”, aflat la prima ediţie. După patru zile de filme de prima mână şi muzică de calitate, am putut observa că acest festival se potriveşte ca o mănuşă Cetăţii din Alba Iulia, ţinând cont că aproape în fiecare seară de festival au fost prezenţi sute de oameni.
Deschiderea oficială a Alba Iulia Music & Film Festival, de joi seara, a strâns peste 800 de persoane în Piaţa Cetăţii şi 200 în Palatul Principilor. Spectacolul oferit de Garda Cetăţii a culminat cu trei salve de tun în onoarea festivalului, după care, pe scenă au urcat artiştii orchestrei Notes & Ties. Muzicienii au încântat publicul cu un program special ales pentru festival, cu muzică din filme celebre, iar în final, sute de persoane s au ridicat în picioare pentru a-i aplauda.
Programul a continuat cu un mesaj dedicat albaiulienilor de Sergiu Nicolaescu, înainte de proiecţia filmului său „Mihai Viteazul”, pe care sute de oameni l-au putut vedea într-o variantă restaurată. Proiecţia a fost dedicată memoriei compozitorului Tiberiu Olah.
A doua zi de festival a strâns peste o mie de oameni în Piaţa Cetăţii şi în curtea Palatului Principilor. După aproximativ două ore de jazz, albaiulienii au avut de ales între două proiecţii speciale, una clasică şi muzical-comică, iar cealaltă nouă, modernă, cu o poveste şi imagini cutremurătoare.
Programul a început cu un concert de jazz, susţinut de orchestra Transilvania Brass. În continuare, cei prezenţi au avut parte de câteva zeci de minute de etno-jazz, prin concertul Kusak/Naidin Quartet. Dacă în Piaţa Cetăţii, până la începutul filmului „Cântecele Mării”, realizat în 1970 de Francisc Munteanu, un spectator nu ar fi avut dificultăţi în a-şi găsi un scaun, curtea Palatului Principilor, unde a rulat filmul „Undeva în Palilula”, realizat de regizorul sibian Silviu Purcărete, a fost preferinţa câtorva sute de persoane. Povestea din „orăşelul fantomă” Palilula a confirmat că stilul specific al regizorului pe scene de teatru, cu abundenţe vizual-olfactiv-gustativ-tactile, poate fi „pus” şi pe ecran, cu un efect cel puţin la fel de răscolitor.
Cea de-a treia zi a festivalului a întrecut toate aşteptările, în special la proiecţia filmului „Despre oameni şi melci”, unde cele 1.500 de scaune pregătite pentru spectatori au fost ocupate şi alte zeci de persoane au urmărit filmul de pe margine sau de pe scările de la Sala Unirii.
La final, publicul a avut prilejul să-i asculte pe doi dintre actori, Dorel Vişan şi Ovidiu Crişan, pe regizorul filmului Tudor Giurgiu şi pe producătorul Oana Giurgiu, care au provocat aplauze povestind despre filmări dar şi despre surpriza plăcută pe care au avut-o vizitând Cetatea.
„Sunt impresionat de ce au făcut aici cei care au dat o viaţă nouă acestei minunate cetăţi, acestei minunate istorii care s-a petrecut aici. Întotdeauna mă impresionează acest lucru când vin la Alba Iulia şi îmi pare rău că vin mai rar, nu aşa cum veneam odată”, a mărturisit Dorel Vişan.
„Aveţi aici ceva fabulos! Este un decor în aer liber! Ne vom reîntâlni poate chiar în toamna aceasta sau la iarnă şi o să facem un film la Alba Iulia”, a anunţat regizorul Tudor Giurgiu.
În cea de-a treia zi, albaiulienii s-au bucurat de încă o seară specială, nu doar prin programarea filmului care a stabilit un record de spectatori încă de la lansare, ci şi prin prezentarea altor trei filme de excepţie, “The Shukar Collective Project“, “Pina” şi “Mamma Mia”, şi, bineînţeles, prin concertele cu Laura Orian (7th Flower), Lights Out sau Grimus.
Despre ultima seară de festival vom reveni în ediţiile următoare, când vom publica şi câteva interviuri cu protagoniştii festivalului.
Sorin Poparadu