Ansamblul folcloric ”Doina Mureșului” din comuna Ciugud participă la Festivalul European de muzică și dans popular din Italia

15 august 2013 07:144 comments

942437_572678459450039_2050365064_nÎn perioada 16-20 august ansamblul folcloric „Doina Mureșului” al comunei Ciugud va participa în Italia, regiunea Toscana, la cea de a X-a ediție a Festivalului European de muzică și dans popular ”Città di Cortona”.
Această a zecea ediție va avea loc în patru locaţii diferite, după cum urmează: Piaţa Republicii, Cortona – 16 august, Piaţa Torrita di Siena – 17 august, Grădina lui Addobbo – 18 august, Piaţa Collegiata Foiano della Chiana – 19 august şi Arezzo – 20 august, în fața bisericii Sant’Agostino.
În acest an Comuna Ciugud a câștigat detașat Festivalul-concurs “Cultură pentru cultură” organizat de Consiliul Județean Alba. Centrul de Cultură “Augustin Bena” a sprijinit participarea la acest eveniment internațional atât de important a Ansamblului folcloric “Doina Mureşului”, Ciugud, ceea ce reprezintă recunoaşterea directă a eforturilor pe care artiştii le-au depus în promovarea culturii şi tradiţiilor locului.
Manifestarea este cuprinsă în proiectul european de parteneriate directe dintre Centrul de Cultură “Augustin Bena” Alba şi Ansamblul “Il Cilindro” din Arezzo (Italia). În fiecare seară a evenimentului va urca pe scenă cele patru participante: “Doina Mureşului” – Ciugud (România), “Dragan Markovic” – Zabrezje, Serbia, “Galvachers du Morvan” – Château Chinon (Franța), “Il Cilindro” – Monsigliolo (Cortona).
Ansamblul „Doina Mureşului” se compune din taraf, grup de dansatori, şi grup vocal şi solo şi teatru etnografic specific zonei în care îşi desfăşoară activitatea. Grupul este animat de revigorarea și promovarea tradițiilor prin muzica populară și dansurile specifice locului şi regiunilor înconjurătoare. Ea are un bogat repertoriu de dansuri tradiționale din regiune și în alte părți ale ţării. Grupul vocal este format din oameni din diferite experiențe artistice și acoperă aproape toate tipurile de muzică.
“Mândria, entuziasmul şi optimismul sunt sentimente care nu descriu decât într-o minimă măsură ceea ce simţim la momentul de faţă. Comuna Ciugud are onoarea de a reprezenta Româniad la un eveniment de o asemenea anvergură într-un context atât de complex. Am convingerea că tradițiile înaintașilor noștri și comoara noastră culturală îi vor determina pe italieni și nu numai să vină în comuna Ciugud pentru a gusta adevăratul folclor la el acasă. Şi nu în ultimul rând, să ne bucurăm împreună de muzică, dans şi spectacol”, declară primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian.

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com