DE GUSTIBUS – Bucătăria romană și obiceiurile culinare în Apulum-ul antic.
Proiectul DE GUSTIBUS – Bucătăria romană și obiceiurile culinare în Apulum-ul antic lansează joi, 7 noiembrie, ora 16, evenimentul DE GUSTIBUS TABERNA ROMANA – vernisaj cu degustare de mâncăruri şi băuturi romane, organizat în spaţiul expoziţional al Palatului Apor, str. Gabriel Bethlen, nr.5, Alba Iulia.
“Vă poftim să treceți pragul tabernei noastre pentru a trăi experiența inedită a unui convivium roman – adică să luăm masa împreună – și a unui symposium – să degustăm tot împreună, într-o ambianţă autentică, savoarea băuturilor romane. Bucatele alese și variate, dansul, muzica, sunt doar o parte dintre surprizele care îi așteaptă pe cei care vor poposi în taberna romane. Într-o atmosferă de petrecere şi voie bună vă veţi întâlni cu soldații din Garda romană de la Apulum, gladiatorii Ovidius, Darius şi Hadrianus dar şi cu negustorii şi meşteşugarii daci, romani petrecăreţi şi fete frumoase” se arată într-un comunicat de presă al Muzeului Unirii din Alba Iulia.
Proiectul a fost declarat câștigător de către Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) în urma sesiunii de finanțare a proiectelor culturale, etapa a II-a/2013 la aria Activități Muzeale. Instituția organizatoare a proiectului DE GUSTIBUS : Bucătăria romană și obiceiurile culinare în Apulum-ul antic este Muzeul Național al Unirii Alba Iulia aflat de această dată într-o binevenită colaborare cu Institutul de Arheologie Sistemică Iuliu Paul din cadrul Universității 1 Decembrie 1918 Alba Iulia.
“Prezentând o abordare nouă a activităților și manifestărilor de reenactment, venim în completarea acțiunilor de reconstituire istorică organizate până în prezent prin valorificarea şi promovarea moştenirii culturale din viața cotidiană antică: obiceiurile și alimentația la romani” au precizat reprezentanții Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.