Duminică va avea loc spectacolul de teatru “Oo!” la Sala Unirii

13 decembrie 2012 14:360 comments

Dacă vă place să râdeți și, mai ales, dacă vă plac poveștile românești, duminică de la ora 18:00 la Sala Unirii va avea loc la spectacolul Oo! Produs de Teatrul Tineretului din Piatra-Neamț și regizat de Alexandru Dabija, care va sosi cu această ocazie la Alba Iulia, spectacolul Oo! este o adaptare inedită, alertă și teribil de amuzantă a poveștii Punguța cu doi bani de Ion Creangă. Trebuie menționat că intrarea este liberă!
Spectacolul este un manifest regizoral de promovare a poveștii autentice, ceea ce, în festivalul „Alba în magia Crăciunului”, se va potrivi de minune. Este, practic, încă unul din spectacolele programatice ale lui Dabija, în ceea ce priveşte declarata sa orientare, din ultimii ani, de a „spune poveşti prin teatru”. Oo! e o adaptare colectivă, a trupei de la Piatra, după Punguţa cu doi bani de Ion Creangă. Ceea ce nu înseamnă că veți vedea un spectacol cu păpuşi, pentru copii, cu butaforie, adică cocoş, găină, trăsură, fântână, ca-n cărţile de colorat. Nici vorbă. Povestea a fost scoasă din cadrul ei feeric şi strânsă într-un cerc de interpretare absurdă cu uz de alegorie, care aduce totul la zi, în 2012.
Folosind laolaltă grai moldovenesc, cu iz arhaic, deşi plin de expresii actuale, decor esenţializat la nivelul unor obiecte-simbol, tot arhaico-regionale, precum unelte de lemn, grămăjoare de ouă, trăsură săsească, dar şi obiecte de azi, precum celular şi bani, spectacolul împletește civilizaţia românească veche cu cea nouă. Aşa că, fără să arate o ciocnire între lumea anistorică povestită de Creangă, şi cea gălăgioasă de azi povestită de Dabija, Oo! este cât se poate de mult un spectacol românesc, ilustrând condiţia de român şi parodiind clişee naţionale, pe care toţi le cunoaștem. În ce fel? Văzând ticurile comportamentale ale personajelor, umorul lor vulgar, de tradiţie, felul împământenit de a bate din gură, de a ocoli efortul, de a fura, de a aştepta inspiraţia, miracolul salvator, de a râde şi de a se râde de lume. Aşadar Oo!, de la „ouă”, spus moldoveneşte, este expresia unei năuciri în faţa proporţiilor acestei tipologii.
Sorin Poparadu

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com