EVENIMENT. Cristian Florin Bota îşi lansează o carte la Bilioteca Academiei Române

13 iunie 2013 12:300 comments

copertaLuni, 17 iunie, ora 12.00, conjudeţeanul şi prietenul nostru Cristian Florin Bota din Teiuş îşi lansează un volum la Biblioteca Academiei Române (în Aula Ion Heliade Rădulescu din sediul din Calea Victoriei, nr.125, sector 1, Bucureşti). Este vorba de volumul „O cronologie a Caselor de Ajutor Reciproc”. Volumul a fost realizat la Editur ALTIP din Alba Iulia în anul 2013. Colecţionar, pasionat de trecut şi istorie, Cristian Florin Bota a realizat trei frumoase monografii: cea a oraşului natal Teiuş, a satelor Vinţu de Jos şi Stremţ.
Dr. Ioan Drăgan, Directorul Arhivelor Naţionale ale României a declarat: „Cristian Florin Bota este un nume deja consacrat pentru cunoscătorii meleagurilor încărcate de istorie ale judeţului Alba. Este binecunoscut arhivelor şi bibliotecilor importante, precum şi cercetătorilor şi oamenilor localităţilor cărora le-a realizat admirabile monografii. Este un colecţionar pasionat de documente istorice. Pasiunea sa pentru trecut se manifestă prin căutarea neobosită, chiar cu sacrificii personale, a informaţiei noi şi prin respectul neabătut pentru adevărul istoric probat cu documente.
Lucrarea de faţă are pentru autorul său o motivaţie în plus: este o istorie adusă până la zi a profesiunii sale. Este vorba de asociaţionismul în scop economic şi financiar, care constituie unul din pilonii progresului economic şi social din evul mediu şi până în zilele noastre. Autorul realizează o sinteză unică, istorică şi cronologică, a activităţii de întrajutorare în cadrul asociaţiilor profesionale şi uniunilor de credit din România şi din lume, între secolele XIV-XX. Sunt prezentate, de asemenea, organizaţiile coordonatoare ale uniunilor caselor de ajutor reciproc din România, Europa şi de pe plan mondial, dovedind cu fapte şi date concludente sincronismul nostru cu evoluţiile de pe plan internaţional.
Această merituoasă lucrare nu este doar una de istorie, menită a-i informa pe contemporani, mai ales pe cei din domeniul cercetat. Ea are un mesaj intrinsec evident pentru noi toţi, anume acela că asociaţionismul afirmat în breslele, ghildele şi confreeriile medievale, nu şi-a epuizat nici azi valenţele, în lumea hipertehnologizată şi globalizată a mileniului trei. Cartea dlui Bota ilustrează cum nu se poate mai elocvent utilitatea istoriei pentru prezent şi pentru viitor”.

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com