EVENIMENT: Dezbateri pe teme istorice la Cugir

3 iulie 2013 13:510 comments

cugirTimp de două zile, în 6 şi 7 iulie, oraşul Cugir devine secna unui dialog intercultural în care sunt angrenaţi profesori de istorie şi cadre universitare din Cugir, Cluj-Napoca şi Sibiu. Sub denumirea „Şcoala de vară pentru dialog intercultural: identitate si alteritate”, Primăria şi Casa de Cultură şi-au propus să continue impulsionarea dezbaterilor istorice începute în urmă cu doi ani, odată cu găzduirea evenimentului regional „Diva Deva”.
În cadrul comunicărilor ştiinţifice, istoricii vor aborda teme de pe domenii majore: cultura, religia, tradiţia, arta şi infrastructura transilvaneană de-a lungul istoriei.
Vor fi prezenţi profesori universitari de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca: dr. Pavel Puşcaş, dr. Corina Moldova, lector universitar dr. Angelica Puşcaş, dr. Anca Elisabeta Tatay, dr. Gabriela Rus, drd. Valentin Trifescu, prof. Francois Breda, dr. Gheorghe Manolache – Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, la care se adaugă istoricii locali prof. Horea Rotche – viceprimarul Oraşului Cugir, prof. Nicolae Florea şi prof. Gabriela Urs de la Colegiul Tehnic „I. D. Lăzărescu”.
„Şcoala de vară pentru dialog intercultural: identitate şi alteritate” este un proiect ambiţios pentru un oraş care nu este centru universitar, dar care a rezonat în ultimii doi ani la dezbaterile istorice care au avut loc. Valoarea comunicărilor ştiinţifice care au fost prezentate la Cugir este dovedită de faptul că acestea au fost publicate în decembrie 2011, la Bratislava, de către drd. Valentin Trifescu, în lucrarea „Influenţe Austriece şi identităţi regionale în Transilvnia”, a declarat directorul Casei de Cultură, Rodica Florea, care a precizat că acest volum va fi lansat în cadrul evenimentului de sâmbătă şi duminică. Tot atunci, prof. univ. dr. Gheorghe Manolache îşi va lansa volumul „Resurecţia localismului creator – o experienţă spirituală în Mitteleuropa provinciilor literare”, editia a II-a revizuită şi adaugită.
„Şcoala de vară pentru dialog intercultural: identitate si alteritate” va avea loc în Sala de Conferinţe a Casei de Cultură a oraşului Cugir, sâmbătă între orele 11.00-13.00 şi 15.00-18.00, iar duminică între orele 10.00-13.00. În a doua zi a evenimentului vor fi două ore, între 15.00 şi 17.00 care vor fi dedicate dezbaterilor şi concluzilor legate de subiectele abordate în cadrul comunicărilor ştiinţifice.
La eveniment sunt aşteptaţi să participe reprezentanţi ai administraţiei locale, cadre didactice, elevi, preoţi, precum şi toţi cei care sunt pasionaţi de istoria Transilvaniei.

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com