FOTO: Festivalul Naţional al Şanselor Tale la Liceul Tehnologic Sebeș

21 noiembrie 2013 09:250 comments

_DSC5088Miercuri, 20 noiembrie 2013, în clădirea B a Liceului Tehnologic din Sebeş a avut loc manifestarea „Identitate Locală – Identitate Națională – Identitate Europeană”.
Aceasta face parte din activităţile reunite sub titlul Festivalului Naţional al Șanselor Tale, aflat la a XIV-a ediţie şi care se desfăşoară anul acesta sub sloganul “Cetățean român – cetățean european”. Este vorba de un eveniment internaţional, organizarea acestei săptămâni a educației permanente aflându-se sub egida UNESCO – Institutul pentru educație – Hamburg.
Activitatea a fost organizată de Liceul Tehnologic Sebeș, în parteneriat cu Primăria Comunei Doștat, Căminul Cultural al Comunei Daia Română, Muzeul Etnografic al Comunei Daia Română, Centrul Cultural „Lucian Blaga”, Organizația TREBUIE pentru Copii și Adulți cu Nevoi Speciale – Sebeș, Clubul Rotary Sebeș. Coordonatorii proiectului: dir. ing. Ana Filip, dir. adj. ing. Dorina Budoiu, prof. Ovidiu Ivancu, prof. Mirela Moldovan, prof. Sanda Burță, prof. Mihaela Suciu, prof. Cristina Câmpean, prof. Mirela Danciu.
În cadrul acestei activități, elevii și profesorii au fost implicaţi în următoarele activităţi: prezentare de carte – Ovidiu Ivancu: Identitate Culturală și Mental Colectiv Românesc În Postcomunism (1990-2007). Mituri. Imagini. Percepții. Repoziționări; film de prezentare pentru orașul Sebeș, material realizat de Clubul Rotary Sebeș; prezentarea „Comunității romilor din Sebeș” realizată de doamna Margareta Iancu, de la Organizația TREBUIE pentru Copii și Adulți cu Nevoi Speciale, moment artistic „Dansuri țigănești”(coordonator – prof. Lidia Ursu, Liceul Cu Program Sportiv); prezentarea “Butea Junilor de la Cunța” şi interpretarea unor colinde de la Cunța de către eleva Laura Anghel, clasa a XII-a A; prezentarea „Comunității sașilor din satul Boz și Bătutul Gâștii”; moment artistic de dans săsesc și prezentarea „Ansamblului de dansuri săsești” de către elevele Scheau Delia și Klett Anamaria; prezentarea „Statu´ la vase, obicei de pe Valea Sebeșului” realizată de eleva Tatiana Dănilă, clasa a XI-a A (coordonator – prof. Mihaela Suciu); film despre obiceiurile și tradițiile comunității sașilor din Sebeș, material realizat cu ajutorul preotului paroh Alfred Dahinten, de la Biserica Evanghelică din Sebeș (coordonator – prof Sanda Burță); prezentarea „Tradiții de pe Valea Sebeșului” realizată de elevii Andreea Andrei și Răzvan Mareș, din clasa a XI-a C; film despre meșteșugurile, tradițiile și obiceiurile din Daia Română și prezentarea ”Butea Junilor de la Daia”, material realizat de Denisa Ispas, Ioana Bumbu, Dan Bumbu, Sergiu Bumbu, Hăprian Andreea, din clasele a XI-a A, a XI-a B și a XI-a C; moment artistic susținut de elevii Lazăr Petronela și Bodea Adrian, clasa a IX-a C și cântec popular de la Vingard, realizat de eleva Alina Circu, clasa a X-a I (coordonator- prof. Mirela Moldovan).
Aceste materiale şi momentele artistice au fost prezentate de elevii şi profesorii liceului. În program au intervenit, cu comunicări interesante, şi doi dintre invitaţii speciali – doamna primar a comunei Doștat, Emilia Cânda, cu o scurtă prezentare despre definirea identității locale „Butea Junilor de la Doștat, cântece de cătănie și jocul de bâtă ”, şi doamna Erika Guță, de la Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș cu prezentarea activității comunității sașilor din Sebeș din acest an.
A doua activitate din cadrul Festivalului Național al Șanselor Tale se desfășoară joi, 21 noiembrie 2013, în clădirea A a liceului. Activitatea numită Identitate Românească – Identitate Europeană este coordonată de domnul profesor Ovidiu Ivancu, în cadrul acesteia vor participa cadrele didactice și elevii claselor a XI-a F, a IX-a B și a IX-a C.
_DSC5090

_DSC5082

_DSC5088

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com