În căutare de sprijin pentru viitorul Congresului Spiritualităţii Romaneşti: Apel către reprezentanţii judeţului Alba şi ai municipiului Alba Iulia

4 decembrie 2012 14:570 comments

La finalul celei de-a XVI-a ediţii a Congresului Spiritualităţii Româneşti de la Alba Iulia din perioada 29-30 noiembrie 2012 a fost adresat un Apel către oficialităţile judeţului şi municipiului Alba Iulia, privind viitorul Congresului Spiritualităţii Româneşti.
Textul integral al apelului către reprezentanţii judeţului Alba şi cei ai municipiului Alba Iulia:
„Congresul Spiritualităţii Româneşti a fost creat în 1993 de Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni pentru a se stabili legăturile între toţi românii, în condiţiile revenirii ţării la adevărata democraţie şi, de atunci, a acţionat consecvent devenind singura organizaţie care a ajuns la 16 întruniri de răsunet internaţional.
Manifestările, la care au participat peste 7.000 de reprezentanţi ai românilor din 45 de ţări şi zone de românitate, elaborându-se strategia acestor raporturi dintre românii din ţară şi cele 13 milioane de români, câţi există dincolo de hotarele de astăzi ale României.
Primele manifestări au avut loc la Băile Herculane, iar din 2002 Congresul îşi desfăşoară activitatea la Alba Iulia, Cetatea Unirii de la 1 Decembrie 1918, tocmai în ideea realizării unităţii naţionale a tuturor românilor. În felul acesta, participanţii se aflau în miezul serbărilor de la Alba Iulia, înnobilaţi de spiritul unităţii prin limbă, credinţă, istorie, tradiţii şi obiceiuri.
Rezultatele Congresului au devenit extraordinare, întrucât, prin acţiunile directe, se înfăptuia acest deziderat, iar documentele emise, ca rezultat al contribuţiei românilor de pretutindeni la elaborarea strategiei interromâneşti.
În ultimii ani, susţinerea Guvernului României prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a scăzut constant, din dorinţa de a se organiza un Forum guvernamental, deci politic, al românilor de pretutindeni. În aceste condiţii, Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Instituţia Prefectului, au sprijinit organizarea Congresului în cadrul manifestărilor prilejuite de Sărbătoarea Naţională a României.
Din păcate, acest sprijin a devenit din ce în ce mai mic, astfel încât, în anul 2012, Congresul a fost ameninţat cu suspendarea activităţii.
Pentru a nu-şi întrerupe activitatea, Congresul al XVI-lea solicită oficialităţilor judeţului şi municipiului următoarele:
1.Stabilirea unui buget local menit a acoperi cheltuielilor de desfăşurare – minimum 200.000 lei
2.Susţinerea, în cadrul noului Parlament, pentru a se obţine instituţionalizarea Congresului
3.Punerea la dispoziţie a unor spaţii de desfăşurare a activităţii, cu mobilierul, personalul, aparatura necesare unei activităţi internaţionale
4.Consolidarea însemnătăţii Congresului, prin participarea lui la alte evenimente culturale locale şi internaţionale, astfel încât să devină implicat în viaţa ştiinţifică, artistică, literară, socială a judeţului Alba. Activitatea sa este extinsă, astfel, pe parcursul unui an, culminând cu 1 Decembrie
5.Organizarea unei întâlniri de lucru la sfârşitul lunii ianuarie cu factorii de răspundere ai oficialităţilor şi ai organizaţiilor, care să decidă activitatea Congresului în viitor. Cu acest prilej se vor stabili direcţiile distincte ale Congresului faţă de Forumul pe care Guvernul doreşte să-l impună în activitatea privind românii de pretutindeni”.
Alba Iulia, 30 noiembrie 2012
Sfântul Andrei şi Ziua Românilor de Pretutindeni

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com