ISTORIA PRINDE VIAŢĂ: Trupa dacilor, prezentată oficial la Alba Iulia

1 octombrie 2013 16:270 comments

daciiMuzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi-a completat trupa de daci: Lupii de Fier ai Apoulonului vor fi prezentaţi oficial în data de 4 octombrie, ora 17.30.
Grupa de daci s-a constituit în urma unui proiect cultural câştigător la Administraţia Fondului Cultural Naţional în martie 2013: proiectul câştigător se numeşte „Ţinutele Istoriei III. Războinicii daci”, completând astfel Garda romană Legiunea a XIII Gemina, care s-a constituit tot în urma unui proiect câştigat şi finanţat de AFCN.
Ca şi trupa legionarilor romani, grupul dacilor este compus din voluntari. Cele două trupe sunt complementare, participând împreună la evenimente cu scene de reenactment (punere în scenă a unor lupte sau demonstraţii cu luptători).
De curând dacii şi romanii de la Alba Iulia au participat la un mare eveniment în Bulgaria, acum pregătindu-se să meargă în Republica Moldova la Zilele Municipiului Chişinău (13-14 octombrie).
Trupa dacilor este formată dintr-o căpetenie, marele preot, un purtător al stindardului, arcaşi, luptători cu suliţa şi scutul, luptători cu falx-ul, în varianta pentru o mână (sica) sau două mâni, în total 16 războinici. Subliniem dăruirea cu care Cătălin Borangic (pe numele său dac, Dada Mamusa) a participat la acest proiect, confecţionând arme dacice: celebrele falx-uri, cu care dacii îi înspăimântau pe romani.
Vestimentaţia dacilor este impresionantă, respectând imaginile de pe Columna lui Traian. Veşmintele, armele, ppodoabele încearcă să imite cât mai bine originalele: este vorba inclusiv de celebrele brăţări dacice de aur purtate de marii preoţi ai dacilor în cadrul celor mai importante ceremonii politico-religioase.
Echipa de de redactare şi implementare a proiectului Ţinutele Istoriei III este formată din: George Bounegru (coordonator de proiect), Ilie lascu, Tudor Roşu, Radu Ota, Anca Timofan, Liviu Zgârciu.

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com