La Aiud a început a XVII-a ediţie a Tabărei Internaţionale de Artă Plastică Inter-Art

12 august 2012 15:352 comments

Oraşul Culturii, Aiudul, a găzduit duminică, 11 august, deschiderea celei de-a XVII-a ediţii a Taberei Internaţionale de Artă Plastică Inter-Art. Festivitatea oficială a avut loc în sala cea mare a Primăriei Aiud, în prezenţa primarului Horaţiu Josan.
Ioan Hădărig, cel care a conceput ideea taberei internaţionale, s-a adresat participanţilor: „Anul trecut, imediat după ce ne-am despărţit de dvs, am plecat în Statele Unite ale Americii, acolo unde, într-un proiect deopotrivă de turism cultural şi de prezentare a Fundaţiei Inter-Art, am reuşit să realizăm două importante expoziţii, aceasta fiind una dintre dimensiunile necunoscute ale acestei tabere: după ce se încheie o parte din lucrările dvs., acestea sunt expuse în diferite locaţii din lume. Am realizat astfel la Washington, la Woodrow Wilson Center, o expoziţie interesantă, iar o alta la Kutztown, Pennsylvania. Tot anul trecut, am realizat o dublă expoziţie la Vichy şi Chatel Montagne, în Franţa”.
Ştefan Balog, conducător al taberei şi artist participant: „Pentru mine, cea mai importantă este încrederea – este încrederea pe care cei din Consiliul Local Aiud şi din Consiliul Judeţean Alba au avut-o în noi. Nu au încercat să ne influenţeze, au crezut în ceea ce ne-am propus, şi ne-au susţinut… indiferent de culoarea politică. Dar în primul rând, Tabăra Internaţională şi Fundaţia Inter-Art trăieşte prin voi, cei care aţi venit din toate colţurile lumii, pentru care vă mulţumesc din suflet”.
Cauvin Leon Patrick (artist din Haiti) este pentru al 8-lea an de când este prezent la tabăra de la Aiud. A învăţat şi câteva cuvinte în limba română: „Bună ziua”, dar şi altele: noroc, sănătate, ţuică, palincă sau vin.
Patricia Goodrich (artist plastic din SUA) participă la Tabăra Internaţională Inter-Art de 6 ani: „Ceea ce se întâmplă aici e mai mult decât o tabără. Inter-Art are un sens mai larg, este un simpozion, internaţional, schimbăm experienţe şi idei artistice, învăţăm despre alte ţări. Eu mă simt aici ca acasă: oamenii m-au primit în casele lor, mă duc la piaţă, mă duc în magazinele second-hand şi cumpăr tot felul de lucruri vechi (de la clopote la covoare, oale de lut, obiecte de lemn sculptate), întotdeauna când le spun prietenilor mei din America faptul că vin în România”.
La deschidere, alături de artişti, s-au aflat şi câţiva din reprezentanţii administraţiei care au sprijinit de-a lungul timpului: Horaţiu Josan, Romul Popa (consilier judeţean), Adalbert Krecsak (fost viceprimar al Aiudului), Arpad Ladanyi.
În deschiderea Taberei, primarul Horaţiu Josan s-a adresat artiştilor veniţi din 21 de ţări (incluzând aici şi România): „Este un bun venit pentru cei care aţi venit prima dată în oraşul nostru, şi bine aţi revenit pentru cei care aţi venit de mai multe ori. Sunteţi oaspeţii noştri, dar totodată, în momentul în care vă întoarceţi în ţările dvs, sunteţi ambasadorii Aiudului şi puteţi să spuneţi despre valorile pe care le avem, despre modul nostru de a fi, şi de ce nu, despre cultura noastră şi de ospitalitatea de care dau dovadă aiudenii, ţinând cont că suntem un oraş european, un Oraş al Culturii şi un Oraş al Vinului, după părerea noastră, cel mai bun din lume”.
La această ediţie participă 50 de artişti care provin din Austria, Belarus, Bulgaria, China, Croaţia, Egipt, Germania, Grecia, Grenada, Haiti, Ungaria, Maroc, Nigeria, Republica Moldova, Serbia, Slovenia, Spania, Italia, Turcia, SUA, România.
După deschiderea festivă, evenimentul a continuat la Muzeul de Istorie din Aiud, unde a fost vernisată expoziţia de mail-art (artă prin poştă, un concept inventat în Statele Unite pentru a rupe barierele de distanţă dintre diferiţi artişti).

Iulian Brok

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com