LA GALERIA INTER-ART AIUD – O lume imaginară, gotică, plină de tenebre… într-o expoziţie de artă

27 mai 2013 14:460 comments

AiudLucrări de artă plastică reprezentând personaje fantastice sau groteşti (menite să impresioneze privitorul), alte personaje vii îmbrăcate în haine de epocă se plimbă ca nişte stafii, o atmosferă gotică, fantasy şi o muzică pe măsură, formaţia gotică Nox Arcana, care a asigurat fundalul sonor al vernisajului expoziţiei „Vise necenzurate” a artistului aiudean Ştefan Balog. Expoziţia poate fi văzută la Galeria Inter-Art din centrul oraşului Aiud.
Artistul ne-a explicat: „Conceput sub forma unui happening în care se crează o simbioză între lucrări, lumină, muzică şi public, expoziţia este în acelaşi timp şi un experiment psihologic, cu mesaje la adresa celor prezenţi. Toate lucrările sunt într-o relaţie de interdependenţă, iar culoarea contribuie la efectul de lumini şi umbre generat de cele peste o mie de lumânări.
Mai mult ca sigur că majoritatea vizitatorilor au rămas şocaţi de efect, unii care se cred mai deştepţi şi au pretenţia de critici de artă formulează teorii puerile despre arta mea, dar habar nu au de fapt despre ce vorbesc. Ideea nu este neapărat de a şoca, dar nici nu aş fi vrut să pictez floricele pe câmpii doar să mă aplaude 2-3 pensionare…
Ca să divulg totuşi un secret, expoziţia aceasta este un AVERTISMENT, o posibilă realitate în care prin elemente uneori dure şi o atmosfera mai puţin prietenoasă doresc să trag un semnal de alarmă. Deşteptul care crede că ştie tot este la primul nivel de percepere, cea mai joasă posibilă, şi nu are puterea de a gândi mai departe, dacă e să ne luăm după teoriile lui Panofsky. Eu mă adresez celor care au puterea de a depăşi primul nivel, de a intui mesajul, prin toate elementele din lucrările mele. Păpuşile răstignite, contorsionate contrariază, dar nici pe departe nu sunt ceea ce par. Exprimă dependenţa – la vârste deja foarte fragede – a copiilor de tot ce înseamnă droguri şi alte produse distructive care ne otrăvesc tot mai mult societatea.
Printre cei prezenţi au fost şi prietenii dragi de la Grupul Skepsis, care contribuie la happening prin apariţia lor adecvată ca şi îmbrăcăminte şi mişcare. În rest, sper din suflet ca lumea mea să râmână doar un avertisment”.

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com