La Mulţi ANI! Biblioteca “Alba Iulia” din Chișinău la 15 ani de la fondare
“…..un copac cu flori este tot tot ce vă ofer / Un copac cu flori / Să vă pot îmbrățișa /Un copac cu flori… Biblioteca este viața mea /, asta le doresc eu colaboratorilor bibliotecii, dacă să-l parafrazez pe interpretul Ştefan Hruşcă.
Biblioteca “Alba Iulia” din sectorul Buiucani își are sediul în acelaşi bloc cu Oficiul Poștal, iar ceva mai la vale se află Grădiniţele de copii Nr 185 şi 186. În dreapta – liceele teoretice “Anton Cehov”, “Liviu Deleanu”, Liceul Internat Municipal cu Profil Sportiv, Grădiniţa de copii Nr 183, liceele teoretice “Onisifor Ghibu” şi “Petru Rareş” si tot aşa, şirul îl putem continua. Astfel, vrei sau nu, toate drumurile duc la bibliotecă. Șase zile in săptămâna, acest locaş de cultură, la cârma căruia se afla dna directoare Elena Caldare susţinută de echipa de profesionalişti, precum poeta Elena Tamazlâcaru, bibliotecarii Eugenia Plămădeală, Aurel Pântea, Aurelia Tincu “sterg colbul uitării de pe cronicile bătrâne”, participă la completarea fondului de carte cu cele mai noi publicaţii, înregistrează cititori, eliberează cărţi la domiciliu, coordonează programme de lectură precum, Chişinăul citeşte o carte, Lecturile verii, Ora ooveştilor, organizează lansării şi prezentări de carte, întâlniri cu scriitori, spectacole literar-muzicale si multe alte activități literar-artistice.
Făcând parte din categoria de cititori vecini cu biblioteca, am apucat şi eu câteva evenimente, care au avut loc în cadrul unor programme complexe, de exemlu, Chişinăul citeşte o carte. Am participat la dezbaterea romanului Tema pentru acasă de Nicolae Dabija. Moderatoarea evenimentului, ziarista, poeta, eseista Elena Tamazlicanu, un model de eleganţă în sectorul Buiucani, m-a convins să citesc dar şi să scriu despre acest roman, să promovez carte printer vecini şi rude. Avea perfectă dreptate: romanul este unul zguduitor şi, captivant…
Am participat şi la un simpozion dedicat Zilei de 27 Martie – Marea Unire a Basarabiei cu România. Pentru această activitate am ajutat-o pe nepoata mea, Elizaveta, care îşi face studiile la Liceul theoretic “Onisifor Ghibu”, un referat la această tema.
Iar la 1 iunie, împreună cu nepoţelul William de 4, ani venit din America, am participat la o întâlnire cu interpretul Nicolae Gribincea şi culegătorul de folclor, Andrei Tamazlicanu. O mulţime de copii de diferite vârste şi părinţi, bunici s-au adăpostit de soarele lui Cuptor sub umbrelele care acopereau măsuţele aranjate în curtea bibliotecii, i-au susținut, cântând împreună, citind versuri şi aplaudând cu bucurie. Iar nepotul meu, vorbitor de limba engleză a aplaudat, cred, cel mai tare, pentru că i-a plăcut foarte mult ceea ce se petrecea sub ochişorii lui, stăruind să se aşeze mai aproape de oaspeţi, să-I pipăie, să dea mâina cu ei. Cu siguranţă, a înţeles şi el ceva, pentru că era foarte atent şi bucuros, iar venind acasă, încerca să-mi spună ce a văzut la bibliotecă. În sala pentru copii a bibliotecii a mai fost pe parcursul câtorva săptâmâni, timp în care se afla la Chişinău, déjà reuşise să se împrietenească cu bibliotecarele, să-şi aleagă câte o carte cu multe imagini şi să le comenteze, a învăţat de la bibliotecare să se salute în limba română…
În concluzia mea personală: colectivul Bibliotecii “Alba Iulia” este exemplu pentru ceilalţi colegi de breaslă. Fetele depun mult suflet, iniţiativă, ingeniozitate, dragoste fata de munca pe care o prestează. Sunt înzestraţe cu foarte multă răbdare şi voie bună, exemplu fiindu-le chiar directoarea lor.
Eu zic că e timpul să dezminţim afirmaţia cărturarului Dimitrie Cantemir precum că: “… moldovenii nu se prea trag la carte”, să păşim mai cu îndrazneală pragurile bibliotecilor, iar poarta acestei instituţii de cultură cu numele de ALBA IULIA să nu se închidă nici odată!
În ajunul aniversării de 15 ani de la fondarea bibliotecii “Alba Iulia” doresc echipei de aici multă sănătate şi încă mai multă răbdare, rezistenţă, cîţi mai mulţi cititori-utilizatori, respect şi sprijin din partea celor pe care îi slujesc, dar şi din partea celor care îi diriguiesc şi, să treacă cu brio școala vieții.
Zoia Balan, cititoare, Chisinau, 2013