LITER-ART, LIBERTATE PRIN ARTĂ: Un experiment literar timp de o săptămână în Penitenciarul Aiud

30 iunie 2013 10:062 comments

Liter ArtLa Penitenciarul Aiud a avut loc a II-a ediţie a simpoziunului LITER-ART: această ediţie fost un real succes, înregistrând o evoluţie concretă faţă de ediţia precedentă. Acest aspect s-a concretizat şi prin numărul participanţilor: 8 persoane private de libertate (Silviu Borca, Dorin Florescu, Costel Cîrcel, Silviu penciu, Alin Cristian Bezna, Mihai Banu, Ştefan Tărăbuţă, Călin Mărtinaş), 7 persoane din societatea civilă (Casandra Ioan, Maria Georgeta Sabău, Dorel Găină, Ioan Hănţulescu, Ioan Hădărig, Andrei Bako, Ştefan Balog), 4 angajaţi ai Penitenciarului Aiud (Maria Elena Gruiţă, Loredana Gabriela Muntean, Sergiu Pop, Ciprian Sabă), dar şi prin programul bogat în evenimente. Notăm un alt fapt inedit: parteneriatul cu un penitenciar din Sicilia, Italia. Detinuţii de acolo, grupaţi în cadrul unui cenaclu literar, lucrau în paralel cu cei din Aiud, poeziile şi prozele lor fiind trimise, traduse şi prezentate în timp real în cadrul simpozionului.
În fiecare zi, pe lângă programul de creaţie individuală, erau prevăzute activităţi comune, interactive dar şi momente artistice cu invitaţi speciali: Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga”, Centrul de Cultură „Augustin Bena”.
La deschiderea festivă a fost prezentată prima ediţie a simpozionului împreună cu un moment de prezentare Inter-Art. Cu aceasta ocazie, Moga Marius din Aiud a interpretat câteva piese folk de pe albumul „Aproape vis”, lansat în luna martie la Parlamentul European de la Bruxelles cu ocazia Expoziţiei Inter-Art. A fost şi un medalion literar Mihaiela Ilea şi Casandra Ioan.
Evenimentul de la Penitenciarul Aiud a fost finalizat cu o sinteză a săptămânii şi un moment festiv de închidere, unde fiecare participant a spus câteva cuvinte. De remarcat este poziţia deţinuţilor care au spus că timp de o săptămână au simţit gustul libertăţii, în timp ce mulţi din cei de afară au gustat probabil gustul amar al privării de libertate. Poate cel mai mare rezultat pe moment a fost dorinţa detinuţilor de a reactiva cenaclul literar din Penitenciarul Aiud după ani buni de pauză, la această idee au contribuit şi deţinuţii italieni şi cenaclul lor din Sicilia…
„Este subiectiv să vorbim de privare de libertate sau despre persoanele aflate În detenţie din poziţia comodă din societate. Ca să îi înţelegem, ca să ştim ce simt, ce gândesc şi cum trăiesc propria lor dramă trebuie să fim alături, măcar din când în când. Pentru aşa ceva sunt aceste proiecte culturale. Numai aşa putem fi folositori, să contribuim măcar puţin la relansarea lor în societate. O societate de multe ori ignorantă care propagă teorii, dar nu le pune în practică, care etichetează uneori greşit persoane care şi-au ispăşit propriul purgatoriu şi înainte de toate sunt şi ei OAMENI”, ne-a declarat Ştefan Balog, unul din organizatorii proiectului Liter-Art.

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com