Maia Morgenstern la Festivalul Internaţional de Teatru Poveşti

7 octombrie 2013 07:327 comments

maiaUna din cele mai mari actriţe din ultimii ani, Maia Morgenstern a fost la Alba Iulia la Festivalul de Teatru. Dincolo de piesa „Mic şi al dracu” (în care am văzut-o jucând alături de prietenul Vali Roşca), foarte frumoasă, interesantă a fost discuţia purtată de Maia cu publicul albaiulian.
Ne aducem aminte, Maia a jucat rolul mamei lui Iisus (în celebrul film semnat de Mel Gibson, „Patimile lui Iisus”), Maia a fost Nela din „Balanţa” lui lucian Pintilie, a fost Regina Maria (în filmului lui Sergiu Nicolaescu „Triunghiul morţii”), dar a jucat în multe alte filme şi spectacole de teatru, inclusiv cu fiul său, un tânăr actor: Tudor Aron Istodor.
Acum se pregăteşte să fie dna Moscu în filmul „Domnişoara Christina”. În ceea ce priveşte teatrul, va fi mama lui Hamlet în piesa „Hamlet” (regia Marcel Ţop) în care juca alături de fiul său. De asemenea, va juca într-o piesă după Varga Llosa: „Domnişoara din Tacna”.
Maia a vorbit de cea mai recentă producţie cinematografică: „Filmul „Domnişoara Christina” va fi prezentat în această toamnă, un film de Alexandru Maftei. E o poveste frumoasă, un film din noul val – chiar dacă nu-mi place expresia asta. Este un cinema cu mult curaj. Un film în care joacă şi Ioana Anastasia Anton, Tudor Aron Istodor. Un film cu magie, cu superstiţii şi credinţe populare, după proza fantastică a lui Mircea Eliade..”
La întâlnirea cu publicul albaiulian de la Clubul Festivalului, Maia Morgenstern a recunoscut că a refuzat alte invitaţii pentru a răspunde invitaţiei organizatorilor Festivalului Internaţional de Teatru Poveşti.
Maia vorbeşte despre menirea Teatrului Evreiesc de Stat, pe care îl managerează: „Vreau păstrarea tradiţiilor evreieşti, vreau păstrarea limbii idiş. Teatru Evreiesc de Stat din Bucureşti este singurul din ţară unde se joacă teatru în idiş. Mai vreau prezervarea muzicii evreieşti, a muzicii ţigăneşti, a muzicii lăutăreşti”.
„Teatrul evreiesc are ult umor, multă autoironie”.
Dar cum se împacă actorul cu managerul de teatru?, a întrebat cineva.
„Ca manager am multă treabă administrativă: mă duc şi în pivniţă, mă duc şi la baie să văd dacă e hârtie igienică, mă duc să văd dacă e nevoie de reparaţii, caut locuri pentru a duce piesele noastre de teatru… Câteodată îmi dau seama că birocraţia ocupă prea mult timp, atunci spun stop şi mă duc pe scenă…”
„Teatrul evreiesc nu e un lăcaş de cult, teatrul evreiesc nu trebuie să se substituie lăcaşului de cult”.
O întrebare directă din public a primit un răspuns de nota 10:
„Ce sunteţi? Evreică sau româncă?”
„Da”.

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com