Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX, într-o expoziție la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia

5 martie 2019 18:182 comments

            Joi, 7 martie 2019, ora 12, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia va fi vernisată expoziția Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX.

            Expoziția a fost inițiată în anul 2018, în contextul aniversării Centenarului României Mari, de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș (Marius Câmpean), în colaborare cu Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia (Ionela Simona Mircea), Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (Melinda Ildiko Mitu), Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud (Elena Elisabeta Pleniceanu) și Muzeul Țării Făgărașului Valer Literat (Constantin Băjenariu). De asemenea, ea a fost însoțită de un volum editat sub același generic.

            Expoziția prezintă schițe biografice și fotografii realizate de 5 fotografi transilvăneni: Samoilă Mârza (1886-1967) – Fotograful Unirii de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918, Ferenc Veress (1832-1916) – primul fotograf din Transilvania (în 1853, la Cluj-Napoca, şi-a deschis primul atelier foto), Alexandru Roşu (1854-1913) – primul fotograf român din Bistriţa, Szabó Gábor (1905-1982) – cel mai important artist fotograf din Făgăraş și Suba Zoltán (1911-2009) – unul dintre fotografii marcanți ai  oraşului Baia Mare.

            Invitația adresată de muzeul albaiulian tuturor este aceea de a trece pragul expoziției pentru a afla o poveste compusă din mai multe povești, biografii adunate laolaltă, a celor din spatele aparatului de fotografiat și a celor din fața lui, într-o manieră atractivă, care îmbină textul cu imaginea, reușind să antreneze și mintea și inima și ochiul, deopotrivă.

            Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia va găzdui expoziția în perioada 7 martie -9 aprilie 2019.

            Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia. 

 

 

 

 

 

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com