Maria Poenaru, Avram Cristea şi Gheorghe Pavelescu, omagiaţi la colocviile de folclor

24 martie 2013 12:420 comments

etnografie

Peste 50 de cercetători din ţară au fost prezenţi la cea de-a X-a ediţii a Colocviilor de Etnografie şi Folclor „Gheorghe Pavelescu” de la Alba Iulia. La deschidere au asistat şi ÎPS Irineu, arhiepiscop ortodox de Alba Iulia, Emil Jurcan – decanul facultăţii de Teologie Ortodoxă a Universităţii „1 Decembrie 1918”.

Gicu Nedea a prezentat cel de-al patrulea volum de tradiţii populare din judeţul Alba „Purtătorii de datini”. De asemenea a fost prezentat un film despre creatoarea de icoane din Laz, Maria Deac Poenaru, care tocmai a împlinit 90 de ani de viaţă (film realizat de Gheorghe Nedea şi Valentin Ciontea).

Daniela Floroian, Rodica Cristea şi Diana Câmpan au vorbit despre cel care a fost Avram Cristea, „Moţul”, cum îi spuneau cei apropiaţi. Cu acest prilej a fost lansat volumul „Şoaptă de înger” (nuvele şi poezii) prezentat de universitarul albaiulian Diana Câmpan. Prof.univ.dr. Ilie Moise (colaborator constant al CJ Alba în chestiuni legate de etnografia judeţului) a moderat apoi lucrările în plen.

La Sala Unirii din complexul muzeal albaiulian a fost vernisată expoziţia de icoane „Noi, poienarii, vouă moştenire”, prezentată de Ioana Rustoiu. Cu acest prilej muzeul albaiulian prezintă publicului lucrări realizate de membrii familiei Poienaru începând din jurul anului 1770: Savu, Simion, Toma, Ilie, Partenie, Ilie şi Maria Poienaru, dar şi cele ale ucenicilor lor, Pavel şi Savu Zamfir, Aurel Rodean şi Ioan Morar.

Cu acest prilej au fost lansate câteva volume: Ioan Popa „Ţara Secaşelor. O monografie în imagini” (Alba Iulia, 2012), Avram Cristea, Jan Nicolae şi Daniela Floroian „Rolul patrimoniului în contextul crizei valorilor” (2012), Vasile V. Filip şi Menuţ Maximian „Rituri de trecere” (datini din zona Bistriţei), Sabin Cioica a prezentat volumul „Ţara Moţilor între trecut şi prezent”, volum semnat de Maria Cioica, apărut pe piaţă doar de câteva zile.

Ultima zi a fost rezervată unei excursii documentare pe Valea Sebeşului, în satele Laz, Loman, Sebeşel.

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com