O pledoarie pentru spiritul neamului românesc
La Alba Iulia a avut loc prima ediţie a Târgului Meşterilor Populari din Cetatea Marii Uniri. Târguri similare au mai fost la Alba Iulia, dar e prima dată când organizatorii au gândit ceva de amploare, serios, autentic, fără kitsch-uri. Publicul albaiulian a putut admira şi cumpăra produse sculptate în lemn, haine populare, costume, cojoace. produse de lut, vase, icoane, produse alimentare tradiţionale (pâine, caş, turtă dulce ş.a.m.d.).
Oferta artistică propusă a fost foarte bogată: expoziţii de produse (cu vânzare), o expoziţie foto, o scenetă cu grupul Skepsis, parada costumelor istorice de la Muzeul Naţional al Unirii, de asemenea, momente susţinute de ansamblurile prezente: Asociaţia Moşteniri Mureşene, Asociaţia Folclorică „Ţibleşul”, Ansamblul 60+ din Alba Iulia, Ansamblul Folcloric din Rădeşti, Ansamblul Folcloric „Stejarul” din Sebeşel.
Notăm prezenţa în festival a unuia din nepoţii spirituali ai lui Ion Creangă: este vorba de Constantin Lungu din Humuleşti.
De la un asemenea eveniment nu puteau lipsi lansările de carte, semnate de Nicolae Băciuţ, Maria Borzan şi Roxana Maria Man, Sorina Bloj, Eugen D. Neculau, Marcel Lutic, Marinela Baba, Petruţa Pop.
Din lipsă de spaţiu, amintim aici doar impresionanta lecţie de naţionalism cumpătat ţinută de entograful Marcel Lutic: „Chiar dacă timpul e foarte grăbit, nu trebuie să uităm că mai avem obligaţii şi faţă de veşnicie şi faţă de Dumnezeu. Aici, în Sala Unirii, unde suntem flancaţi de voievozi şi voievozi ai spiritului românesc (oameni de cultură), vă spun că noi suntem corigenţi la patriotism şi la naţionalismul cumpătat. Noi astăzi nu mai avem conducători. Conducătorii au trădat spiritul neamului românesc. Dacă am ajuns să dăm Ministerul Culturii unui ungur! Cei care ne conduc trebuie să ştie că le-am delegat TEMPORAR această putere. Sintagma de târg de meşteri populari e prea săracă; aici sunt idealuri, repere, aici e spiritul neamului românesc, care încearcă să vorbească, să ne vorbească. Polonia a dispărut ca stat de 3 ori, la fel România poate va dispărea, dar neamul nu va dispărea, însă pentru asta trebuie să hrănim spiritul neamului. Aceste cărţi (cu tradiţii şi obiceiuri populare) pe care vi le prezentăm sunt nişte argumente, nişte zvâcniri ale spiritului”.
La rândul său, scriitorul Ioan Popa a ţinut să reamintească vorbele eruditului Timotei Cipariu (cleric greco-catolic, paşoptist, fondator al Academiei Române): „Acolo unde dezbină politicul, uneşte cultura”.
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Alba, primăria Alba Iulia, Asociaţia Artă şi Tradiţii Meşteşugăreşti Alba şi Asociaţia Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Ecologice Alba Transilvania.
Iulian Brok
15:24
au mai fost targuri la alba iulia mult mai bine gandite si organizate. asta pe langa organizarea foarte proasta nu a avut nici public iar diletantii care l-au organizat nu stiu pe ce criterii au fost selectionati dar cu siguranta nu pe criterii profesionale