Profesorul Grig Udrea la vârsta debutului literar
Vineri, 18 ianuarie, în cadrul manifestărilor dedicate poetului Mihai Eminescu a avut loc lansarea volumului de poezie „Păcate inerente”; este primul volum al profesorului de matematică Gheorghe Udrea, directorul Liceului de Muzică şi Arte Plastice, dar şi preşedinte al Despărţământului „Eugen Hulea” al ASTRA Alba Iulia. Sala de festivităţi a liceului a fost plină cu profesori, prieteni, oameni de cultură.
Coperta a fost realizată de artistul plastic Nicolae Ispas, iar elevii din clasa a XI-a au realizat câteva lucrări grafice incluse în volum; profesorul Sebastian Bazilescu a făcut corectura volumului („50 de corecturi, schimbând versurile şi poeziile”, după cum spunea amuzat Grig Udrea).
Lansarea volumului a fost precedată de un program artistic: elevii Denisa Băla şi Ruben Ciungan (ambii din clasa profesorului Ioan Chiciudean), acompaniaţi de Andrei Dragomir la pian, au cântat piese din lirica eminesciană; Cosmin Buzgure a compus o piesă de chitară pe versurile lui Grig Udrea, piesă pe care cei doi au interpretat-o în premieră. Duo Aurae (Liviu Cernat-Ovidiu Pârjol) au interpretat 3 piese clasice.
Cel mai gustat moment a fost sceneta realizată, regizată, gândită de Grig Udrea cu câţiva elevi: Alexandra Dobrin (cls XI), Dan Moldovan (XI), Mirela Cristea (XII), Damaris Pădurean (XI) şi Andi Simion (V).
Aşa cum spunea în sceneta prezentată publicului, Grig Udrea nu a scris la 58 de ani această carte pentru al pune la dosarul pentru gradaţiile de merit sau pentru a fi inclus în calendarul Bibliotecii Judeţene sau pentru a urca pe Pantea abruptă a Uniunii Scriitorilor. A scris această carte ca un fel de mărturisire a păcatelor sale, a greşelilor sale inerente, omeneşti.
Cristina Smadea (Biblioteca Judeţeană): „Pe Grig Udrea nu l-am cunoscut ca profesor de matematică, dar l-am cunoscut în alte mai multe ipostaze: colaborator al bibliotecii în diverse proiecte, l-am cunoscut ca poet, dramaturg, l-am cunoscut ca mamă, având fata aici la liceu, l-am cunoscut cu pasionat de fotbal, amândoi participând la şedinţele Asociaţiei Judeţene de Fotbal”.
Despre autor au mai vorbit Daniela Ghigeanu (membru USR filiala Alba-Hunedoara), profesorul Oliviu Iacob şi Sebastian Bazilescu (acest „Nepriceputeanu” oltean, după cum îl prezenta Grig Udrea, comparându-l cu celebrul filolog George Pruteanu).
Ca să încheiem în aceeaşi notă, creştină, sperăm ca Dumnezeu să-i păstreze năravul de a scrie poezie, de a realiza scenete de teatru, de a scrie paflet.
Iulian Brok