Rezultate ale proiectului „Trăind cu tradiţiile. Cununa Grâului – Salvarea spiritului locului”

27 august 2012 18:240 comments

Atelierele de instruire au deschis seria activităţilor desfăşurate pe parcursul a două zile, în cadrul proiectului „Trăind cu Tradiţiile. Cununa Grâului – salvarea spiritului locului”, organizat de Consiliul judeţean Alba, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia şi Asociaţia Tradition Group. Desfăşurate în Muzeul satului din Bucerdea Vinoasă, în parteneriat cu Centrul de Pregătire Profesională în Cultură Bucureşti, în cadrul instruirii au fost atinse subiecte precum: Muzeele, sursă de educaţie pentru cultură; Introducere în educaţia muzeală; Nevoi ale comunităţii; Nevoi ale individului; Metode interactive de educaţie în muzee; Programe de voluntariat.
Devenite deja întâlniri eficiente şi plăcute pentru cei 31 de custozi participanţi din cadrul Reţelei Expoziţiilor etnografice, contactul cu formatori ai unor instituţii abilitate, exemplele descoperite prin exerciţii, au facilitat formarea unor percepţii, opinii şi abilităţi legate de gestionarea bunurilor, de valorificarea patrimoniului, dar mai ales, de integrarea diferitelor categorii de oameni în activităţile practice din spaţiile expoziţionale.
Partea practică a activităţilor a fost continuată şi a doua zi, prin intermediul atelierelor pentru copii: împletit cununi şi modelaj produse tradiţionale, la care au fost prezenţi copii de la Şcolile Săliştea, Cricău, Bucerdea Vinoasă, dar şi din afara judeţului, respectiv judeţul Vâlcea. Parcurgerea corectă a tuturor etapelor din cadrul acestor ateliere aplicative, contactul deschis cu aceşti copii, i-a convins de uşurinţa şi impactul extraordinar al acestor genuri de activităţi în care „obiectul atins” este un mesager mult mai profund al înţelegerii noţiunii de patrimoniu, tradiţie, obicei, pentru generaţia tânără. De asemenea, diversitatea costumelor populare, contactul cu dialectele zonelor de provenienţă a custozilor, au fost de un farmec aparte pentru copii participanţi. Activităţile copiilor s-au finalizat cu expunerea obiectelor realizate, dar şi cu recompense în concordanţă cu tematica abordată, precum turtă dulce, puzzle şi magneţi. Alături de aceste activităţi practice, ziua de 25 august a avut un plus de valoare, mai ales prin deschiderea vernisajului expoziţiei temporare „Prezenţa grâului în obiceiurile, credinţele şi practicile populare româneşti din judeţul Alba” şi lansarea catalogului „Din patrimoniul culinar…preparate din grâu şi făină”. Satul românesc din secolul al XXI-lea nu mai este satul de dinainte de război, este un sat care a suferit o transformare ireversibilă a condiţiilor de viaţă rurale. După ce, anterior, a fost exemplificat drumul bobului de grâu, fiind astfel evidenţiată una dintre cele mai importante şi vechi ocupaţii, cultivarea cerealelor, expoziţia ar fi fost incompletă fără cunoaşterea prezenţei acestui aliment în etapele importante ale însoţirii prin viaţă prin obiceiurile din ciclul vieţii omului, obiceiurile de peste an, grâul în spaţiul sacru, toate păstrate în memoria colectivă, fără însă să se mai cunoască caracterul lor de ritualuri simbolice, interdicţiile, toate acestea fiind abandonate treptat.
Expoziţia a fost completată şi de lansarea catalogului „Din patrimoniul culinar… preparate din grâu şi făină”, rezultat al muncii de echipă desfăşurate de Muzeul Naţional al Unirii şi Consiliul judeţean Alba, împreună cu aceşti custozi ai expoziţiilor etnografice. Seara a fost încheiată de vizionările de filme documentare destintate copiilor.

Sorin Poparadu

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com