Scriitorul Gheorghe Jurcă a mai trimis spre cititorii săi doi asteroizi: „Opriţi planeta” şi „Mireasa cerului”

13 august 2012 16:230 comments

NOI APARIŢII EDITORIALE

Iulian Brok

Mi-am imaginat de o bună bucată de vreme cum şi de ce poate să se reverse atât de tumultos pe plaja literaturii un scriitor ca Gheorghe Jurcă (un albaiulian născut în Munţii Apuseni, la Ciuruleasa), care de câtăva vreme scoate câte patru cărţi pe ani. Mi-l închipui, metaforic vorbind, ca pe un torent ce se revarsă nestăvilit la vale. Într-una din întâlnirile noastre literar-cafegiste pe care le avem din când în când pe o terasă de pe Bulevardul Transilvania din Alba Iulia (practic locuim la două blocuri distanţă şi ne vedem destul de des în cursul plimbărilor noastre), l-am întrebat care este secretul acestei super recolte de cărţi. Mi-a spus cu vocea sa blândă de moţ: „Nu pot trăi fără să scriu. Scrisul e sănătatea mea. Scrisul e pentru mine un exerciţiu de respiraţie, este o terapie pentru suflet, care mă ajută să înfrunt mai bine şi mai uşor vicisitudinile vieţii şi să văd partea plină a paharului. Cititul şi apoi scrisul mă ajută extrem de mult, pentru că prin ele îmi imaginez planeta pe care trăiesc. Pentru mine a scrie înseamnă a iubi viaţa, aşa cum e ea. Unii iubesc când se roagă, alţii când se îmbată sau când fac dragoste. În literatură, domnule, tema iubirii se află undeva la mijloc: între rugăciune şi beţie, între asceză şi exces. Scrisul e o trambulină care mă ajută să trec peste zidul cenuşiu al vieţii, peste banalitate, ipocrizie, mediocritate, prostie şi grobianism”.
În ultimele săptămâni, dl. Gheorghe Jurcă a mai trimis spre cititorii săi doi asteroizi: „Opriţi planeta, vreau să cobor” şi „Mireasa cerului”.
Mărturisesc că nu am apucat să le citesc, de altfel nici n-aş putea ţine pasul cu ritmicitatea în care apar cărţile distinsului scriitor albaiulian. Publicăm alături cele două coperţi purtând semnătura prolificului scriitor Gheorghe Jurcă, lansând astfel, o caldă invitaţie de a le citi, împrumutându-le de la Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” şi celelalte biblioteci orăşeneşti sau comunale.
Îi spunem în finalul acestor rânduri productivului scriitor „Felicitări” pentru cele două cărţi apărute (cu titluri atractive), precum şi eternul îndemn de a avea mereu spor la scris, multă energie, vitalitate pentru a ne bucura inimile cu noi titluri. De inspiraţie nu cred că mai poate fi vorba în cazul domniei sale. Multă sănătate, domnule Gheorghe Jurcă!

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com