Teatru radiofonic şi şezătoare literară la Tibru

13 august 2013 07:440 comments

5-proiecte-ale-unor-ONG-uri-din-judet-au-fost-finantate-din-Fondul-pentru-Cultura-al-Fundatiei-Comunitare-AlbaAsociaţia Ţinutul Tibreanului a desfăşurat săptămâna trecută, în cadrul proiectului Chemarea nemuritoare a slovei – itinerariu cultural în spaţiul arhaic al satului!,finanţat de Fundaţia Comunitară Alba din Fondul pentru Cultură, fond care are ca partener naţional Asociaţia pentru Relaţii Comunitare, două activităţi culturale. Prima s-a adresat iubitorilor de teatru radiofonic care au avut ocazia să asculte piesa „Bădăranii” de Carlo Goldoni. La această activitate, a asociaţiei, au participat atât tineri cât şi vârstnici, cu toţii fiind încântaţi de aceste activităţi culturale pe care le desfăşoară nou înfiinţata asociaţie din localitatea lor.
„Între teatrul radiofonic şi piesele jucate pe scenă, în filme sau pentru televiziune există multe asemănări, dar ceea ce îl diferenţează este posibilitatea de a mişca privitorul, de a-l inspira, şi de a crea numai prin colaborarea vocii umane şi a minţii. Această trasătură magnifică impune o disciplină extremă, înţelegere şi interpretare fără cusur din partea unui actor. De aceea am preferat să facem, înainte de a prezenta publicului o piesă de teatru jucată pe scenă, un exerciţiu de imaginaţie, mai ales pentru tineri, care se confruntă nu de puţine ori cu problema lipsei de imaginaţie asupra operelor literare şi ca rezultat apar evidentele probleme la examenele de absolvire”, a declarat preotul paroh Tudor Man, preşedinte al Asociaţiei Ţinutul Tibreanului.
Cea de-a doua activitate a constat în întâlnirea cu aşa numita „şezătoare literară”, în cadrul careia unul dintre seniorii satului, Ştefan Lupşan, 83 de ani, a realizat un exerciţiu de înţelepciune populară. Nenea Ştefan, îmbrăcat în frumosul costum popular, a expus amintiri despre satul copilăriei sale, despre petrecerea sa ca militar, la Canal, în timpul regimului comunistşi despre relaţiile sale cu personalităţile publice şi culturale închise în cumplitul lagăr de exterminare. Pe parcursul acestei întâlniri seniorul Ştefan Lupşan ne-a copleşit cu capacitatea sa de invidiat de a compune şi memora poezii, tinerii fiind uimiţi cum un bunic de 83 de ani, cu şapte clase, are o asemenea capacitate, în timp ce ei se ostenesc realmente să reţină poeziile sau textele literare pentru vreun oarecare examen.

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com