Zlatna de odinioară, o carte despre vechiul Ampelum
Sâmbătă, 30 noiembrie, va avea loc la Sala de evenimente a Primăriei oraşului Zlatna (fosta cantină a Uzinei Ampelum), lansarea cărţii Zlatna de odinioară, autori Cristian Florin Bota, Horia Ciugudean şi Gabriela Mircea, în cadrul programului celui de-al XVII-lea Congres al Spiritualităţii Româneşti.
Realizată cu sprijinul primarului Silviu Ponoran şi a Consiliului local al oraşului Zlatna, cartea a adus la un loc pagini de istorie şi imagini reprezentative din trecutul şi prezentul localităţii.
Prezentăm în continuare Cuvântul înainte al domnului conf. univ. dr. Horia Ciugudean:
„Valea Ampoiului reprezintă una dintre cele mai importante căi de acces spre bogatele zăcăminte de aur şi argint ale Munţilor Apuseni, funcţia sa fiind evidenţiată prin numeroasele descoperiri arheologice datând încă de la începutul mileniului al III-lea î. Chr. Plasată în bazinul superior al văii, Zlatna a fost una dintre aşezările care au prosperat prin practicarea constantă a mineritului şi metalurgiei neferoaselor, devenind în perioada modernă una dintre cele mai importante localităţi ale Cadrilaterului aurifer.
Considerentele de mai sus justifică pe deplin demersul editorial concretizat prin volumul de faţă. Autorii săi şi-au propus să surprindă evoluţia urbanistică, dar şi crâmpeie de viaţă cotidiană, personaje istorice, alături de figuri anonime ale comunităţii zlătnene, beneficiind de fondul colecţiei Cristian Florin Bota, la care s-au adăugat însă şi numeroase fotografii de epocă oferite cu generozitate de familii originare din Zlatna sau din localităţile învecinate.
De la bun început textul a fost subordonat imaginii, demersul monografic fiind limitat la creionarea unor repere cronologice din evoluţia istorică a localităţii. Fără îndoială că multe date sau evenimente notabile lipsesc din acest text, dar fără un asemenea sacrificiu zestrea vizuală a prezentului volum ar fi fost mult mai săracă. Opţiunea poate fi desigur criticată, dar ea a fost asumată de autori plecând de la convingerea că o fotografie de epocă poate transmite mai multe informaţii decât o pagină de text şi cu siguranţă, poate trezi mai multe reacţii emoţionale decât lecturarea unei succesiuni de date şi evenimente. Şi în măsura în care volumul de faţă este şi o invitaţie de a vizita Zlatna şi împrejurimile sale adresată cititorilor săi, ce argumente ar putea fi mai convingătoare decât imaginile de ieri şi de azi ale acestei zone din miticul tărâm al Apusenilor.”