CRISTIAN PĂUNESCU: Nu trebuie ţinute toate ouăle în acelaşi coş
Manifestare ştiinţifică, economică de ţinută la Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia: în faţa unei săli arhipline, cu elevi, studenţi şi cadre universitare, Cristian Păunescu, istoric şi economist de prestigiu, consilier al Guvernatorului BNR, a susţinut o conferinţă despre aurul românesc, despre rezervele de aur ale statului.
Conferinţa s-a numit „Aurul românesc – două ipostaze”. Cristian Păunescu lucrează în BNR din 1990, fiind unul din colaboratorii lui Mugur Isărescu: Cristian Păunescu a fost în trecut secretar general al BNR şi director al Direcţiei Resurse Umane din BNR. Acum este consilier al Guvernatorului BNR, venind la Alba Iulia în primul rând în calitate de istoric, de autor de cărţi legate de BNR şi aurul românesc.
De altfel, Cristian Păunescu şi-a început astfel conferinţa: „Vin să vorbesc despre aur aici, în Ţara Aurului, în ceea ce se numeşte cadrilaterul aurului românesc. Aurul este un metal care a schimbat soarta omenirii pentru mii şi mii de ani. De ce au venit romanii în Dacia? Evident că Imperiul Roman era în expansiune, dar romanii au venit şi pentru aurul dacilor, se vorbea şi atunci mult despre aurul dacilor.
Cum au fost făcute marile descoperiri geografice? Europenii se aflau în căutarea drumului spre Indii, erau în căutarea aurului, a mirodeniilor din Indii.
Există un principiu popular: nu toate ouăle trebuie ţinute în acelaşi coş: la fel face şi BNR-ul cu aurul şi cu banii pe care îi deţine”.
În acest moment România deţine o rezervă de 103,7 tone aur, ceea ce clasează ţara pe locul 31 în ceea ce priveşte rezervele de aur în întreaga lume. Dacă România nu ar fi pierdut cele 93,4 tone de aur (trimise în anul 1916 în Rusia), ţara s-ar afla astăzi pe locul 12-13 privind rezervele de aur.
Alături de Cristian Păunescu s-au aflat şi Mircea Mureşan – directorul adjunct al Direcţiei Comunicare din BNR, şi Daniel Breaz, rectorul Universităţii Alba Iulia.