Mineritul la Roşia Montană va face parte din strategia de dezvoltare a judeţului Alba în perioada 2013-2020

21 noiembrie 2013 17:0111 comments

rosiaAstăzi în Consiliul Judeţean Alba a fost prezentată Strategia de dezvoltare a judeţului Alba pentru perioada 2013-2020. O asemenea temă economică nu putea să ocolească subiectul Roşia Montană.

Ion Dumitrel, preşedintele CJ Alba, a declarat : „Am văzut în ultimele luni de zile că e greu să mai vorbim de minerit. Oamenii au declarat că nu doresc minerit. Dar ce facem cu dezastrul pe care îl avem acum la Roşia Poieni şi Roşia Montană? Statul e de vină şi trebuie să ecologizeze acolo. Eu cred că trebuie discutat mai mult pe chestiunile legate de mediu şi patrimoniu. Noi ascultăm de ce vor oamenii, iar în ultimele luni oamenii au zis: „Nu vrem minerit, nu vrem dezvoltare economică pe bază de minerit”.

La rândul său, consilierul PSD Virgil Nariţa a spus: „Oamenii nu sunt împotriva mineritului, ci împotriva cantităţilor care vor fi extrase şi a celor care vor exploata”.

Un reprezentant al PP-DD, consilierul Marin Cenuşă, a venit cu o propunere deosebită: „Dacă oamenii doresc minerit la Roşia Montană în paralel cu practicarea turismului ar mai fi o soluţie: exploatarea aurului prin flotaţie, un procedeu folosit înainte de anii 90. Se foloseau substanţe chimice nepoluante. Cred că e una din cele mai bune strategii: îi împăcăm pe moţii care doresc să facă minerit şi îi împăcăm pe moţii care trăiesc din turism. Aşa suntem şi noi împăcaţi, nu ne va putea acuza nimeni că am dăunat acestei zone”.

Vicepreşedintele CJ Alba Florin Roman: „Comuna Roşia Montană are 42 km pătraţi, 16 sate, iar proiectul minier ca afecta circa 19 la sută din suprafaţa comunei. Vreau să demontez nişte afirmaţii făcute, şi anume: comuna Roşia Montană nu a fost declarată zonă mono-industrială, aşa că oricine poate investi. Nu a fost depusă nici o cerere pentru construirea de pensiuni. În ultimul an singurele autorizaţii au fost pentru reparaţii şi alte lucruri minore”.

Concluzia aparţine preşedintelui CJ Alba: „Şi noi, Consiliul Judeţean, vrem să valorificăm resursele minerale ale judeţului, dar nu depinde de noi”.

Tags:

11 Comments

 • La Roșia Montană s-a făcut de 2000 de ani minerit !! Aceasta este activitatea principală din zonă !! Da pentru minerit, DA pentru o viață mai bună !!!

 • pensiune are doar seful ecologistilor, Eugen David, in rest… pensiuni la Arieseni, Rimetea, nu in zonele miniere, unde tot mineritul va genera cresterea zonelor

 • Oamenii nu au spus ca nu vor minerit. Daca s-au adunat 2000 de oameni in Campeni, jumate dintre ei adusi cu autocarele de la Cluj, nu inseamna nici 10% dintre cei care au votat pro minerit in decembrie 2012. Domnul Dumitrel sa nu uite ca asa a ajuns pe scaunul ala pe care sade acum: cu promisiuni legate de relansarea mineritului!

 • Avem nevoie de investiții în zonă ! Prin minerit zona va prospera, iar tinerii nu vor fi nevoiți să plece din zonă !!

 • Proiectul Rosia Montana poate ajuta la relansarea industriei de minerit a Romaniei prin utilizarea unor tehnologii moderne, pe baza principiilor dezvoltarii durabile. Industria miniera poate deveni un catalizator al economiei nationale pentru zeci de ani de acum inainte, inclusiv prin stimularea serviciilor adiacente – infrastructura, dezvoltarea serviciilor.

 • “….oamenii sunt impotriva celor care vor exploata?”
  Adica cum? Daca vine alta companie si foloseste aceleasi tehnologii nu mai e bai? Pai atunci e clar cum sunt interesele, e clar ca o alta companie miniera de fapt genereaza toate aceste miscari de mase doar ca sa poata sa puna mana pe zacamantul de la Rosia.
  Soros, Soros cum ti se vad mustatile pe la colturile casei lui Beresky.
  Drept e ca in vreme de furtuna toti sobolanii parasesc corabia….dar vin ele vremuri bune si sa vedem cum o fi atunci…ca Rosia Montana ramane tot in judetul Alba si iar vin alegeri si acum oamenii stiu cine le-a fost alaturi.

 • mineritul este o sansa foarte buna de dezvoltare pentru tara si este singura sansa reala de dezvoltare pentru Rosia Montana, singura sansa reala ca oamenii de acolo sa poata avea o viata mai buna, sa le ofere un viitor mai bun copiilor! sa se faca!

 • @Larisa de acord, oamenii din Rosia Montana si din zona cer de ANI DE ZILE pornirea proiectului minier, au si votat la un referendum pentru acest lucru! politicienii ar face bine sa asculte de oamenii care locuiesc acolo, nu de unii adusi cu autocarele sa urle impotriva investitiilor!

 • Pe de-o parte Dumitrel zice ca nu mai exista Proiectul RM, pe de alta il include in strategia de dezvoltare a judetului!!!!

  Pai cum vine asta domnilor de la PD??? Parca nu va placea dualismul altor politicieni de alta culoare.
  Jos palaria pentru dl. Roman care a clarificat foarte bine chestiunea cu zona mono-industriala care nu exista si ca oricine vrea sa investeasca poate sa o faca foarte bine!
  Trebuia sa mentioneze ca si Egn David liderul opozantilor are pensiune deschisa de peste un an de zile!

 • Proiectul minier trebuie facut ,zona aceea nu are alta sansa …

 • Alin Croitoru

  Si presa este precum clasa politica intro parte auzi una intro parte auzi alta. Ce sa mai inteleaga oameni care citesc. Ce fel de jurnalisti sunt acei care scot cuvinte din context pt a aruca pe piata informati false.Un lucru este clar zona are nevoie de inceperea mineritului iar majoritatea oamenilor isi doresc acest lucru.

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com