Nepredarea bunului găsit constituie infracțiune. Vezi cazul unui bărbat din Galda de Jos

25 martie 2013 10:230 comments

jandarmiInspectoratul de Jandarmi Județean Alba atrage atenția asupra faptului că bunurile găsite trebuie predate proprietarului sau autorităților în caz contrar, nepredarea acestora în 10 zile constituie infracțiune.

La sfârşitul săptămânii trecute Inspectoratul de Jandarmi Județean Alba prezenta cazul unui subofiţer din cadrul Jandarmeriei Alba care, după ce a găsit un portmoneu cu bani, acte şi carduri bancare, l-a predat dispeceratului instituţiei, acest fapt determinând identificarea în scurt timp a păgubaşului şi înapoierea bunurilor pierdute. Nu la fel a procedat un bărbat din Bărăbanţ care a găsit un telefon mobil pe care şi l-a însuşit. Acum acesta riscă închisoarea de la o lună la 3 luni sau amendă.

Fapta a fost constatată de un echipaj de jandarmerie, duminică, 24 martie, în jurul orei 16.00, când, aflat într-o staţie de autobuz din cartierul albaiulian Ampoi 1, un bărbat domiciliat în satul Oiejdea, comuna Galda de Jos a recunoscut telefonul pe care concubina sa îl pierduse cu aproximativ o lună în urmă. Aparatul se afla în posesia unui bărbat din Alba Iulia care a recunoscut că l-a achiziţionat de la un cunoscut şi a dat indicii pentru localizarea acestuia. În urma verificărilor efectuate, jandarmii au reuşit identificarea lui I.C.G., în vârstă de 29 de ani, domiciliat în municipiul Alba Iulia, care a oferit informaţii contradictorii asupra modului în care a ajuns în posesia aparatului telefonic. În aceste condiţii, pe numele lui I.C.G. au fost întocmite actele premergătoare începerii urmăririi penale fiind susceptibil de săvârşirea infracţiunii de “ însuşirea bunului găsit ”. Cercetările vor fi continuate de Poliţia Municipiului Alba – Iulia.

Pentru prevenirea unor astfel de fapte reamintim că, în conformitate cu art. 216 C.P., “fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun găsit autorităţilor sau celui care l-a pierdut, sau de a dispune de acel bun ca de al său, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi însuşirea pe nedrept a unui bun mobil ce aparţine altuia, ajuns din eroare în posesia făptuitorului”.

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com