Veşti proaste pentru fotbalişti. Agenţia Naţională Antidoping vrea să introducă o nouă substanţă pe lista celor interzise

27 februarie 2013 14:162 comments

Nicotina ar putea fi introdusă pe lista substanţelor interzise pentru sportivi. Anunţul a fost făcut de Gabriela Andreiaşu, director al Direcţiei testare şi programe social-educative, din cadrul Agenţiei Naţionale Antidoping (ANAD), la întrunirea de luni a antrenorilor, care a avut loc la Casa Fotbalului. Astfel, sportivii care fumează vor trebui să renunţe la acest viciu, dacă doresc să îşi continue cariera.

“Anual, se descoperă practici sau substanţe dopante şi e posibil ca în viitor, chiar în scurt timp, nicotina să fie considerată doping şi, logic, să fie interzisă sportivilor, inclusiv fotbaliştilor”, a declarat Gabriela Andreiaşu.

Şefa de la ANAD a precizat că nicotina e în programul de monitorizare, începând din 2012, al WADA. „La fel ca şi cafeina, alt stimulent, care e în programul de monitorizare din 2004. Dacă pe perioada cercetărilor se îndeplinesc două din cele trei criterii pe baza cărora se introduce o substanţă pe lista celor interzise, atunci automat va fi şi ea adăugată. Primul: dacă substanţa, singură sau în combinaţie, creşte performanţa sportivă. Al doilea: dacă constituie risc pentru sănătatea sportivului. Al treilea: dacă afectează spiritul sportiv. Dacă va fi introdusă, atunci, fiind stimulent, va fi considerată interzisă doar în competiţie, iar WADA defineşte competiţia începând cu 12 ore înainte de startul în respectivul meci sau probă”, a precizat reprezentanta ANAD într-un interviu acordat presei sportive.

O parte dintre cluburile sportive interzic jucătorilor să fumeze, dar cu toate acestea, există câţiva fotbalişti mari care fumează. Printre aceştia se numără Adrian Mutu şi Gabriel Tamaş.

Sursa: info.gandul

Tags:

Leave a Reply


WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com