7.400.508 români au spus „DA” demiterii preşedintelui Traian Băsescu

30 iulie 2012 17:174 comments

Luni, Biroul Electoral Central a dat publicităţii rezultatele parţiale oficiale de la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Astfel, potrivit BEC, 46,23% din românii înscrişi pe listele electorale s-au prezentat la vot duminică, până la ora 23:00. Numărul voturilor valabil exprimate DA – 87,52%, NU – 11,15%. Voturi nule înregistrate – 1,32%.
După centralizarea datelor înscrise în procesele verbale primite şi validate din 18.544 secţii de votare, dintr-un total de 18.548, reprezentând 99,97% din totalul secţiilor de votare, se înregistrează următoarele rezultate:
Prezenţa la vot: 46,23% (8.455.336 de alegători). Numărul voturilor valabil exprimate: DA – 87,52% (7.400.508 voturi), NU – 11,15% (943.031 voturi). Voturi nule înregistrate – 1,32% (111.797 voturi).
În ce priveşte judeţul Alba, după ce Biroul Electoral de Circumscripţie Alba a finalizat numărarea şi centralizarea voturilor de la referendumul privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu, a rezultat următoarea situaţie: Prezenţa la referendum în judeţul Alba a fost de 37,18 la sută. Au votat în total 118.811 alegători dintr-un total de 319.530 înscrişi pe listele electorale permanente. Pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, au votat 100.873 persoane reprezentând 84,90 la sută din numărul celor prezenţi. Împotriva demiterii s-au pronunţat 16.236 alegători, respectiv un procent de 13,66 la sută. S-au mai numărat 1.702 voturi nule, reprezentând 1,43 la sută.
Liderii USL s-au reunit în şedinţă pentru a discuta rezultatele parţiale ale referendumului pentru demiterea preşedintelui. Aceştia spun că Traian Băsescu va trebui să plece, deoarece a fost un vot masiv împotriva lui, de peste 80%.
„Înţelegem mesajul dat de cele 8 milioane de români, un mesaj foarte clar pentru demiterea lui Traian Băsescu. Din acest punct de vedere, noi vom guverna responsabil România, o vom face pentru românii care au votat. Nu avem cum să-l considerăm pe Băsescu un preşedinte legitim pentru că peste 8 milioane de români l-au respins. Este clar că nu mai este un preşedinte legitim. Nu reprezintă decât cei 10% din românii care au votat împotriva demiterii sale. Din acest punct de vedere, voinţa oamenilor de a-i cere preşedintelui Traian Băsescu să accepte votul democratic este singura relaţie pe care USL o poate avea cu Traian Băsescu.
De ieri, Băsescu nu mai e un preşedinte legitim al României, ci un om care vrea să-şi păstreze încă doi ani avantajele şi imunitatea în faţa justiţiei.
Parlamentul este instituţia care în mod constituţional a luat decizia de suspendare a preşedintelui Băsescu. Parlamentul României, prin cei doi preşedinţi, îşi va spune punctul de vedere în vederea adoptării unei decizii de către CCR. Decizia Curţii va fi respectată şi implementată în totalitate de către Guvern.
Legitimitatea pe care Traian Băsescu o mai are în acest moment este zero. Inclusiv legenda lui Băsescu cel curajos care se bate la vot s-a terminat. Acum, pentru Traian Băsescu este o perioadă mai lungă sau mai scurtă de final”, a declarat premierul Victor Ponta.
De cealaltă parte, liderii PDL spun că Traian Băsescu trebuie să se întoarcă la Cotroceni, deoarece la referendum nu s-a întrunit cvormul de 50%+1 necesar pentru validarea referendumului.
Preşedintele PNL Alba, Teodor Atanasiu a spus că nevalidarea referendumului ar duce la mişcări de stradă. Teodor Atanasiu a precizat că USL va continua procedura de demitere, stabilind în acest sens, următorii paşi: primul ar fi că USL, profitând de majoritatea parlamentară, va cere Consiliului Naţional de Statistică numărul oficial, actualizat după ultimul recensământ, a persoanelor cu drept de vot; al doilea pas va fi întocmirea unui raport către CCR, care să valideze referendumul raportat la prezenţa stabilită în urma datelor actualizate privind recensământul populaţiei cu drept de vot.
Liderul PDL Alba, Mircea Hava, este convins că USL va continua demersurile pentru demiterea preşedintelui prin tot felul de motive.

Sorin Poparadu

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com