ADR CENTRU: Centrul istoric al municipiului Codlea întinerește cu fonduri REGIO
Peste 13 milioane de lei, din care cea mai mare parte sunt fonduri nerambursabile se vor investi, începând din această vară, pentru reabilitarea completă a Centrului istoric al municipiului Codlea, județul Brașov. ADR Centru anunță semnarea contractului de finanțare prin care se alocă 12,5 milioane lei fonduri REGIO către municipalitatea din Codlea din bugetul Programului Operațional Regional prin domeniul major de intervenție destinat dezvoltării urbane în cadrul Polului de Creștere Brașov. Proiectul „Reabilitare centru istoric în municipiul Codlea” se va finaliza în termen de 24 luni, în beneficiul localnicilor, dar și al turiștilor care vizitează acest oraș transilvan.
Motivul pentru care a fost întocmită și depusă la sediul ADR Centru această cerere de finanțare l-a constituit crearea premiselor necesare pentru oferirea populației, dar și turiștilor, din Municipiul Codlea a unui mediu urban corespunzător, contribuind la creșterea calității vieții și crearea de noi locuri de muncă în oraș, prin reabilitarea infrastructurii urbane și îmbunătățirea serviciilor sociale. Pe parcursul celor doi ani prevăzuți pentru investiții se vor efectua lucrări pentru reabilitarea Ansamblului Urban ”Centrul istoric”. Practic, va fi modernizată clădirea vechii primării, pentru transformarea acesteia în Muzeul Tradiției Codlene, dar și într-un muzeu al administrației locale. Tot prin acest proiect, clădirea Bibliotecii municipale va fi modernizată și va adăposti un Centru de informare și documentare. De asemenea, clădirea Casei de cultură municipale va deveni un centru cultural cu funcționalități multiple. Toate aceste obiective vor fi ușor accesibile, deoarece actualul centru va fi transformat într-o zonă pietonală care să aibă toate elementele care să asigure punerea în valoare a Centrului Istoric Codlea.
Valoarea totală a proiectului este de 13,064 milioane lei, din care suma nerambursabilă solicitată este de circa 12,536 milioane lei. În urma investițiilor, beneficiarul finanțării consideră că se va extinde sezonul turistic în oraș, de la 4 la 6 luni, va crește cu circa 10% numărul de investiții în zonă, în special în domeniul turismului, iar numărul de vizitatori ai orașului ar putea crește cu mai mult de 50%.
”Aceste proiecte, care valorizează obiectivele locale, dar care asigură și accesul facil al locuitorilor din zonă la servicii social-culturale – biblioteci, muzee, case de cultură – sunt integrate în conceptul modern de dezvoltare urbană. Acesta este un proiect semnificativ pentru Polul de Creștere Brașov, chiar dacă este cel de-al 23-lea semnat, deoarece pune accentul pe modernizare, pe întinerirea centrului unui oraș, pentru ca vechea Primărie și construcțiile din vecinătatea acesteia să beneficieze de resurse financiare europene. Am reușit să finanțăm, până în prezent, alte 22 de cereri de finanțare din Zona metropolitană Brașov, și toate aceste proiecte, care solicită peste 78 milioane euro, asigură investiții totale de circa 128 milioane euro pentru crearea confortului necesar și condițiilor moderne de trai în vechile orașe transilvane, în beneficiul locuitorilor și celor ce ne vizitează regiunea” a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.