Beniamin Todosiu, deputat USR PLUS: „Avem nevoie de măsuri serioase, în perioada următoare, pentru a susține colectarea și reciclarea deșeurilor în România.”

3 iunie 2021 13:240 comments

 

România este, din păcate, pe ultimele locuri în Uniunea Europeană și la capitolul colectare selectivă și reciclarea deșeurilor. Este o poziție care nu ne onorează și care atrage pentru țara noastră sancțiuni din partea autorităților europene. Înseamnă zeci de milioane de euro pe care România le va plăti anual pentru că suntem departe de țintele de reciclare pe care și le-a stabilit Uniunea Europeană pentru statele membre.

 

Pentru deșeurile municipale ținta este de la 55%, în anul 2025, în condițiile în care, în prezent, în România nu reciclăm nici măcar un sfert din deșeuri. Gradul de reciclare a deșeurilor municipale este de aproximativ 15%, iar restul ajung la groapa de gunoi.

Apoi, dacă vorbim despre deșeurile electronice, în Uniunea Europeană se reciclează sub 40%. Practicile de reciclare variază de la un stat membru la altul. Spre exemplu, în ultimii ani, potrivit datelor Eurostat, România s-a clasat pe penultimul loc în Uniunea Europeană cu un grad de colectare de 25%. Cel mai bun grad de colectare îl are Croația, țară care reușește să recicleze peste 81% din deșeurile electrice și electrocasnice.

Vă reamintesc, dragi colegi, faptul că, anul trecut, Comisia Europeană a arătat mai multe cartonașe roșii României pe probleme de mediu. Comisia a solicitat, printre altele, României să închidă, să etanșeze și să restaureze din punct de vedere ecologic un număr de 15 depozite ilegale de deșeuri care au beneficiat de o perioadă de tranziție în conformitate cu Tratatul de aderare a României. 

 

Marea problemă rămâne însă reciclarea, pentru că dozele de aluminiu, sticlele și mai ales PET-urile, ajung în râuri sau în alte zone din natură, afectând grav mediul.

O soluție care ar putea accelera reciclarea este legislația care să introducă sistemul de tip garanție – returnare, care funcționează cu succes în multe state europene. În Germania, colectarea ambalajelor reciclabile atinge un grad de aproximativ 90% prin aplicarea acestui sistem, prin care în prețul unei sticle de apă sau a unei doze de suc se introduce și o garanție de reciclare, sumă care poate fi recuperată ulterior de client.

În concluzie, dragi colegi, avem nevoie de măsuri serioase, în perioada următoare, pentru a susține colectarea și reciclarea deșeurilor în România, iar aceste măsuri trebuie aplicate cu rapiditate de Guvern și susținute de Parlament printr-o legislație adecvată. De această dată, codașii Europei la reciclare înseamnă că suntem buni de plată și din buzunarele tuturor românilor vor fi plătite sancțiunile impuse de Comisia Europeană.

 

Vă mulțumesc și vă rog să gândiți și să susțineți proiecte legislative care stimuleze reciclarea deșeurilor și protejarea mediului!

 

 

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com