Cabinetul Ungureanu a primit votul de învestitură
După ce miercuri, în cadrul comisiilor din Parlamentul României, au avut loc audierile miniştrilor propuşi de premierul desemnat Mihai Răzvan Ungureanu, joi, în plenul reunit al legislativului, a avut loc votul de învestitură a noului guvern. Merită menţionat că la multe dintre comisiile care i-au audiat pe miniştrii propuşi nu a existat cvorum din cauză că parlamentarii Opoziţiei nu au fost prezenţi, dar cum avizul comisiilor a fost doar unul consultativ, decizia de învestire aparţine exclusiv plenului reunit al Parlamentului. Joi, înaintea votului, au avut loc tradiţionalele luări de cuvânt, în cadrul cărora senatori şi deputaţi şi-au prezentat opinia în legătură cu acest guvern. Parlamentarii minorităţilor naţionale, în afară de UDMR, au decis să voteze noul Guvern abia în dimineaţa de dinaintea votului. În mod previzibil, parlamentarii Opoziţiei nu au fost prezenţi la această şedinţă a Parlamentului şi nu au participat nici la votul de învestitură, continuând astfel greva parlamentară începută în urmă cu mai bine de o săptămână. Totuşi, preşedintele PSD, Victor Ponta a ţinut să participe la această întrunire şi s-a adresat colegilor parlamentari, dar şi membrilor cabinetului Ungureanu. Discursul liderului social-democrat a atras dezaprobarea colegilor liberali din USL deoarece, pe lângă criticile aduse noului cabinet, acesta a conţinut şi multe aprecieri care nu au fost pe placul PNL-iştilor.
La finele luărilor de cuvânt, parlamentarii au trecut la votul propriu-zis. În urma numărătorii voturilor corect exprimate, rezultatul a fost următorul: 237 de voturi “pentru” şi două voturi “împotrivă”. Cu alte cuvinte, minimul de 232 de voturi necesare pentru învestirea Guvernului au fost întrunite şi astfel, cabinetul Ungureanu a fost oficial instalat la palatul Victoria. Maşina de vot a PDL şi-a făcut din nou datoria, aproape toţi parlamentarii „portocalii” fiind prezenţi la învestire, mulţi fiind aduşi cu avionul de urgenţă din oraşele lor de domiciliu. Nu în ultimul rând, merită precizat că, pentru a nu fi motive de invocare a conflictului de interese, noul prim ministru Mihai Răzvan Ungureanu şi-a dat demisia din funcţia pe care o ocupa anterior, mai exact funcţia de director al SIE.
Primul ministru Mihai Răzvan Ungureanu a declarat în plen: ”Nu vin în faţa dumneavoastră în vremuri grele să vă fac promisiuni nerealiste. Nu va începe de mâine o epocă de prosperitate. Către ea avem un lung drum de parcurs. Prudenţa şi responsabilitatea sunt principiile de guvernare în anul 2012. În Parlament se iau deciziile care implică toţi cetăţenii. Îmi doresc ca partenerii acestui Guvern să fie deopotrivă Puterea şi Opoziţia, fiecare cu rolul său bine definit în viaţa politică. În egală măsură, îmi doresc respectarea rolului constituţional al fiecărei instituţii – Parlamentul, cu rolul său de principal legiuitor, şi Guvernul, cu rolul său executiv. Poate că nu vor fi întotdeauna numai veşti bune, poate că nu vom fi întotdeauna de acord unii cu alţii, dar vom fi întotdeauna faţă în faţă, cu argumentele la vedere şi cu soluţiile îndreptate către oameni. Dezbaterea civilizată, politeţea nu sunt semne de slăbiciune. Experienţa în diplomaţie m-a învăţat că nu este armă mai puternică decât dialogul. Trebuie să le dăm cetăţenilor încredere. Este mai sănătos ca proiectele care afectează cetăţenii să fie dezbătute. Guvernul se va consulta cu partenerii din zona societăţii civile”.
Adrian Contor