CĂLIN POTOR: Izolare termică pentru toate clădirile din Alba Iulia

24 mai 2012 00:000 comments

Ultimele sondaje de opinie şi analizele politice confirmă încrederea de care se bucură Călin Potor, candidatul USL la Primăria Alba Iulia. În momentul de faţă, Călin Potor este cotat cu 42 la sută din voturi şi are prima şansă la Primăria Alba Iulia. Site-ul econtext.ro a publicat recent o analiză care reuneşte ultimele sondaje de opinie efectuate de institute specializate, dar şi de publicaţiile locale. Potrivit acestora, Călin Potor se situează pe prima poziţie şi este considerat câştigătorul alegerilor din 10 iunie 2012. Analiza econtext.ro a luat în calcul sondaje realizate de CURS, CSOP, GeoPOL, Centrul de Studii şi Cercetari Infopolitic (CSCI), Asociaţia pentru Transparenţă şi Libertate de Expresie şi multe publicaţii locale. Rezultatul confirmă declaraţiile noastre. Călin Potor conduce în preferinţele electoratului din Alba Iulia cu un avans de peste şapte procente în faţa actualului primar al municipiului.
Primarul Călin Potor le propune albaiulienilor izolarea termică a tuturor locuinţelor, cu costuri minime. De ce? Pentru că în ultimii ani, cheltuielile făcute de populaţie pentru energia termică au fost în medie de peste 1200 lei/locuinţă. Majoritatea covârşitoare a locuinţelor nu sunt izolate termic, ceea ce amplifică inacceptabil pierderile şi preţul plătit de consumator.
Programele naţionale şi locale pentru izolarea termică a locuinţelor nu au dat până acum niciun rezultat. În Alba Iulia, investiţiile în izolare termică s-au concentrat aproape exclusiv pe blocurile cu multe etaje. Prea mulţi ani atenţia administraţiilor a fost îndreptată doar spre blocurile mari, din interese electorale.
Soluţia pe care o propun pentru Alba Iulia se bazează pe faptul că, dacă toţi cetăţenii albaiulieni plătesc taxe şi impozite, toţi au dreptul să beneficieze de programe privind izolarea termică. Noi USL propunem crearea unui program naţional de reabilitare termică a locuinţelor din România, asumat de Guvern, şi care să includă toate clădirile de locuit, din toate localităţile, indiferent de mărime; precum şi creşele, grădiniţele, şcolile, spaţiile publice şi aşezămintele sociale. Adică şi blocuri şi case nu doar blocuri şi nu case!
Noul program trebuie să impună la nivel naţional o structură de finanţare unitară şi flexibilă, din care 60% va fi asigurat din fonduri centrale. Autorităţile locale vor aloca 40% din finanţare, în aşa fel încât să se asigure gratuitatea izolării termice pentru proprietari sau anumite categorii de proprietari. Noi propunem ca acest program să aibă o etapizare clară şi un termen explicit de finalizare, de maxim zece ani. Beneficiile acestui program sunt multiple. El va oferi în primul rând soluţii pentru cele două probleme mari: reducerea consumului energetic la nivel local si naţional dar şi reducerea cheltuielilor cu energia la nivelul fiecărui buget de familie.
În acelaşi timp, programul va fi şi o pârghie de relansare economică, prin investiţii utile în infrastructura urbană. El va asigura peste 500 locuri de muncă la nivelul municipiului Alba Iulia, pe o perioadă de circa 5-10 ani, prin generarea de comenzi pentru societăţi comerciale din domenii diverse şi, în consecinţă, stabilizarea altor locuri de muncă ameninţate în prezent.
Astfel, cheltuielile angajate cu acest proiect vor sprijini relansarea economică. În acelaşi timp, ele vor fi recuperate rapid, la scară socială, dar şi în bugetele de familie, prin reducerea facturilor la energie, iar cetăţenii municipiului Alba Iulia vor avea condiţii mai bune de trai.
CĂLIN POTOR,
Candidatul USL la Primăria Alba Iulia

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com