Clement Negruţ: „Cea mai neagră zi a politicii româneşti de după 1990”
Deputatul PDL de Alba Clement Negruţ a comentat ultimele evenimente de la Bruxelles şi Bucureşti: „Eu mă refer la subiectele politice de maximă importanţă şi atenţie din partea opiniei publice, lucruri care s-au întâmplat ieri (n.a. – miercuri, 18 iulie 2012) atât în Parlamentul României, cât şi în Parlamentul European. Încep prin a face o scurtă referire la Raportul pe care l-a prezentat preşedintele Comisiei Europene (C.E.), dl. Barroso, Raportul Mecanismului de Control şi Verificare (n.a. – pe domeniul Justiţie), care iată după 5 ani de zile şi după o lungă aşteptare, când ieri ar fi trebuit ca, din punct de vedere politic şi din punct de vedere al statului român, să ne bucurăm de un Raport favorabil, am avut parte de un Raport care consacră o zi, în opinia mea poate cea mai neagră zi a politicii româneşti de după 1990. Pentru că trebuie să foarte bine: în momentul în care am intrat sub incidenţa monitorizării Uniunii Europene (U.E.), asta a însemnat că instituţiile statului de drept din România, în mod special justiţia era într-o fază în care nu putea fi acceptată într-o ţară a Uniunii Europene. Trebuie spus foarte clar că în acest raport o lungă perioadă de timp de monitorizare nu a făcut altceva decât să constate lucruri bune şi paşi importanţi în modernizarea şi alinierea instituţiilor statului, a justiţiei, pe un drum acceptat şi necesar într-o ţară a U.E. Însă în acest Raport este foarte clar detaliat ce a făcut Guvernul USL, condus de Victor Ponta, în ultimele 3 săptămâni, prin încălcarea flagrantă a statului de drept, prin imixtiuni grosolane în actul de justiţie, prin atacul dur la Curtea Constituţională şi prin modificarea regulilor jocului în timpul jocului, şi aici ne referim la modificarea regulilor referendumului”.
Negruţ a amintit de „atacul fără precedent a unui clonglomerat politic dintr-o ţară a U.E. asupra conducerii Uniunii Europene, în speţă a Comisiei Europene, direct asupra dlui Barroso, făcută prin vocea acestui piţigoi politic, fost ministru al Justiţiei, Chioariu, care are o problemă domnia sa cu Justiţia, care printr-o declaraţie politică îl făcea POLITRUC pe preşedintele C.E. Nu s-a mai întâmplat, am citit şi eu, în istoria U.E. este singurul atac politic care s-a întâmplat când un partid, o persoană, un grup politic recunoscut (nu discutăm despre partidele nerecunoscute sau ţările care nu fac parte din U.E.), un atac fără precedent la adresa preşedintelui Comisiei Europene. Dar când ataci preşedintele Comisiei Europeană, ataci Uniunea Europeană. Ori ce-au făcut domnii ăştia de la USL prin aceste declaraţii? Ne-au târât într-un Război Rece cu U.E.”.
Negruţ şi-a continuat discursul foarte ofensiv: „Intrarea în spaţiul Schengen deja a devenit o amintire, cel puţin în anul acesta, datorită acestor măsuri incalificabile şi acestor atacuri dure a unui guvern al României, guvern instalat, în opinia mea, printr-un troc politic ordinar la nivelul parlamentului. Din păcate acestea sunt cuvintele unui parlamentar care a fost prezent la toţi paşii prin care acest Guvern a format această majoritate în Parlamentul României. Sigur, putem spune, dincolo de toate: Asta este politica, dar când faci politică prin transferuri din astea la masa de joc, prin vânzare-cumpărare, ca să spun aşa, a unor parlamentari, şi nu este necunoscut acest lucru, sigur nu poate fi dovedit, dar s-au întâmplat aceste lucruri, iată România este târâtă, din păcate, într-o GAURĂ NEAGRĂ a politicii europene. Ce s-a întâmplat ieri în Parlamentul României nu face altceva decât să certifice într-un fel îngrijorările Comisiei Europene. Deşi primul-ministru Ponta garanta, şi printr-o declaraţie şi în discuţia avută cu preşedintele Comisiei Europene, că va respecta directivele pe care Comisia le-a trasat Guvernului României, cele 11 puncte pe care le cunoaştem cu toţii, iată că aceste lucruri au fost uitate de către Ponta”.
Iulian Brok