CNSAS l-a acoperit pe Augustin Lazar!

16 mai 2019 19:193 comments

Iata ce se spune in prestigiosul portal Lumea Justitiei:Numiti angajati din Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii – condus de catre presedintele Constantin Buchet – au stiut despre trecutul de la Aiud al fostului Procuror General Augustin Lazar (foto 1), insa nu au informat Colegiul de conducere al CNSAS. Ideea a fost exprimata cat se poate de clar in sedinta de pe 4 aprilie 2019, cand colegiul a hotarat atat reverificarea lui taica Lazar in legatura cu posibila colaborare cu Securitatea, cat si delimitarea de iesirile cercetatorului Madalin Hodor (functionar public in CNSAS). Amintim ca, in plin scandal Iulius Filip, Hodor incercase sa creeze confuzie intre Augustin Lazar si locotenent-colonelul de Securitate Gheorghe Lazar. De asemenea, mentionam ca Lumea Justitiei a solicitat CNSAS sa investigheze daca Augustin Lazar a colaborat cu Securitatea si daca a facut politie politica in calitate de presedinte al Comisiei de liberari conditionate de la Penitenciarul Aiud


Dupa cum puteti citi in stenograma integrala a sedintei de pe 4 aprilie 2019, (prezentata miercuri, 15 mai 2019, in cadrul emisiunii „Sinteza zilei” de la Antena 3 de jurnalista Adina Anghelescu-Stancu), remarca privind sabotarea colegiului de conducere al CNSAS de catre angajati ai aceleiasi institutii le apartine Sulfinei Barbu si lui Ladislau Csendes, propusi la CNSAS de catre PNL, respectiv UDMR.

In aceeasi sedinta, Germina Nagat – propusa de catre USR in colegiul de conducere al CNSAS – a fost criticata de catre Cazimir Ionescu (propus de PSD) pentru ca i-ar fi luat apararea lui Hodor in repetate randuri.

Am mentionat la fiecare dintre membrii de mai sus numele partidului care l-a sustinut pentru colegiul de conducere al Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii tocmai ca sa evidentiem o situatie ce ni s-a parut bizara: desi PSD a criticat dur contributia lui taica Lazar la represiunea comunista impotriva disidentilor inchisi la Aiud (Lazarica refuzand liberarea conditionata a lui Iulius Filip si a altor detinuti politici), singurul vot impotriva delimitarii colegiului de conducere al CNSAS de iesirile lui Madalin Hodor a venit din partea lui Adrian Cioflanca, propulsat in acel colegiu fix de catre PSD.

Redam principalele pasaje din stenograma colegiului de conducere al CNSAS:

Cazimir Ionescu: Nu se poate, (n.r. Madalin Hodor) apare peste tot se recomanda peste tot angajat CNSAS, functionar CSNSAS. Ieri, pe Digi TV, face o demonstratie jumatate de ora ca Augustin Lazar nu e Augustin Lazar si lumea spune: ‘Pai, domnule, daca un om de la CSNAS spune ca Augustin Lazar nu e Augustin Lazar, inseamna ca aveti o problema mare acolo, in actele voastre’. Sa se ia textul de pe stenograma si sa se specifice ca nu vorbeste in numele institutiei. Daca vrea sa vorbeasca singur, sa vorbeasca.

Constantin Buchet: Da, sigur. Sunt de acord.

Catalin Precul: Suntem de acord? (…) (n.r. Mai multi membri CNSAS isi exprima acordul.)

Germina Nagat: Sa mi-l dati si mie pe urma.

Cazimir Ionescu: Chiar va rog sa ii dati textul doamnei Germina Nagat. Dumneaei are tot timpul de aparat ceva in ceea ce il priveste pe domnul Madalin Hodor, indiferent ce face dumnealui in legatura cu institutia, indiferent ce a facut acestei institutii, dansa este avocat. Pai, daca a fost avocatul lui, inclusiv in Comisia de Disciplina, cum sa nu fie avocatul lui in continuare? Asa cum a fost avocatul lui si cand am fost eu contestat ca nu am calitatea morala sa apar in fata Procurorului General. Va mai amintiti, doamna Germina Nagat?

Germina Nagat: Sa apareti in fata Procurorului General!?

Cazimir Ionescu: Va amintiti cand ati venit la mine si mi-ati spus ca nu am calitatea morala? Ca nu pot sa candidez la functia de presedinte?

Nagat: Sa fiti presedintele CNSAS. Da, asta v-am spus.

Ionescu: Ca nu am cum sa apar in fata Procurorului General, cu care avem protocol si mi-ati aratat protocolul (n.r. PICCJ a incheiat cu CNSAS un protocol in 2016, insa nicio institutie nu l-a publicat).

Nagat: Domnule Ionescu, va trebui sa reprezentati institutia in relatia cu cineva care va cheama sa dati declaratii in calitate de inculpat (n.r. in dosarul Mineriadei).

Ionescu: Lasati-ma! M-am lamurit. Minciuna are picioare scurte. S-a mai spus de multe ori in sedintele astea.

Nagat: Domnule Ionescu, daca dumneavoastra asa intelegeti sa lucram de acum inainte pana la sfarsitul mandatului de 6 ani, reprosandu-mi ca nu ati ajuns presedintele CNSAS…

Ionescu: Nu. Dumneavoastra asa intelegeti. Din toti cei de fata, nimeni nu s-a ridicat repede sa vada ce e in legatura cu dl Madalin Hodor. O singura persoana are grija de el. Eu va rog sa va duceti cu el, inclusiv in instanta. Va rog sa stati langa el, sa il paziti ca o mamica ce-i sunteti. (…)

Catalin Precul: S-a citit? Votam?

Adrian Cioflanca: Eu votez ‘impotriva’. Nu mi se pare ca Madalin Hodor a sustinut undeva ca reprezinta institutia. Ca i se atribuie aceasta calitate si oricine apare in presa…

Cazimir Ionescu: Ah!!! Ma duc sa mai aduc vreo 20 de articole…

Adrian Cioflanca: N-aveti decat. Nu a semnat el. Daca a scris articolul el…

Sulfina Barbu: Eu vreau sa motivez pentru ce am votat ‘pentru’. Am fost sunata ieri de catre Romania TV sa ma intrebe despre cazul domnului Augustin Lazar. In primul rand, am spus ca nu pot sa prezint un punct de vedere al CNSAS, ca nu am mandat pentru asta, ca singurul care poate sa prezinte un punct de vedere al CNSAS este dl presedinte Buchet si am spus ca noi am facut verificarea si nu am avut aceste documente referitoare la calitatea domniei sale de presedinte al comisiei de la Penitenciarul Aiud, nu am avut la dosar, deci nu am vazut niciun document in sensul acesta.

Ladislau Csendes: Are adeverinta, nu?

Germina Nagat: Are multiple adeverinte.

Sulfina Barbu: Are multiple adeverinte. Una dintre ele a fost acum cateva saptamani.

Csendes: La noi, alte documente nu sunt. (…)

Barbu: Stiti care este problema? Dl Hodor a spus ca exista documente la CNSAS referitoare la acest lucru. Asta e mentionat in revista presei, lucru pe care noi, ca membri ai Colegiului, nu il stiam. Asta e – nu le-am avut.

Csendes: Asta ar trebui sa spunem.

Ionescu: Bun, avem un vot ‘impotriva’ (domnul Adrian Cioflanca) si dl Cioflanca sustine ca dl Hodor are libertatea sa se prezinte functionar CNSAS…

Cioflanca: Domnule Ionescu, lasati sa spun eu ce am de spus! Nu am spus asta. Am spus: ‘are libertatea opiniilor’. Cred ca este de datoria lui sa spuna ca nu reprezinta institutia. De fiecare data cand apare, sa decline identitatea de istoric cand vorbeste. Daca el a cerut ca prezentarea la TV sa fie in calitate de reprezentant al CNSAS, e o problema, dar nu avem aceasta dovada.

Constantin Buchet: E functionar public, domnule coleg.

Ionescu: Bun. Avem un vot ‘impotriva’. (…)

Barbu: Am fost sunata, eu am declinat calitatea de a spune un punct de vedere al CNSAS. Din punctul meu de vedere, ca membru al Colegiului, am spus ca nu am vazut documente referitoare la aceasta situatie care a aparut despre dl Lazar, cum ca a fost seful Comisiei de liberari conditionate de la Penitenciarul Aiud, lucru care este foarte adevarat. Dar neplacut a fost ca dl Hodor s-a dus – si am vazut in revista presei – spunand ca exista aceste documente. Pai, eu intreb: daca noi am dat aceasta adeverinta, de ce nu am avut aceste documente?

Csendes: Asta ar trebui sa clarificam.

Nagat: Si daca le aveati pe masa, unde l-ati fi incadrat pe dl Lazar? Din capul locului, vreau sa subliniez ca nu sunt avocatul dlui Lazar. Domnul Augustin Lazar nu este nici ofiter, nu este nici colaborator. Ce este domnul Augustin Lazar? Din punct de vedere oficial, el este o persoana cu functie care, vreau sa va amintesc, a fost scoasa din definitia colaboratorului din aceasta minunata lege intre momentul construirii textului OUG 24 (n.r. din OUG nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii) si momentul votului din decembrie 2008. Au fost scoase persoanele cu functii de raspundere din aparatul de justitie samd. A fost o propunere initiala, poate colegii care au fost implicati in redactarea OUG 24 (dl Csendes, dl Buchet) isi amintesc. In ce categorie intra domnul procuror? As vrea sa stiu si eu. Aceea dinainte de schimbarea OUG si de schimbarea Legii 187 (n.r. Legea nr. 187/1999 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii ca politie politica)?

Barbu: Nu am experienta dumneavoastra (v-am spus-o de atata timp), dar dati-mi voie sa-mi spun si eu punctul de vedere. Nu inseamna ca asta ar fi schimbat incadrarea dlui Lazar. Un document nou care apare…

Csendes: Nu, dar o adeverinta noua, da.

Barbu: Dar o adeverinta noua cu elemente noi. Si fac aici paralela cu ai nostri colegi din acest colegiu. Ma refer la domnul Dinu Zamfirescu, la domnul Ladislau Csendes. Au aparut elemente noi, au fost cautate cu foarte multa sarguinta si felicit colegii care au facut aceste cautari. Au aparut elemente noi si am stabilit ca trebuie sa le fie eliberata cate o adeverinta noua. Acelasi lucru poate il faceam si la dl Augustin Lazar, daca aveam toate documentele. Pe mine ma deranjeaza, ca membru al acestui colegiu, ca sunt angajati in CNSAS care stiu de existenta unor documente si nu ne spun, dupa care se iese public si se pune colegiul intr-o situatie total neplacuta de oameni care nu isi fac treaba cum trebuie.

Csendes: Daca nu suntem profesionisti, doamna! Asta e.

Barbu: Nu va suparati. Este o situatie in care noi suntem in inferioritate si suntem intr-o lumina proasta, din punctul meu de vedere.

Csendes: Da. Doar sa marim lefurile suntem buni.

Buchet: Subscriu suta la suta.

Barbu: Nu ar fi schimbat probabil incadrarea, era un element nou care ar fi motivat o noua adeverinta. Vreau sa fac o paralela cu verificarile foarte, foarte profesioniste care au fost facute pentru membrii acestui Colegiu. Si vreau sa fie tratata toata lumea exact la fel.

Csendes: E greu asta. (…)

Barbu: Daca doriti sa vedeti procesele verbale referitoare la acel dosar, acum le-am vazut si eu. Mentionez pentru stenograma ca astazi, 04.04.2019, am vazut aceste procese verbale.

Csendes: Propun sa revizuim adeverinta. Asta e prima optiune.

Nagat: Da, fara discutie. Trebuie refacuta verificarea.

Csendes: Si atunci sa spunem ca am gasit documentul, ca nu ni s-a pus la dispozitie, e adevarat. Orice salariat al acestei instituii, pe linie ierarhica, este obligat sa anunte seful ierarhic superior, ca functionar public? Va intreb.

Nagat: Stiti, ca ati fost presedinte…

Csendes: Stiu cum am fost ‘lucrat’ ca presedinte: din interior, totdeauna.

Nagat: Nu ati fost ‘lucrat’. Daca am specula mai putin si ne-am aminti niste lucruri…

Csendes: Nu speculez eu, sa stiti. (…)

Nagat: Acest dosar, impreuna cu dosarul de urmarire, face obiectul unei cereri de verificare, ca lucratori, a tuturor persoanelor din dosarul acesta. A fost procesat in CECO (n.r. baza de date cu agentii verificati) si s-au lucrat ‘baietii’ din dosarul acesta. Multi, si sunt foarte multi in Monitorul Oficial. Asa a aflat dl Hodor de acest document. V-am raspuns la intrebarea de ce dv nu stiati de document.

Ionescu: Cand vreti sa aflati de unde stie dl Hodor, cum gandeste, o intrebati pe dna Germina de unde stie. Dansa stie tot.

Nagat: Dle Ionescu, lasati retorica. Eu v-am explicat de unde stiu. Nu doar Hodor stie. Stiu si juristii.

Csendes: Noi degeaba dam adeverinte…

Nagat: Dle Csendes, si juristii care au lucrat ofiterii stiu dosarele astea.

Barbu: Cand au fost lucrati acesti ofiteri?

Nagat: Din 2015, treptat, pe masura ce au venit raspunsurile.

Barbu: Suntem in 2019 si in luna februarie am facut reverificarea dlui Augustin Lazar. Eu ma refer strict la cazul acesta. Or mai fi si altele. Daca se stia din 2015, la reverificarea dlui Lazar de ce nu am avut acest element nou?

Nagat: Dl Lazar nu a fost verificat ca persoana, ca el nu e ofiter. Deci dosarul e procesat pentru ofiteri si colaboratori.

Leave a Reply


WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com