Criza politică de la Bucureşti, văzută de liderii politici din judeţul Alba
Ion Dumitrel a comentat evenimentele politice de la Bucureşti în care au fost revocaţi preşedinţii celor două camere ale Parlamentului (Vasile Blaga şi Roberta Anastase, ambii membri ai PDL-ului), în locul lor fiind numiţi Crin Antonescu (PNL) şi Valeriu Zgonea (PSD).
Ion Dumitrel (prim-vicepreşedinte al PDL Alba) răspunde întrebărilor ziariştilor:
– Cum aţi comenta evenimentele din Parlamentul României?
– Pentru mine a fost chiar o surpriză, a fost o reacţie, prin reprezentanţii lor, a celor care se tem de statul de drept şi de legislaţia care, iată, încet-încet, începe să fie aplicată, în ceea ce priveşte corectitudinea în viaţa de zi cu zi a tuturor.
– Credeţi că e posibil să vedem cum Curtea Constituţională îi repune înapoi în funcţie pe cei doi preşedinţi ai camerelor?
– După câte ştiu eu, în ceea ce îl priveşte pe dl. Blaga, da; nu cunosc foarte bine în ceea ce o priveşte pe d-na Anastase.
– Într-un cuvânt, cum aţi cataloga tot ceea ce se întâmplă zilele acestea?
– Nu-i normal. Dacă o Putere vrea să schimbe, trebuie să se schimbe, dar respectând legislaţia, fără discuţii: democraţia-i democraţie, dar asta înseamnă şi respectarea legii. Fără să respecţi legea până la urmă te afli în altă parte. Pentru mine, cel mai rău lucru a fost atitudinea faţă de Curtea Constituţională, faţă de instituţiile juridice, nu faţă de un partid sau altul sau lupta politică, asta a fost, este şi va fi uneori mai aprinsă, alteori mai liniştită, categoric va exista.
Ioan Dîrzu (preşedintele PSD Alba) comentează situaţia politică naţională:
– Cum aţi aprecia evoluţia politică de la Bucureşti?
– Până la urmă a fost un vot democratic, prin care majoritatea şi-a impus punctul de vedere. Eu cred că sunt organe abilitate care în perioada următoare îşi vor spune punctul de vedere din punct de vedere legislativ. Bineînţeles că, ceea ce mă bucură, s-a văzut foarte clar că la nivel naţional USL funcţionează, şi ne aşteptăm ca şi la nivel judeţean refacerea USL-ului să dea un ton de forţă şi de unitate.
– Cum vedeţi această refacere a USL-ului?
– Sub aspectul că noi putem colabora în proiectele pe care le-am avut în cursul campaniei electorale, şi înainte şi după. Şi credem că putem continua această refacere a USL-ului şi mai ales el trebuie să devină unul foarte funcţional. Am văzut astăzi şi în şedinţa de Consiliu Judeţean, cred că este această dorinţă şi suntem optimişti în această privinţă.
– Deci la parlamentare veţi merge iarăşi ca o echipă unită…
– O să vedem, sigur, o să discutăm. Duşmanul nostru, până la urmă, este PDL-ul, şi de ce să nu spunem?, şi Traian Băsescu.
Simon Creţu, vicepreşedintele PNL Alba, ne-a declarat: „Este un lucru normal ceea ce se întâmplă, există altă majoritate, iar aceasta decide. Vedem că modul de relaţionare este unul deficitar între instituţii şi acest lucru nu mai putea continua, lucru văzut prin schimbările avute la preşedinţia Senatului şi Camerei Deputaţilor. Procedura de suspendare a preşedintelui Băsescu este una normală, probabil va avea loc un referendum urmat de alegeri. Dacă nu va fi demis în urma referendumului, înseamnă că preşedintele Băsescu rămâne un om apreciat de români. Dar, totuşi, ultimele sondaje realizate în ultimul an, modul de a conduce precum şi măsurile luate nu-i dau acestuia prea mari şanse. Oricum, aceste lucruri le vom vedea după referendum”.
La rândul său, Florin Roman, vicepreşedinte PNL Alba, a comentat situaţia politică naţională: „Din punctul meu de vedere, este un lucru normal. Ştiţi proverbul „ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face”. Acum doi ani, cei de la PDL au început să încalce legile şi cutumele parlamentare iar artizanul a fost Ioan Oltean, fostul secretar general al PDL, care declara atunci: „noi suntem majoritatea”. Acum li se plăteşte cu aceeaşi monedă. Este logic ca după schimbarea preşedintelui Senatului şi a preşedintei Camerei Deputaţilor să urmeze şi suspendarea preşedintelui. Aceste lucruri nu trebuie să ne inflameze”.
Iulian Brok & Sorin Poparadu