Dacă autorităţile nu-şi unesc eforturile viitorul judeţului va fi compromis în următorii 50 de ani
Într-o conferinţă de presă desfăşurată vineri, 11 ianuarie 2013, Florin Roman, vicepreşedinte al PNL Alba şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Alba a tras un semnal de alarmă privind poziţionarea municipiului Alba Iulia în constituirea politică şi administrativă a Regiunii Centru. „Am văzut în ultimele zile că s-au lansat o serie atacuri politice dintr-o parte în alta. Şi eu sunt om politic, dar vreau să atrag atenţia tuturor factorilor implicaţi că trebuie să ne aşezam la masă şi să vedem care sunt soluţiile tehnice, care sunt posibilităţile legale, ce avem fiecare de făcut la nivel de Parlament, la nivel de Consiliu Judeţean, la nivel de Primărie, de partide politice, de factori politici decidenţi sau administrativi, pentru a face front comun pentru judeţul Alba”.
Roman a lansat o invitaţie publică parlamentarilor de Alba, reprezentanţilor ADR Centru, Primăriei Alba Iulia şi Consiliului Judeţean Alba pentru realizarea unei strategii de dezvoltare aşa încât Alba Iulia să aibe şanse în 2016 pentru a fi luată în calcul în momentul în care va fi desemnată capitala administrativă a Regiunii 7. Roman a spus că pentru păstrarea unui echilibru în Regiunea Centru s-ar putea realiza mai multe capitale: administrativă, politică, economică, juridică, culturală.
„Proiectul de regionalizare a ţării prevede foarte clar ca nu vom avea o capitală administrativă de regiune mai devreme de anul 2016. În această dispută politică din judeţ nu am văzut pe nimeni să pomenească acest lucru. Nu este o chestiune care se întâmpla de azi pe mâine. Cine a avut curiozitatea să citească acel proiect va vedea ca lucrurile nu stau atât de rău pe cum ne sunt prezentate”.
Liberalul a spus că oraşul Tg. Mureş este singurul care stă bine la toate capitolele cerute pentru a deveni capitală: centru universitar, sală polivalentă, aeroport, sistem SMURD, spital regional, centru regional de colectare-sortare a produselor agricole, infrastructură rutieră etc.
Proiectul de regionalizare a României începe în 2013, dar va se va finaliza odată cu alegerile locale din 2016, moment în care se va trece la alegerea directă a parlamentului regional, a membrilor Consiliului Regional (un fel de guvern regional) condus de un preşedinte (un fel de adminsitrator al regiunii).
Din noile regiuni vor dispărea prefecţii de judeţ, fiecare judeţ urmând a avea un subprefect care va coordona instituţiile deconcentrate (transformate în servicii). Fiecare regiune va avea un prefect. Foarte important: nu vor dispărea judeţele!
Concluzia aparţine lui Florin Roman: „La ora actuală şansele municipiului Alba Iulia sunt destul de mici, dar o parte din lucruri pot fi rezolvate. Dacă nu stăm la masa dialogului toţi cei implicaţi, eu cred că viitorul judeţului Alba şi al municipiului Alba va fi compromis pentru 50 de ani”…
Iulian Brok