UPDATE:Rareş Buglea a demisionat din funcţia de preşedinte al TNL Alba Declaraţiile consilierului local Rareş Buglea privind sterilizarea femeilor rrome au creat o adevărată furtună

4 februarie 2013 14:311 comment

La începutul lunii februarie pe pagina personală de facebook consilierul local din Alba Iulia, Rareş Buglea a postat un material prin care susține ”sterilizarea femeii rrome, dacă după prima naștere la ancheta socială se dovedește că nu are condiții și nici intenția de a crește primul prunc în condiții cât de cât umane”. Aceste declaraţii au creat o adevărată furtună.
Primii care au reacţionat au fost cei de la Asociaţia Pakiv România care condamnă cu vehemenţă manifestările extremiste, rasiale şi xenofobe ale consilierului local al municipiului Alba Iulia, Rareş Buglea. “Considerăm că este inadmisibil ca o persoană publică, aleasă de cetăţeni, să promoveze mesaje care să instige la ură rasială şi la încălcarea drepturilor fundamentale ale omului. Considerăm că promovarea sterilizării femeilor aparţinând unui grup etnic constituie un atentat grav, atât la adresa membrilor grupului în cauză, precum şi la adresa societăţii în ansamblul său, încâlcând principiile şi valorile fundamentale ale unei societăţi democratice. Dezamăgirea provocată de poziţia publică a domnului cosilier local este cu atât mai mare cu cât acesta a fost angajat al organizaţiei noastre”, a declarat preşedintele Asociaţiei Pakiv România, Gruia Ioan Bumbu.
Asociaţia Pakiv România solicitat autorităţilor publice, în speță Parchetelui de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, să se autosesizeze cu privire mesajul extremist şi xenofob şi să dispună măsuri pentru ca astfel de mesaje din partea unei persoane publice, politician, să nu mai poată fi promovate în spaţiul public.
Colegii de partid ai lui Rareş Buglea, cei de la PNL Alba au reacţionat şi ei spunând că opinile acestuia sunt personale şi aşa ceva nu s-a discutat în cadrul organizaţiei şi nu reprezintă punctul de vedere al partidului: ”Recentele opinii formulate de domnul Rareș Buglea nu au fost prezentate în cadrul PNL Alba și nici nu reprezintă punctul de vedere al partidului. Acest subiect nu a fost discutat in interiorul PNL, în forurile statutare. Pozițiile oficiale ale partidului sunt comunicate prin biroul de presă sau în conferințele de presă. În concluzie, PNL Alba nu dorește să comenteze ideile personale ale unor membri, chiar dacă aceștia au anumite funcții, dobândite în urma unui proces electoral. Responsabilitatea afirmațiilor unui om politic îi aparține în totalitate. Până la urmă, există o problemă socială, dar soluțiile extreme nu-și au loc într-o țară europeană. Ca atare, susținem integrarea în societate a tuturor categoriilor sociale. Din punctul de vedere al strategiilor noastre, populația de etnie romă trebuie să fie sprijinită pentru a se integra în societatea românească, fapt pentru care am și demarat mai multe programe socio-economice. Pe de altă parte, dl Buglea are o importantă activitate de voluntariat în zonele cu risc social și este chiar nașul de botez al unui copil orfan. Credem că activitatea sa socială este cea care îl caracterizează, nu neapărat o idee nefericit formulată pe rețelele de socializare” se arată într-un comunicat de presă remis de PNL Alba..
La declaraţiile lui Rareş Buglea a reacţionat şi organizaţia femeilor democrat liberale din Alba „OF PDL Alba susţine dreptul la viaţă al oricărei femei, indiferent de etnie. E ruşinos şi scandalos ca într-o ţară membră a UE, care promovează valori ca toleranţa şi familia, să existe voci care să ceară sterilizarea femeii rome. Acest lucru este cu atât mai regretabil cu cât vine din partea unui ales local. OF PDL Alba îşi exprimă consternarea faţă de o astfel de atitudine şi susţine dreptul la viaţă al oricărei femei, indiferent de etnie.
Credem că electoratul care l-a promovat pe dl. Buglea în Consiliul Local Alba Iulia nu va uita aceste opinii exprimate în dispreţ total faţă de femei. De asemenea, considerăm că PNL Alba ar trebui să se pronunțe public cu privire la aceste afirmații ale unui membru cunoscut al partidului, care este și ales local” OF PDL Alba.

Sorin Poparadubuglea
UPDATE
Rareş Buglea a demisionat din funcţia de preşedinte al TNL Alba
Rareş Buglea a declarat astăzi după amiază că îşi dă demisia din funcţia de preşedinte al TNL Alba ca urmare a declaraţilor pe care le-a făcut: “Drept urmare a faptului că declaraţia mea de pe Facebook a luat o amploare mult mai mare şi într-o direcţie total diferită de cea pe care o doream, pentru a nu afecta cu nimic imaginea PNL, consider de cuviinţă ca delimitarea să fie foarte clară, să îmi dau demisia din singura funcţie de conducere pe care o deţin în PNL, cea de preşedinte al Organizaţiei de Tineret Alba. Până la rezolvarea acestui scandal, mă delimitez total de PNL. Îmi cer scuze dacă printr-o exprimare nefericită am lăsat impresia că mă refer doar la o singură etnie, mă refer de fapt la toate mamele iresponsabile din România”.

1 Comment

 • ,,DREPTUL LA OPINIE,,
  Dragii mei prieteni si dusmani, am fost zilele acestea martorii unui ,,scandal politic,, daca il putem numi asa, in care prietenul meu si poate si al vostru, Buglea Rares a fost implicat in urma unor declaratii personale pe reteau de socializare Facebook cu privire la necesitatea sterilizarii unor femei iresponsabile. Probabil cunoasteti mai bine subiectul, deci nu o sa-l dezvolt. Vreau sa subliniez de la inceput ca, eu personal ma declar neutru in aceasta problema si nu o comentez, asta ca sa nu apara tot felul de pacalici care sa ma critice, pentru ca atunci chiar vor avea o problema grava cu mine. As putea sa imi dau si eu cu parerea, dar prefer sa ma abtin din respect pentru voi toti. Precizez ca am multi prieteni de alta etnie, cu care ma inteleg foarte bine si ii respect, la fel cum ma respecta si ei pe mine. Nu sunt deloc antisemit, DAR (de aici vine si ,,problema,, mea) de cand si pana cand a ajuns tara asta sa-si puna la zidul infamiei un cetatean respectabil, ales din voturile noastre in CL Alba penru o declaratie sau opinie personala. Pai stati asa fratilor, mai aveti putin si il impuscati ca pe Maresalu Ion Antonescu pentru ca a avut ,,indrazneala,, sa isi exprime liber parerea? Nu a facut-o in numele CL Alba sau in numele PNL. A facut-o strict personal. Pai ce? … acum daca eu maine zic ca as vrea sa se castreze toti gandacii ce faceti? Ma maziliti si pe mine? Ma arestati? Atunci pentru ce s-a murit la ,,Revolutie,,? Nu pentru democratie? Nu pentru libera exprimare? Pai voi ce faceti aici? Subiectul cu pricina a fost dezbatut in direct si la RTV,unde doamna Corina Dragotescu (sau cum o cheama) ne-a dovedit cretinismul de care dau dovada unii moderatori tv sau invitati. Doamna draga, domnisoara moderator care era in emisiune a precizat de 5 ori ca pe ,,inculpatul,, cu pricina il cheama Rares Buglea. Si dumneavoastra din 3 in 3 minute tot intrebati cum il cheama. Ne-ati dat impresia ca aveti o problema la cap serioasa. Doamna aveti probleme serioase la ,,parabolica personala,, daca uitati tot la 3 minute cum il cheama pe omul pe care il tot acuzati. In fine…. problema ramane la societatea noastra: dragii mei, voi ce parere aveti? a facut bine Rares pentru ca a avut curajul sa spuna lucrurilor pe nume, ca a avut curajul la fel ca intemeietorii PNL-ului sa spuna in fata ceea ce gandeste, sa aiba curajul sa spuna ca el vrea sa fie liber in exprimare? A facut bine sau a facut rau? Daca a facut bine, atunci faceti un miting de sustinere pentru Rares in fata Primariei din Alba Iulia. Si daca a facut rau, condamnati-l moral, cereti-i demisia si explicatii si lasati omul in pace sa-si traiasca viata. Atat unii oameni politici cat si altii, il judeca acum pe Rares ca pe ultimul Nazist in viata. Da cine sunteti voi ma? Va credeti cumva Isus Hristos sa judecati oamenii pentru ,,pacatele,, lor? Mai bine sa ne uitam la noi. Toti avem pacate si greseli. Inclusiv eu. Nimeni nu-i perfect, dar in Romania lui 2013 totul e defect. Pana si dreptatea……
  Rares si-a cerut scuze, ce mai vreti acum de la el? Sa fie asta cea mai mare problema a Romaniei, dar ma tem ca nu este…. Mai sunt multe de spus pe tema asta dar as incheia cu versurile marelui Adrian Paunescu, pe care, cu permisiunea voastra le-am modificat putin: Hei, Românie, parcă răstignită,
  Degeaba vrem să te-ntrebăm “Quo vadis?”,
  Nici să vorbim liberi, nu-i cu putinţă
  Nici să murim acum nu mai e gratis… ,,

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com