Deputații Conservatori au luat pulsul proiectului minier de la Roșia Montană
Parlamentarii conservatorii au declarat că multe din lucrurile ce erau neclare li s-au clarificat. Președintele ONG-ului Alburnus Maior, Eugen David l-a catalogat pe parlamentarul PC, Cezar Cioacă drept “un nesimțit”
Vineri cei șapte deputați ai Partidului Conservator, însoţiţi de prefectul Gheorghe Feneşer, deputatul Călin Potor şi de primarul comunei Roșia Montană, Eugen Furdui, au vizitat vineri Roșia Montană pentru a se informa cu privire la proiectul minier ce urmează să fie dezbătut în această toamnă de parlamentari.
Aceștia au vrut să se informeze la fața locului despre acest proiect minier, toți știind de el doar din media sau povești. Însoțiți de oficialitățile din Alba, de directorul RMGC Dragoș Tănase și specialiști ai companiei aceștia au vizitat stația pilot de epurare a apelor uzate. Aici directorului general al RMGC şi vicepreşedintele de mediu pe companie, Horea Avram le-au explicat că în staţia pilot, compania a investit 3-4 milioane de dolari şi ea va fi donată statului român imediat ce va demara proiectul. Costurile totale pentru epurarea apelor de mină se ridică la 110 milioane de dolari.
După vizita de la stația de epurare deputaților conservatorile-a fost prezentat Planul Urbanistic Zonal al comunei, cariera Cârnic şi cariera Cetate – unde statul român prin Minvest Deva a explorat 10 la sută în zonă şi lucrările vor continua. La cariera Orlea sunt 18 halde de steril abandonate şi în această zonă se vor face explorări pe versanţi. Toate aceste zone vor fi, la final, reabilitate.
Potrivit directorului general Dragoş Tănase, compania a angajat cele mai prestioase firme de inginerie de la nivel mondial pentru a gândi proiectul minier. Dragoş Tănase a mai amintit că, pentru a pune beţe în roate investitorului, Greenpeace din Ungaria a cumpărat un metru pătrat de teren sub viitorul baraj de sub iazul de decantare.
Dragoș Tănase a subliniat că obiectivele importante de patrimoniu de la Roşia Montană sunt în afara proiectului minier: s-au restaurat până acum 20 de case, iar cea mai importantă zonă protejată, care acoperă 137 de hectare, este centrul istoric şi cuprinde 317 case. Din anul 2000, RMGC a cheltuit 17 milioane de dolari pentru efectuarea unor studii ce vizează patrimoniul cultural şi au fost stabilite zonele protejate. La închiderea proiectului, compania va lăsa în urmă o comunitate stabilă din punct de vedere economic şi cultural.
Delegaţia a vizitat apoi unul din cele trei tăuri de la Roşia Montană iar parlamentarii au fost informați că Tăul Brazi, va deveni zonă de agrement, în Tăul Mare, în parteneriat cu Consiliul Local, RMGC a adus 3 tone de peşte şi lacul va fi folosit pentru pescuit sportiv, la fel şi Tăul Anghel.
După această vizită, paralamentarii și oficialitățile locale și județene ar fi trebui să aibă o întâlnire cu reprezentanții ONG/ului Alburnus Maior, care este contra proiectului, dar liderul acestora Eugen David a refuzat să vină la căminul cultural cerând ca parlamentarii să vină la el acasa. În cele din urmă parlamentarii au decis să meargă la Eugen David acasă iar acesta i-a primit într-o baracă
La început, Eugen David l-a certat pe primar pentru că aleşii locali au votat PUG-ul comunei, apoi a venit rândul parlamentarilor. El a spus că fiecare parlamentar va primi o mapă şi a fost întrebat de unde are banii necesari. După ce au fost muștruluiți deputatul PC, Cezar Cioacă, fost inginer minier l-a întrebat pe Eugen David de unde are bani pentru mape precizând și faptul că ar fi trebuit să fie îmbrăcat mai decent. În acel moment David i-a spus lui Cioacă că este un nesimți și iasî afară. În acel moment Cioacă și ceilalți parlamentari PC s-au simțit jigniți și au decis să părăsească proprietatea lui David.
La Căminul Cultural, unde au avut o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii. Cristian Albu, liderul minerilor din Roşia Montană i-a rugat pe parlamentari să analizeze bine ce au văzut, dar şi proiectul de lege şi să-l voteze. Dr. Andrei Jurcă, preşedintele PRO Roşia Montană, a spus că această comună a îmbrăcat pentru totdeauna o haină a continuităţii în minerit. După întâlnirea cu ONG-rile pro parlamentarii PC au avut o întâlnire cu peste 35 de primari din zonă. În urma cestei vizite conservatorii au decalarat că multe dintre lucruri despre care aveau vagi cunoștiințe li s-au clarificat iar în următoarele zile vor lua o decizie dacă vor vota pro sau contra proiectului. Deputatul PC, Mircia Irimia le-a recomdat tuturor parlamentarilor să vină la fața locului să vadă exact despre ce este vorba deoarece mulți aleși nu știu multe lucruri despre acest proiect minier.
Din declarațiile acestora mulți se pare că vor vota pentru proiect convinși de necesitatea acestuia pentru zona Apusenilor dar și pentru România.