Dezastrul de la Ocna Mureş ar fi putut fi preîntâmpinat?

14 ianuarie 2011 00:031 comment

Deputatul PSD Radu Coclici a făcut publice ieri două adrese emise de ministrul Economiei Adriean Videanu. În ambele este tratată extrem de tranşant problema economică şi socială de la Ocna Mureş, după cum a declarat ieri într-o conferinţă de presă deputatul de Alba: „Regret enorm că în toamna anului trecut, când am tras un ultim semnal de alarmă asupra faptului că la Ocna Mureş s-ar putea întâmpla un dezastru, demersul meu a fost interpretat strict politic de conducerea administrativă a judeţului Alba, dar şi de conducerea combinatului GHCL UPSOM. A trebuit să se petreacă o catastrofă în oraşul altădată fanion al judeţului nostru, pentru ca actuala putere să-şi aducă aminte că deocamdată mai există Ocna Mureş. Încă din vara anului trecut Guvernul României ştia că la Ocna Mureş urma să se producă o calamitate, totul fiind doar o chestiune de timp. Dovadă stă adresa numărul 7536 din 30 iulie a Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, condus la acea vreme de domnul Adriean Videanu. În respectivul document ex-ministrul precizează foarte clar: „oprirea pe o perioadă mai mare a activităţii sondelor prezintă riscul de cristalizare a acestora fără posibilitatea degajării presiunii din sondă, fapt care generează subminarea pilierilor, erupţii necontrolate, afectarea suprafeţei, atât în cadrul perimetrului minier, cât şi în zonele adiacente, locuite”. Şi acum, ca şi în toamna trecută, atrag din nou atenţia asupra pericolului iminent în care încă se află o parte însemnată din oraşul Ocna Mureş. Din păcate, pericolul nu a trecut în totalitate şi este amplificat de faptul că actuala conducere a combinatului GHCL UPSOM nu va reporni activitatea, lucru evident pentru toată lumea”, a spus deputatul PSD Radu Coclici.
Mai mult decât atât, acelaşi fost ministru al Economiei Adriean Videanu declară practic că principala vină pentru închiderea definitivă a combinatului de aici o poartă actuala conducere, administratorul şi patronatul întreprinderii, fostul şef al economiei româneşti afirmând în adresa nr.7734/11.08.2010: „Societatea GHCL UPSOM ROMANIA SA prezintă pierderi începând cu anul 2005, fapt care coincide cu anul achiziţiei pachetului majoritar de către Indian England (companie aparţinând GHCL India). Facem precizarea că până la data achiziţiei pachetului majoritar de către această companie, societatea prezenta un rezultat net pozitiv. Pierderile societăţii sunt rezultatul comercializării sub costuri a produselor realizate în cadrul întreprinderii, fapt ce ridică mari semne de întrebare cu privire la buna credinţă a administratorilor şi acţionarului majoritar,atâta timp cât alte societăţi de profil prezintă rezultate pozitive de-a lungul timpului”.
În aceste condiţii, deputatul social democrat a lansat un atac şi la adresa prim-vicepreşedintelui PD-L Alba, Ion Dumitrel, afirmând: „liderii PD-L nu au luat nicio atitudine, preferând să închidă ochii în faţa mediocrităţii. Astfel au băgat în faliment oraşul Ocna Mureş. Sunt curios dacă actuala conducere a Consiliului Judeţean Alba îşi asumă şi acest eşec, aşa cum a declarat încă din anul 2009 preşedintele Ion Dumitrel: „nu avem nevoie de ajutorul nimănui. Ne descurcăm şi singuri să administrăm judeţul Alba”. Dacă la falimentarea oraşului Ocna Mureş se referea, atunci trebuie să recunosc că le-a reuşit… Din păcate!”, a declarat deputatul Racu Coclici, al cărui colegiu este alcătuit şi din oraşul Ocna Mureş.

Florin Soare

1 Comment

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com