Elevul albaiulian Andrei Precupescu vorbeşte despre performanţa şcolară şi voluntariat

17 aprilie 2013 09:350 comments


Andrei Precupescu este coordonatorul Centrului Judeţean de Voluntariat Alba. Un interviu realizat de colegii săi de la Centru ne dezvăluie câteva din gândurile, ideile lui Andrei Precupescu.
Voluntarul Andrei Precupescu 2013

Andrei Precupescu. Voluntar şi Olimpic în acelaşi timp

1.Andrei spune-ne ceva despre tine?
Sunt elev la Liceul Sfântul Iosif din Alba Iulia, clasa a X-a şi am 17 ani. Încerc să mă bucur de orice clipă şi mă ghidez după ideea că în fiecare zi poţi întâlni o persoană frumoasă, poţi vedea un gest amabil sau o situaţie fericită, care să te îmbucure şi să-ţi fixeze zâmbetul pe chip.

2.De când eşti voluntar?
Sunt voluntar de aproape doi ani, la Centrul Judeţean de Voluntariat Alba. Voluntariatul a început pentru mine, dintr-o joacă, pornind de la propunerea unui coleg. Ulterior, am ajuns să preţuiesc adevărata valoare a voluntariatului şi să îmi doresc să mă implic mult mai serios.

3.Ce-ţi place la munca ta de voluntar, ce faci ca voluntar?
Ca voluntar, am luat parte la diferite activităţi şi evenimente. De la plantat de copaci şi până la organizat jocuri cu preşcolari, ca voluntar poţi să activezi în multe domenii. Unul dintre programele care m-a marcat cel mai mult, a fost munca cu persoanele vârstnice. Niciodată nu mi-aş fi închipuit de câtă vitalitate şi chef de viaţă pot da acei oameni, chiar la o vârstă… aşa înaintată. Chiar dacă de multe ori îi găseam întristaţi, ei aveau nevoie doar de o îmbrăţişare sau de o vorba care să-i consoleze. Dacă reuşeşti să le repui zâmbetul pe faţă, nu mai ai nevoie de altă recompensă. Munca de voluntar iţi oferă o satisfacţie, pe care nu am descoperit-o în altă parte.

4.Cum reuşeşti să fi şi voluntar dar şi olimpic la limba germană în acelaşi timp ?
La această întrebare, vă răspund lapidar: le fac din plăcere pe amândouă. Sunt de părere, că nu vei reuşi să faci o treabă bine, daca nu o faci cu pasiune. Voluntariatul a ajuns pentru mine mai mult decât un hobby, a ajuns parte din viaţa mea. Pe de altă parte, limba germană, îmi e ca o a doua limbă maternă. De multe ori ajung să gândesc în două limbi şi mă trezesc că am scris propoziţii bilingve. Mi-e atât de familiară această limbă, încât deseori mi-aş dori ca persoanele din juru-mi să o cunoască, ca să ne putem conversa în germană.

5.De când studiezi limba germană?
De mic copil, încă de la grădiniţă. Aici e meritul mamei mele, care a hotărât să mă dea la o grădiniţă cu profil de limba germană din Sebeş. Ulterior, am hotărât să continui să învăţ această limbă, iar în prezent studiez germana la liceul Sfântul Iosif din Alba Iulia. Merite speciale îi revin doamnei director Maria Hausner, căreia îi mulţumesc sincer pentru tot efortul depus în pregătirea mea.

6.Cum îţi petreci timpul liber?
În timpul liber, pe lângă voluntariat, îmi place să practic sportul: joc cu mare drag tenis, iar în sezonul de iarnă îmi place să merg la schi. Iubesc muntele şi în special drumeţiile.

7.Spune-ne te rog un mesaj pentru tineri !
Suntem tineri şi cu toţii avem vise de viitor. Totuşi n-am avut şansa să ştim cum arată o Românie sigură. O ţară în care să avem certitudinea, că şi peste 40 de ani vom putea „trăi bine”. Cu toate acestea, dacă noi, generaţia care urmăm, nu plecăm cu dorinţa de a face ceva, atunci sigur nu o va face nimeni pentru noi! Gândiţi-vă că nu o faceţi pentru nimeni altcineva, decât pentru voi. Pentru a putea face ceva valoros, trebuie sa fiţi nişte oameni întegri. De aceea trebuie să citiţi. Citiţi orice! Citiţi tot ce vă pică în mână! Şi când veţi fi dobândit lupta cunoaşterii, de-abia atunci veţi cunoaşte să luptaţi cu adevărat!

Andrei Precupescu a câştigat locul I la Olimpiada Naţională de Limbă Germană modernă care a avut loc în perioada 3-9 aprlie la Arad.

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com