FAPTUL DIVERS
AU DISPARUT NAZISTII DIN UCRAINA?
Rusia se luptă să mențină consistența unei narațiuni prin care și-a justificat invadarea Ucrainei, dar propaganda sa este tot mai contestată pe plan intern.Până acum, Rusia și-a justificat războiul din Ucraina printr-o identificare cu experiența sovietică din timpul celui de-al doilea război mondial. Numai că această narațiune este din ce în ce mai greu de susținut, arată raportul zilnic al Ministerului Apărării din Regatul Unit. Actualizarea postată de armata britanică pe Twitter a detaliat încercările Rusiei de a unifica publicul în jurul mesajului său central.
Pe 18 aprilie 2023, presa de stat rusă a anunțat anularea marșurilor de comemorare a „Marele Război Patriotic” din acest an, din motive de „siguranță”.În realitate, autoritățile sunt cel mai probabil îngrijorate că participanții ar scoate în evidență amploarea pierderilor recente ale Rusiei.
Este ceea ce urmărește și proprietarul grupului Wagner, Evgheni Prigojin: să pună la îndoială public că există „naziști” în Ucraina, pentru care Kremlinul și-a justificat invazia și atrocitățile comise asupra populației civile dincolo de graniță. Autoritățile au continuat încercările de a unifica publicul rus în jurul unor mituri polarizante despre anii 1940.Pe 12 aprilie 2023, agenția de știri de stat RIA Novosti a raportat documente „unice” din arhivele FSB, care îi implică pe naziști în uciderea a 22.000 de cetățeni polonezi în masacrul de la Katîn din 1940.În realitate, responsabil de atrocități este serviciul secret rus sovietic, NHVD, predecesoarea actualului FSB, iar ordinul de masacrare a celor 22.000 de polonezi a fost dat de Iosif Stalin.E suficient ca Putin s-o sune pe Sosoaca si sa-i ceara alte idei!
MAI PUTINE JUDETE, MAI MULTA DEBANDADA!
Mediul de afaceri cere reorganizarea administrativă a României, astfel încât să existe mai puţine judeţe, comune şi oraşe. Mai multe asociaţii patronale susţin că astfel se va reduce aparatul birocratic şi se vor face economii uriaşe la buget. Analiştii vorbesc şi ei despre economii, dar alţii consideră că adevăratul câștig ar fi faptul că unități teritorial-administrative mai mari ar avea mai multă autonomie și forță de dezvoltare.Mediul de afaceri propune ca România să fie reîmpărțită în doar 15 județe, să nu mai fie comune cu mai puțin de 5.000 de locuitori și orașe cu mai puțin de 10.000 de rezidenți. S-ar desființa astfel foarte multe primării și filiale județene de instituții publice, ceea ce ar putea conduce la o reducere semnificativă a cheltuielilor bugetare.Adrian Negrescu, analist economic: “Ar aduce un plus de vrei 50 şi ceva de miliarde de lei la buget, pentru că cheltuielile cu bugetarii în momentul de faţă sunt undeva la 140 de miliarde. Noi avem 1,3 milioane de bugetari, în condiţiile în care Polonia, o ţară cu o populaţie dublă faţă de a noastră, are undeva la 800.000.””Comune mai puține și mai mari, dar nu ca să (…) scapi de 3 salarii de primari, că nu ăsta e marele câștig. Marele câștig e că vor fi mai puternice bugetar, deci nu vor depinde de baroni județeni, vor depinde mai puțin de ministere, deci vor fi ceva mai puțin clientelizabile“, subliniază Sorin Ioniță, expert în administrație publică.Reprezentanții Asociației Municipiilor sunt de acord, însă cei de la Asociația Comunelor nu văd cu ochi buni o astfel de reformă.Robert Negoiță, membru în Asociaţia Municipiilor: “Într-o localitate cu 100 de locuitori, ai o primărie cu 50 de angajaţi, haideți să fim serioşi!” Emil Drăghici, preşedinte al Asociaţiei Comunelor: “Dacă e vorba de comasare, ea trebuie să se facă efectiv ca efect al voinței locuitorilor respectivi pentru că este nevoie și de un referendum, nu face așa guvernul că taie și gata! Mai ales municipiile sunt într-o prigoană de teritorii. Vor să pună mâna pe teritoriile învecinate. Și au găsit pe unii și pe alții să iasă la interval cu astfel de gogorițe.“În acest moment, în România sunt aproape 3.200 de unități administrativ-teritoriale.Din cele 318 orașe, doar puțin peste jumătate, 170, au mai mult de 10.000 de locuitori. Din cele peste 2.800 de comune, doar 355, adică 12%, au peste 5.000 de locuitori.Propunem un singur judet! Astfel, economia va fi maxima!
CHINA VREA REFACEREA URSS?
Într-un interviu acordat vineri postului francez TF1, Lu Shaye, ambasadorul Chinei în Franța, a declarat, discutând despre Ucraina și statutul Crimeei, că fostele republici sovietice nu au un „statut efectiv” în dreptul internațional.„În dreptul internațional, chiar și aceste țări din fosta Uniune Sovietică nu au statut, statut efectiv în dreptul internațional, deoarece nu există niciun acord internațional care să materializeze statutul lor de țară suverană”, a declarat Lu, potrivit South Morning China Post (SMCP).Această afirmație poate fi interpretată ca fiind un apel la refacerea URSS, după ce statele baltice, Republica Moldova, Ucraina sau Georgia s-au desprins din fostul imperiu sovietic. În plus, se justifică astfel orice agresiune a Rusiei împotriva statelor din fostul URSS.Tineti minte trei cuvinte: o sa fie ca inainte!Nu sunt chiar trei da asa era lozinca!
ALINA GORGHIU:VOM AVEA O ROTATIVA LINA!
Alina Gorghiu a declarat că rotativă guvernamentală se va face foarte uşor şi nu cu multe zbateri, cum ar spera unii sau alţii, ea precizând că la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare vom avea cu siguranţă un nou guvern cu un nou premier.Președintele interimar al Senatului a mai spus că o parte din miniştri se vor regăsi în viitorul Guvern, cei care au confirmat iar o parte vor fi schimbaţi, pentru că va fi îmbunătăţită echipa.Ea a precizat că protocolul coaliţiei spune că această rotativă se face undeva la sfârşit de lună mai, dar a arătat că procedura presupune nişte termene de la depunerea mandatului premierului, până la consultările formale prevăzute de Constituţie, prezentarea în faţa preşedintelui, desemnarea premierului, audierile în Parlament.Ce nu ia in calcul Alinuta e faptul ca niciun caine nu se da dus de la macelarie fara suturi sub coada!
COANA MITA ALPINISTA
Românca a reușit o performanță incredibilă, a cucerit vârful Annapurna I, care are o altitudine de 8.091 de metri. Maria Dănilă a reușit să escaladeze unul dintre cele mai pericoloare vârfuri din munții Himalaya, expediție care a durat aproximativ 17 ore.Fantastica performanță a fost anunțată de Clubul Alpin Român – Brașov, din care face parte și Maria Dănilă. „Maria Danilă, membru la CAR Brașov a reușit o premieră românească feminină în Himalaya.A reușit ascensiunea vf Annapurna I (8091 m). Ascensiunea a fost realizată cu suport serpa, oxigen suplimentar și folosind corzi fixe. Felicitări Maria Danila pentru această reușită!!!”, scrie Clubul Alpin Român din Brașov într-o postare pe Facebook.Pe traseul periculos dus la final de către Maria, și-au pierdut viața mai mulți alpiniști de-a lungul timpului. Maria Dănilă a reușit să cucerească vârful cu ajutorul unor corzi fixe, oxigen și unui șerpaș.Asa-s romancele! Vor in varf!
IN INCHEIERE, CATEVA CURIOZITATI ISTORICE!
- Oamenii de Neanderthal au existat în Europa și Asia cu până la 40.000 de ani în urmă.
- Celebra Bibliotecă din Alexandria, Egipt, a fost distrusă într-un incendiu în secolul I î.Hr., pierzându-se mii de manuscrise și texte antice.
- În anul 1066, regele Harold al II-lea al Angliei a fost învins și ucis în bătălia de la Hastings de către Guillaume Cuceritorul, ducul de Normandia.
- Marco Polo, exploratorul italian, a petrecut 17 ani în China în secolul al XIII-lea și a fost consilierul împăratului Kublai Khan.
- Colosul din Rodos, una dintre cele Șapte Minuni ale Lumii Antice, a fost o statuie de bronz a zeului grec Helios, ridicată în secolul al III-lea î.Hr.
- În timpul Războiului Rece, divizat în două blocuri, NATO și Pactul de la Varșovia, au fost formate alianțe militare în Europa.
- Pirații au fost o problemă majoră în Europa și în Caraibe în secolul al XVII-lea, iar cele mai cunoscute figuri ale lor au fost Edward Teach, cunoscut sub numele de Barbanegru, și William Kidd, cunoscut sub numele de Capitanul Kidd.
- În timpul perioadei feudale din Europa, cavalerii erau luptători înarmați care luptau pentru regi și nobili și primeau proprietăți în schimbul serviciului lor.
- Cristofor Columb a căutat o rută spre India prin vest, dar a descoperit în schimb America în 1492.
- Războiul de Independență al Statelor Unite ale Americii a început în 1775 și s-a încheiat în 1783, când Anglia a recunoscut independența coloniilor americane.
- În secolul al XVII-lea, Marea Britanie a fondat colonii în America de Nord, inclusiv Jamestown și Plymouth, care au devenit mai târziu bazele statelor Virginia și Massachusetts.
- Regina Cleopatra a Egiptului a fost una dintre cele mai faimoase femei din istorie, cunoscută pentru farmecul ei și pentru legătura cu generalul roman Marc Antoniu.
- Napoleon Bonaparte a fost un lider militar și politic francez care a domnit în Europa în timpul Revoluției Franceze și a Războaielor Napoleoniene în secolul al XIX-lea.
- În timpul secolului al XVIII-lea, Imperiul Britanic a devenit puterea dominantă în lume, controlând colonii și teritorii în întreaga lume.
- În 1861, Statele Confederate ale Americii s-au separat de Uniunea Statelor Unite, declanșând RăzboiulCivil American, care a durat până în 1865 și a dus la abolirea sclaviei în SUA.
- Primul Război Mondial a început în 1914 și a durat până în 1918, implicând majoritatea puterilor mondiale și provocând moartea a milioane de oameni.
- Revoluția Rusă din 1917 a dus la prăbușirea monarhiei ruse și la înființarea Uniunii Sovietice, care a fost guvernată de partidul comunist până în 1991.
- Al Doilea Război Mondial a început în 1939 și a durat până în 1945, implicând cele mai puternice puteri ale lumii și cauzând moartea a peste 70 de milioane de oameni.
- Fidel Castro a condus Cuba din 1959 până în 2008, instituind un regim comunist și încălcând drepturile omului.
- În anul 1969, astronauții americani Neil Armstrong și Edwin “Buzz” Aldrin au devenit primii oameni care au pășit pe Lună.
- Războiul Rece a fost o perioadă de tensiune între Statele Unite și Uniunea Sovietică, care a durat din 1947 până în 1991.
- Revoluția chineză din 1949 a dus la înființarea Republicii Populare Chineze, care este condusă de partidul comunist până în prezent.
- Războiul din Vietnam a început în 1955 și a durat până în 1975, implicând Statele Unite și Vietnamul de Nord, precum și guvernul vietnamez din sud.
- În anul 1989, Zidul Berlinului a fost demolat, punând capăt unei perioade de izolare a Germaniei de Est și unind cele două jumătăți ale orașului.
- În 1991, Uniunea Sovietică s-a prăbușit, punând capăt Războiului Rece și conducând la formarea unor noi state în Europa și Asia.
- În 2001, atacurile teroriste asupra Turnurilor Gemene din New York și asupra Pentagonului au declanșat Războiul împotriva terorismului, care a implicat Statele Unite și alte țări.
- În 2008, Barack Obama a devenit primul președinte afro-american al Statelor Unite, în urma unei campanii istorice.
- În 2011, revoluțiile arabe au avut loc în întreaga lume arabă, începând cu Tunisia și continuând cu Egiptul, Libia și Siria.
- În 2016, Donald Trump a devenit al 45-lea președinte al Statelor Unite, provocând controverse și proteste la nivel național și internațional.
- În 2020, pandemia decoronavirus a izbucnit în întreaga lume, cauzând moartea a milioane de oameni și având un impact major asupra economiei și societății globale.
- Napoleon Bonaparte a fost un lider militar și politic francez care a cucerit o mare parte din Europa în secolul al XIX-lea.
- Revoluția Industrială a început în Marea Britanie în secolul al XVIII-lea și a dus la schimbări majore în modul de producție și de viață.
- Christopher Columbus a descoperit America în 1492, declanșând colonizarea europeană a continentului și transformând complet viața și cultura nativilor americani.
- Căderea Imperiului Roman în secolul al V-lea a marcat sfârșitul unei perioade de putere și prosperitate în Europa și a dat naștere la o nouă eră istorică.
- Epoca de Aur a Islamului a fost o perioadă de înflorire culturală și științifică în lumea islamică, care a durat aproximativ din secolul al VIII-lea până în secolul al XIII-lea.
- Martin Luther a declanșat Reforma Protestantă în secolul al XVI-lea, care a dus la o schimbare majoră în religia creștină și a marcat începutul unui nou capitol în istorie.
- Perioada Meiji din Japonia, care a început în 1868, a dus la modernizarea și occidentalizarea Japoniei și la transformarea acesteia într-o putere mondială.
- În anul 1986, dezastrul nuclear de la Cernobîl a avut loc în Ucraina, fiind una dintre cele mai mari catastrofe nucleare din istorie.
- În secolul al XVII-lea, Compania Indiilor Orientale a fost creată în Marea Britanie și a dus la colonizarea și exploatarea multor țări asiatice.
- În anul 2015, acordul de la Paris privind schimbările climatice a fost semnat de majoritatea țărilor lumii, reprezentând un pas important în lupta împotriva schimbărilor climatice.