GRAVE FRAMANTARI EXTERNE

30 aprilie 2014 08:140 comments

De parca viata n-ar fi suficient de grea, acum au venit peste noi si gandurile negre  pe care ni le dau framantarile externe.In ce directie se merge? Chiar a dat strechea in ei? Se vrea un al treilea razboi mondial?Poftim de mai dormi linistit cu astfel de probleme!putindm_468x658* România și Bulgaria trebuie admise în spațiul Schengen în condițiile în care îndeplinesc criteriile de aderare, au afirmat candidații la președinția Comisiei Europene din partea socialiștilor europeni, Martin Shulz, și PPE, Jean-Claude Juncker, în cadrul unei dezbateri desfășurate la Bruxelles, la Parlamentul European. Martin Schulz a afirmat că Tratatul Schengen are multe precondiții, dar stipulează clar că atunci când o țară a îndeplinit criteriile are dreptul să adere la zona de liberă circulație. La rândul său, Jean-Claude Juncker a subliniat că este necesar să se accepte faptul că “acele țări care îndeplinesc criteriile de aderare la zona Schengen trebuie admise”.

* Canada a anunțat că cele șase avioane CF-18 ale aviației sale, pe care le trimite pentru a susține operațiunile NATO din Europa de Est, vor fi staționate în România, potrivit CBC/Radio-Canada. ”Ca răspuns la cererea NATO de a sprijini securitatea noastră colectivă și de a demonstra solidaritatea noastră cu poporul din Ucraina, vom desfășura șase avioane CF-18 în Europa”, a declarat ministrul canadian al apărării, Rob Nicholson. Ministrul a precizat că avioanele decolează de la Bagotville (Quebec) și vor avea baza în România, urmând să participe la misiuni de monitorizare și de antrenament.

* Statele Unite ale Americii au calificat drept ”terorism” violențele comise în estul Ucrainei împotriva susținătorilor unității țării și răpirea de observatori OSCE, potrivit unui comunicat al ambasadei Washingtonului la Kiev. Washingtonul s-a declarat, de asemenea, ‘dezgustat’ de violențele de luni de la Donețk, unde insurgenți proruși au atacat manifestanți pro-Kiev, violențe soldate cu numeroși răniți. SUA și-au exprimat, totodată, sprijinul pentru guvernul ucrainean care desfășoară o ‘operațiune antiteroristă’ în estul țării, regiune ce se confruntă de mai mult timp cu o insurecție prorusă.

* Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a respins sancțiunile impuse Rusiei de SUA și UE, pe fondul crizei din Ucraina, precizând că măsurile occidentale sunt ‘contrare bunului simț’ și sunt rezultatul propriilor politici slabe ale Occidentului. În legătură cu același aspect, președintele Consiliului Federației (camera superioară a parlamentului rus), Valentina Matvienko, a declarat că Rusia pregătește un răspuns la noile sancțiuni impuse Moscovei de către Statele Unite și Uniunea Europeană, pe fondul situației din Ucraina.

* Statele Unite ale Americii își expun astronauții de pe Stația Spațială Internațională sancționând Moscova, a declarat vicepremierul rus Dmitri Rogozin.’Dacă doresc să lovească sectorul rus al rachetelor, ei își vor expune automat astronauții de pe Stația Spațială Internațională (ISS)’, a afirmat Rogozin, fost reprezentant al Rusiei pe lângă NATO care se numără din luna martie pe listele americană și europeană a oficialilor ruși sancționați. Navele spațiale ruse Soyuz sunt în prezent singura modalitate de a transporta echipajele de pe ISS.

* Scenariul din Crimeea nu se va repeta în sud-estul Ucrainei, regiune majoritar rusofonă ce se confruntă cu mișcări separatiste, a declarat ministrul adjunct rus de externe Serghei Riabkov. “Nu avem nicio intenție de a încuraja repetarea așa-numitului scenariu din Crimeea în sud-estul Ucrainei. Nu există niciun motiv care să genereze teamă din acest punct de vedere”, a dat asigurări diplomatul rus. El a adăugat că locuitorii din sud-estul Ucrainei trebuie “pur și simplu să aibă posibilitatea de a contribui la stabilirea viitorului țării lor”, aceasta fiind, în opinia sa, “o dorință normală și naturală, baza oricărui proces democratic”. Moscova a anunțat luni seara retragerea trupelor sale care au participat la ‘manevre’ în apropierea graniței cu Ucraina, precizând că acestea au revenit în unitățile lor de dislocare permanentă. Un reprezentant al NATO a declarat, însă, marți că Alianța nu a văzut niciun indiciu care să confirme că trupele ruse s-ar retrage de la granița cu Ucraina.

* Aproximativ 3.000 de manifestanți proruși au luat cu asalt marți o clădire a administrației regionale din Lugansk, în estul Ucrainei. Circa 20 de tineri, înarmați cu bare din fier, au spart o fereastră pentru a intra în clădirea care nu era protejată de poliție, în timp ce mulțimea aștepta afară pentru a intra. Sediile serviciilor de securitate din acest oraș cu 465.000 de locuitori, centru administrativ al regiunii cu același nume, sunt deja ocupate de la începutul lunii aprilie.

* Cel puțin 45 de persoane și-au pierdut viața și 85 au fost rănite marți în orașul sirian Homs într-un atentat cu mașină-capcană și ca urmare a căderii unei rachete, a semnalat guvernatorul provinciei. Violențele au vizat sectorul Abbassiya din cartierul Zahra, unde majoritatea populației este alawită, ca și președintele Bashar al-Assad, a precizat guvernatorul din Homs, Talal al-Barazi.

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com